2. Suotuisa päivä QGIS:n kannalta

Keskiviikko 25.1.2023 toinen kurssikerta

Tämä kurssikerta aloitettiin tutustumalla erilaisiin aineistoihin sekä siihen, miten aineiston saa vietyä QGIS ohjelmaan. Aineiston siirtäminen QGIS:n puolelle ei ollutkaan niin hankalaa, miltä aluksi vaikutti. Siirsimme ”add wfs layers” osiosta tilastokeskuksen aineiston, joka sisälsi esim. Suomen kuntakarttoja sekä Väyläviraston aineiston, jossa oli erilaisia liikenteeseen liittyviä aineistoja. Kurssikerran toinen harjoitus koski erilaisia karttaprojektioita ja niiden välillä olevia vääristymiä, joita havainnollistettiin karttojen avulla. Kaikki sujui tunnilla oikein mainiosti toisin kuin eräällä nimeltä mainitsemattomalla. Voisi jopa sanoa, että päivä oli oikein suotuisa QGIS:n kannalta, ainakin tällä kertaa.

Ensimmäisessä kartassa vertailussa olivat Mercator ja TM35 -projektiot.

Kuva 1. Vääristymä TM35 ja Mercator -projektioiden välillä.

Kartasta voidaan huomata, että mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän karttaan tulee vääristymää. Se johtuu siitä, että karttataso on ikään kuin pyöritetty maapallon ympärille, jossa se koskettaa vain päiväntasaajaa, jolloin päiväntasaajan seutu on ainoa, jolla kartassa ei ole niin huomattavaa vääristymää. Susanne Rautamo kirjoittaa blogissaan Suomen valtion muodon vaikutuksesta vääristymään seuraavasti: ”koska Suomi on etelä-pohjoissuunnassa pitkä valtio, Suomen kartalla projektioiden vääristymät korostuvat pohjoista kohti.” Tämä kyseinen huomio tulee hyvin ilmi kartastakin (Kuva 1). Jotta kartta saatiin näyttämään tuolta sen eteen täytyi tehdä muutamia QGIS temppuja, joista yksi oli ”field calculator” toiminnolla suoritettu jakolasku, jossa laskettiin se miten suuri ero projektioiden välillä on. Projektion tiedot attribuuttitaulukkoon täytyi myös tuoda hieman pidempää reittiä ”add geometry attributes”. Se oli aluksi hieman hämmentävä, mutta lopulta sen käyttö sujui. Sitä kautta taulukkoon ilmestyi oikeat luvut, ainakin toivottavasti.

Toisessa harjoituskartassa vertailussa olivat TM35 sekä Magna Sirgas -projektiot.

Kuva 2. Vääristymä TM35 ja Magna Sirgas -projektioiden välillä.

Magna Sirgas projektio oli aika erikoinen projektio, sillä se näytti kartan hyvin oudosta kulmasta; sivuttain ja vaakatasossa kallistuneena. Vääristymän kertovista luvuista tuli myös erikoiset eikä niiden välillä ole hirveästi eroa. Kartan värit kuitenkin antavat olettaa toisin, joten kartta on hämäävä ja liioiteltun oloinen. Tämä kyseinen kartta tehtiin siis samalla taktiikalla kuin tunnilla tehty TM35 vs Mercator -kartta.

Kolmannessa harjoituskartassa vertailuun valikoitui TM35 ja Robinsonin projektiot.

Kuva 3. Vääristymä TM35 ja Robinsonin projektioiden välillä.

TM35 ja Robinsonin projektioiden välinen vääristymä on kartalla aikalailla saman näköinen kuin Mercator projektion ja TM35 välillä. Erot ovat pieniä, mutta niitä kuitenkin löytyy. Vääristymä on voimakkaimmillaan Pohjois-Suomessa. Robinsonin projektio tavoittelee ns. karttojen täydellisyyttä, jossa vääristymät olisivat mahdollisimman pieniä, mutta sellainen on hankala tehdä, joka huomattiin tässäkin harjoituksessa.

Tervemenoa,

-Vilma

Viitteet:

Susanne Rautamo. (26.1.2023) Susanne’s blog: Kurssikerta 2. https://blogs.helsinki.fi/rautamos/ (Luettu: 30.1.2023)

Siiri Laiho. (31.1.2023) Siiri’s blog: Toinen kurssikerta. https://blogs.helsinki.fi/siirilai/2023/01/31/toinen-kurssikerta/ (Luettu 1.2.2023)

2 kommenttia

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *