Geoinformatiikan menetelmät 2 – Seitsemäs kurssikerta

 

Laskettelukeskus Croissant

Seitsemännellä kurssikerralla oli tehtävänä muodostaa soveltavasti oman näköinen kartta laskettelurinteiden muodossa. Tehtävässä ei ollut annettu valmista dataa, vaan se ladattiin Paituli-palvelusta. Oma datalähteeni sijoittuu Suomen käsivarteen Käsivarren erämaa-alueelle suhteellisen lähelle Kilpisjärveä. Laskettelurinne ei kuitenkaan sijoitu keskelle erämaata, koska sinne voisi olla erittäin vaikeaa kulkea, vaan lähelle Käsivarrentietä eli väylää E8.

 

Aineiston käsittely

Alueeni sijaitsi Paitulissa kahden karttaruudun alueella, joten latasin niistä molemmat tiedostoihini ja yhdistin ne ArcGis-sovelluksessa Mosaic-rasterifunktiolla. Yhdistelyn jälkeen leikkasin analyysille sopivan kokoisen alueen kurssin aikana erittäin tutuksi tulleella Clip-toiminnolla. Muokkaamisen jälkeen pääsinkin aloittamaan itse tehtävän. Tarkastelin aluksi alueen rinteitä ja niiden jyrkkyyksiä sekä alueen maastonmuotoja rinnevalovarjostuksen (kuva 1) ja korkeuskäyrien avulla. Päätin tämän perusteella mahdollisen haluamani tutkimuskohteen ja tein sille haluamani mallit slope- ja aspect-työkaluilla (kuva 2 ja 3).

Kuva 1 – Rinnevalovarjostus tutkimusalueelta.

 

Kuva 2 – Slope-työkalulla tehty kartta tutkimusalueen maastonmuodoista.

 

Kuva 3 – Aspect-työkalulla tehty kartta tutkimusalueen rinteiden avautumissuunnista.

 

Kuvassa 2 valitsemani tutkimuskohteeni näkyy kartan keskipaikkeilla ”croissantin” muotoisena rinteenä. Kuvasta myös näkyy sen selkeä erottuminen muista maastonmuodoista, mikä viittaa rinteen olevan tarpeeksi jyrkkä ja iso laskettelurinteelle. Kuvassa 3 puolestaan havainnollistetaan rinteiden avautumissuuntia eri ilmansuuntiin, jotka ovat merkitty räikeillä väreillä, jotta eri ilmansuuntiin kohdistuvat avautumissuunnat erottuisivat mahdollisimman hyvin toisistaan. Kolmannessa kuvassa analyysi ulottuu tutkimusaluetta isommalle alueelle, koska halusin vielä vertailla alueen muita mahdollisuuksia rinteen sijoittamiselle. Rajasin kuitenkin kolmanteenkin karttaan lopullisen tutkimusalueeni neliön muotoisin ääriviivoin.

 

Laskettelukeskuksen muodostaminen

Muokkasin seuraavaksi aiemmasta slope-tasosta uuden version reclassify-työkalulla, jolloin laskettelurinteiden jyrkkyys tulisi selkeämmin esille (kuva 4). Havainnoin uudesta kartasta myös mahdollisia tasaisia alueita laskettelukeskukseen johtavalle tielle sekä siellä sijaitsevalle parkkipaikalle. Otin alueella sijaitsevat järvet sekä tasaiset, tien ja parkkipaikan paikalle otolliset, alueet huomioon luokkien uudelleenluokittelussa.

Kuva 4 – Rinteiden jyrkkyyttä kuvaava kartta tulevan laskettelurinteen ympäristöstä.

 

Kuvassa 4 on merkitty sinisellä värillä alueen vesistöt ja valkoisella värillä tasaiset alueet. Rinteen jyrkkyyttä on puolestaan kuvattu harmaanruskean eri sävyillä, joista vaaleampi kuvastaa loivempaa mäkeä, kun taas tummempi jyrkempää. Havainnoin tielle otollisia tasaisia alueita kartalta ja parhaimmat kohdat sijoittuvat vasemmassa alakulmassa sijaitsevien kahden järven väliin ja siitä eteenpäin sivuten laskettelurinteen alapuolella olevaa mäkeä aina laskettelurinteen lähettyvyyteen. Tein lopuksi laskettelukeskuksesta, palveluista ja sinne johtavasta tiestä lopullisen kartan ja visualisoin sen haluamani näköiseksi (kuva 5).

Kuva 5 – Laskettelukeskus ”Croissant”.

 

Valmiiseen laskettelukeskukseen johtaa suhteellisen lyhyt tie isomman valtatien varrelta, joka on piirretty karttaan tummansinisellä viivalla. Alueella on myös paljon parkkitilaa autoille ja erillinen parkkeerauspaikka lähempänä järveä mahdollisille tila-autoille, kuten asuntoautoille. Parkkialueen vieressä on ravintola ja lisäksi kahviloita sijaitsee laskettelurinteen varrella sekä päällä. Laskettelukeskuksessa on sekä pieniä, että isompia mäkiä ja ne ovat kohtuullisen pitkiä ihaniin, talvisiin ja tunnelmallisiin lasketteluhetkiin. Rinteet sijaitsevat violetilla merkittyjen hissien väleissä ja niiden jyrkkyyksistä julkaistaan mahdollisesti pian tietoja Croissant-laskettelukeskuksen nettisivuilla. Rinteillä on monenlaisia hissejä: pienemmän mäen sompahissi, parkkipaikalta ylös johtava koppihissi, jossa on myös välietappi keskellä mäkeä. Välietapilta voi laskea takaisin parkkipaikalle tai vinosti pienemmän rinteen hissille. Rinteen korkeimmalta kohdalta voi laskea luoteeseen (aloittelijaystävällisempi) tai kaakkoon (vain kokeneille) ja takaisin ylös pääsee tuolihissin kuljettamana.

 

Loppusanat

Lopullisesta kartasta tuli aika yksinkertainen, mutta kuitenkin erittäin selkeä. Alueesta olisi voinut tehdä esimerkiksi 3D-kartan, mutta valitettavasti aika ei siihen riittänyt. Lisäksi karttakuvaan olisi voinut merkitä rinteiden laskettelujyrkkyyden niille annetuin värikoodein ja havainnollistaa laskettelureittien tarkempi sijoittuminen maastoon. Olisi voinut huomioida myös laskettelukeskuksen mahdollisia muita alueita, esimerkiksi pulkkamäille tai vaikka tasaista pintaa vaativille luistelukentille. Jokaisessa laskettelukeskuksessa on kuitenkin aina jotain parannettavaa, ja vähäisen ajan puitteissa pääsin kuitenkin suhteellisen pitkälle suunnittelussa 😀

 

Erilaisten yksinkertaisten karttojen tekeminen on helpottunut kurssin aikana merkittävästi, mutta syvällisempien karttojen tekemisessä tarvitsisin tarkemmat ohjeet. Itsenäinen työskentely kurssikerralla oli kuitenkin yllättävän mielekästä ja oli hauskaa päästä itse valitsemaan dataa mistä ikinä haluaakaan! Oli myös kivaa päästä pohtimaan itse, mitä analyysimenetelmiä aineistolle tulisi käyttää ja lopuksi vertailemaan kurssikaverini kanssa, tuliko kohteistamme samantyyppiset. ”Peruskarttojen” tekotaitoni ovat kehittyneet kurssin aikana merkittävästi, mutta parannettavaa löytyy syvällisempien karttojen tekemisessä. Toisaalta minulla oli tämän kurssin lisäksi huomattavan paljon muita kursseja ja niihin liittyviä suhteellisen työläitäkin tehtäviä, joten minulla ei ollut aikaa jäädä koulun jälkeen tekemään syvällisiä taitoja vaativia karttoja. Olen kuitenkin tyytyväinen, että olen jo tähän asti päässyt kurssilla. Kurssi on ollut erittäin opettavainen, mutta olen kuitenkin helpottunut, että se on nyt jotakuinkin paketissa ainakin raporttien osalta.

 

Kiitos kurssista!

 

 

Datan latauspalvelu:

Paitulin latauspalvelu, saatavilla: https://paituli.csc.fi/download.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *