Kolmas kurssikerta 31.1.

Kolmas kurssikerta

Saavuin kolmannelle kurssikerralle myöhässä. Pikakelasin tunnin alussa tehdyt toiminnot, eikä niistä sen vuoksi jäänyt juurikaan muistikuvia. Bongasin tätä postausta varten Lena Hellstenin blogista selkeästi muotoillun referaatin harjoituksen kulusta. Dissolve- toimintoa käytettiin tarpeettoman yksityiskohtaisten tietojen liittämiseen kokonaisuuksiksi. Puuttuvat pinta-alatiedot lisättiin aggregate-toiminnolla. Seuraavat vaiheet olivat samoja kuin ensimmäisen itsenäisen harjoituksen lisätehtävässä.

Valuma-aluekartta ja piirakkadiagrammit

Tämänkertainen kartta havainnollistaa Suomen tulvaindeksiä kunnittain sekä järvisyysastetta piirakkadiagrammein. Tulvaindeksit sijoitettiin kartalle samalla tapaa kuin aiemmat koropleetit. Piirakkadiagrammin luonti tapahtui, kuten arvata saattaa, diagrams -valikosta, mutta yhtä lailla helmitaulua käyttäen.

Kohtasin monta hankaluutta tehtävän parissa. Edelleen tuntemattomasta syystä järvisyysprosentti ei muuntunut csv-tiedostosta oikein decimal-muotoon. Syntynyt sarake sisälsi pelkkää NULL:aVirheen vuoksi jouduin tyytymään string-formaattiin, jonka muunsin QGIS:n omalla työkalulla decimaliksi. Decimal-muunnoksessa skandit olisivat halunneet taas rikkoutua, mutta tiesin jo edellisen tehtävän perusteella, mihin encodeen vaihtaa.

Piirakkadiagrammiin tarvittavien helmitaululla luotavien rivien kohdalla luin ohjeita huolimattomasti, joka johti ajan tuhlaantumiseen turhan pähkäilyn parissa. Kun vihdoin sain numerot oikein, ilmestyivät piirakatkin kartalle odotusten mukaisesti. Viivytysten vuoksi harjoituskerta lähestyikin jo loppuaan ja sain taas kerran jäädä säätämään viimeistelyjä omia aikojani. Minulla oli menoa illaksi, joten tyydyin lopulta puolivalmiiseen tulokseen, johon en ole tyytyväinen. Hyvä puoli myöhäisessä lähdössä oli, että pääsin vielä auttamaan toista kurssilaista samojen kysymysten suhteen, jotka olivat hidastaneet omaa työskentelyäni hetkeä aiemmin.

Kuva 1

Teemakartassa on merkittäviä ongelmia. Annoin jälleen natural breakin arpoa arvot koropleeteille, sillä en ymmärrä tulvien mekaniikkaa saati pohjaineistoa. Kokonaisuuden opiskelu pelkästään karttaa varten tuntui ylimitoiteltulta panostukselta. Selitteessä on muitakin harminaiheita. Olin aluksi aikeissa jättää joet pois kuvasta, jonka vuoksi unohdin palauttaa ne legendaan.

Kolusin valikon perusteellisesti etsiessäni tapaa muuttaa piirakkadiagrammin kuvake ympyräksi. Pettymyksekseni sitä ei löytynyt. Seikka on kuitenkin vain pieni yksityiskohta ulkonäössä. Legendan suurin puute lienee vihreän taustavärin selitteen puuttuminen. Kuten Lenan, minun olisi myös ollut syytä sisällyttää legendaan valuma-alueen ulkopuolinen alue selkeyden vuoksi.  Pidän kartan värimaailmasta, mutta epäilen, että valkoisen värin merkitsevyys selittämättömään vihreään taustaan nähden voi olla hämäävää.

Kartan vakavin vika on luettavuudessa, eli sen puutteessa. Piirakoita on liikaa ja ne ovat liian suuria. Kokoa oli vaikea säätää, koska tulostusikkunan näkymä ei vastannut piirtonäkymää. Minulla ei ollut käytössä kahta näyttöä eikä riittävästi aikaa ongelman minimoimiseen. Piirakoiden alta ei erota tulvaindeksiä, jonka kuuluisi käsittääkseni olla kartan pääasia. Yritin vähentää piirakoiden tuottamaa haittaa lisäämällä niihin läpinäkyvyyttä, mutta ongelma piti pintansa. Kuten Pietu Nuortimo omassa postauksessaan totesi, valuma-alueiden piirakkadiagrammien koon suhteuttaminen valuma-alueen kokoon on hyödyllinen mahdollisuus. Mielestäni kyseisen kartan tapauksessa se toisaalta pahentaa piirakoiden peittävyyden aiheuttamaa ongelmaa. Kartan sisältämän informaation jakaminen kahdelle kartalle ja sijoittaminen vierekkäin voisi toimia ratkaisuna.

Samuli Haimi oli ratkaissut epäselvien piirakkadiagrammien ongelman esittämällä järvisyyden numerona ympyrän sisällä. Mielestäni tulos on onnistuneempi, kuin muut näkemäni toteutukset. Hän oli myös selitti tiivistetysti tulvien ja järvien yhteyttä, jota en itse viitsinyt jäädä pohtimaan.

Lähteet

Haimi, S. (5.2.2024). Tulva-indeksejä ja järviä. Samulin GIS-blogi. Viitattu 12.2.2024.
https://blogs.helsinki.fi/sadhaimi/2024/02/05/tulva-indekseja-ja-jarvia/

Hellsten, L. (2.2.2024). Kurssikerta 3. Lena Hellstenin blogi. Viitattu 4.2.2024.
https://blogs.helsinki.fi/hellslen/2024/02/02/kurssikerta-3/

Nuortimo, P. (31.1.2024). Kolmas kurssikerta. Pietun GIS-seikkailu. Viitattu 5.2.2024.
https://blogs.helsinki.fi/pietunuo/2024/01/31/kolmas-kurssikerta/

One Reply to “Kolmas kurssikerta 31.1.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *