7. Viimeinen kerta

Keskiviikko 1.3.2023 viimeinen kurssikerta

Ilmeisen seitsemän viikkoa hurahti aivan huomaamatta ja nyt ollaan päästy viimeisen blogipostauksen kirjoittamisen pariin. Tällä viimeisellä kurssikerralla tehtävänä oli tehdä itsenäisesti kartta jostain itse valitsemasta aiheesta. Ajattelin ensin tehdä tuotantoeläinten antibioottien käytöstä sekä antibioottiresistenssistä, sillä se olisi ollut kiinnostava aihe, mutta valitettavasti kyseisestä aiheesta ei löytynyt hyvää dataa pitkän etsimisenkään jälkeen, joten jouduin vaihtamaan aihetta. Saini Lankinen kohtasi omia karttoja tehdessään saman ongelman datan etsimisen suhteen, sillä hänkään ei löytänyt ensisijaisesta ideastaan tarpeeksi hyvää dataa. Päädyin lopulta tarkastelemaan tulvia ja niiden aiheuttamaa kodittomuutta sekä kuolemia.

Karttojen tekeminen ei luonnistunut aluksi ollenkaan ja datan etsimiseen kului mukavat muutama tunti. Myös oikeanlaisen kartan löytäminen oli hankalampaa mitä aluksi olin ajattelut. Kartasta myös katosi valtioita ja ne eivät pitkästä taistelusta huolimatta ilmestyneet kartalle enää takaisin.

Tajusin myös vihdoin tällä viimeisellä kurssikerralla, että mikä idea oli joins toiminnolla, jota käytimme joskus aikaisemmin kurssilla. Silloin vain seurasin sokeasti Artun ohjeiden mukaisesti enkä oikein ymmärtänyt mitä tein ja miksi. Nyt kuitenkin ymmärsin, että joins toiminnolla sai liitettyä muualta tuodun aineiston samaan attribuuttitaulukkoon tässä tapauksessa kartan kanssa.

Kuva 1. Tulvien aiheuttama kodittomuus maailmalla.

Tosiaan kartta yrittää olevinaan esittää tulvien aiheuttaman kodittomuuden eri puolilla maailmaa. Kartasta voidaan huomata, että eniten tulvien aiheuttamaa kodittomuutta esiintyy Afrikassa, Brasiliassa sekä Intiassa ja Afghanistanissa.

Kuva 2. Tulvien aiheuttamat kuolemat

Toisella kartalla esittyy tulvien aiheuttamat kuolemat ja siitä voidaan nähdä merkittävä ero verrattuna tulvien aiheuttamiin kodittomuuksiin, sillä esimerkiksi Kiina, jossa ei ole kodittomuutta tulvien takia niin sen sijaan esiintyy tulvien aiheuttamia kuolemia yllättävän paljon. Onko siis niin, että kaikki tulvan kohtaavat kuolevat jolloin ei jää jälkeen kodittomuutta. Asia ei suinkaan ole niin yksinkertainen, sillä huomioon täytyisi ottaa tulvan syy, tuhojen laajuus sekä tarkempi sijainti. Kun kartalla on esitetty vain lukuna tulvista johtuneet kuolemat ja kodittomuus niin se ei kerro itse tulvista mitään. Aloinkin miettimään, että olisi ehkä pitänyt tehdä vielä yksi kartta, joka esittäisi tulvien sijainteja ja mahdollisesti miten voimakkaita ne ovat olleet. En kuitenkaan löytänyt nopealla silmäyksellä luotettavan tuntuista dataa.

Oli varsin mielenkiintoinen kurssi, vaikka puolet ajasta tuntuikin siltä, että oli hieman pihalla kaikesta, mutta kyllä jokaisesta kurssikerrasta aina jotenkin selviytyi. QGIS ohjelmana tuli paljon enemmän tutummaksi ja perustoiminnot luonnistuvat suhteellisen hyvin. Toivon, että ne olisivat iskeytyneet aivoihin niin, että jatkossa osaisin edes jonkinlaisesti käyttää kyseistä ohjelmaa.

Kiitoksia!

Lähteet:

Lankinen, S. (3.3.2023) Sainilan’s blog: Harjoitus 7 ja itsenäistä työskentelyä. https://blogs.helsinki.fi/sainilan/ (Luettu 9.3.2023)

Our world in data sivusto. Saatavilla: https://ourworldindata.org/natural-disasters (Luettu 8.3.2023)

 

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *