Uusfilologisen yhdistyksen nuorten tutkijoiden ilta to 30.3.

Uusfilologisen yhdistyksen järjestämässä esitelmätilaisuudessa torstaina 30.3. klo 16.15 (Helsingin yliopiston Metsätalo, Unioninkatu 40, 5. krs, sali 25) luennoivat seuraavat nuoret tutkijat:

  • Henrik Oksanen (Tampereen yliopisto): “Pragmaattisten elementtien vaikutuksia lause- ja tekstirakenteisiin saksan- ja suomenkielisissä juridisissa teksteissä”
  • Jenna-Marie Eskola (Helsingin yliopisto): “Verbaalisen väkivallan paikantaminen ja analysointi paheksuvien puheaktien avulla”
  • Sirkku Ruokkeinen (Turun yliopisto): “Irrealis evaluaation keinona 1500-luvun Englannissa”

Erityisesti Jenna-Marie Eskolan esitelmä, joka pohjautuu hänen tekeillä olevaan graduunsa, on relevantti kaikille vihapuheesta ja verbaalisesta väkivallasta kiinnostuneille. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Stop! Päätepysäkki syrjinnälle -kampanja vihapuhetta ja häirintää vastaan

HSL, HKL ja Ihmisoikeusliitto ovat järjestäneet alkuvuodesta kampanjan Stop! Päätepysäkki syrjinnälle, joka kannustaa muita matkustajia toimimaan heidän huomatessaan jonkun kokevan syrjintää tai häirintää. Kampanjan nettisivuilla kerrotaan, miten voi toimia tällaisissa tilanteissa. Lisäksi sivustolta löytyy kertomuksia häirinnän uhreilta, sivustakatsojilta ja tilanteeseen puuttuneilta. Vuosi sitten HSL järjesti samaan aiheeseen liittyvän kampanjan Stop vihapuhe, rakennetaan matkarauhaa, jossa joukkoliikenteen asiakkaita pyydettiin kertomaan sosiaalisessa mediassa, miten he edistävät matkarauhaa. Kampanjoiden pohjalla on Oikeusministeriön selvitys, jonka mukaan julkiset kulkuvälineet ovat yksi yleisimmistä paikoista, joissa vihapuhetta ja häirintää kohdataan.

Helsingin Sanomat on kertonut Stop! Päätepysäkki syrjinnälle -kampanjasta uutisissaan ja kerännyt lukijoiden syrjintään ja vihapuheeseen joukkoliikenteissä liittyviä kokemuksia:

Tutkijatapaaminen: Uhattu ’Me’ ja keskustelun kuolema – fanatismin syntymekanismit informaatioyhteiskunnassa

Itä-Suomen yliopiston kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen oppiaine järjestää 20.-21.4.2017 Joensuussa vihapuheeseen liittyvän tutkijatapaamisen “Uhattu ‘Me’ ja keskustelun kuolema – fanatismin syntymekanismit informaatioyhteiskunnassa”.

“Itä-Suomen yliopistossa järjestettävän tutkijatapaamisen tarkoituksena on selvitellä ääriliikkeen syntyä, muotoutumista ja lujittumista edistäviä käytänteitä, mekanismeja ja tekniikoita. Tapahtuman ensisijainen tavoite on lisätä ymmärrystämme koskien sosiaalista mediaa hyödyntävää uusfanatismia. Tutkijatapaamisen ohjelma jakautuu kahdelle päivälle ja se koostuu avainluentojen lisäksi työryhmäesityksistä.”

Tapahtumaan voi ehdottaa työryhmäesitelmää:

“Työryhmäesitys voi käsitellä jonkin tietyn liikkeen kehkeytymistä ja toimintaa tai sen aiheena voi olla jokin fanatismin syntyä edistävä käytänne tai asiantila. Esityksessä voi käsitellä myös yrityksiä ehkäistä fanatismin leviämistä tai estää ääriliikkeiden toimintaa.

Tarkastelun kohteena voi olla myös sosiaalisessa mediassa levitettävä vihapuhe. Mikä sitä saa aikaan? Millaista on vihapuheen argumentaatio ja retoriikka? Mikä on vihapuheen todellinen kohde: vihollinen vai ne ’meistä’, jotka eivät hyväksy vihollisiksi nimettyjen vainoamista? Miten muokataan todellisuuskuva, joka sallii väkivallan käytön muita ihmisiä kohtaan? Mahdollisia aiheita ovat myös vihapuheen filosofia ja fanatismia koskevan tutkimuksen teoreettiset lähtökohdat.”

EDIT: Työryhmien hakuaikaa on jatkettu 31.3. saakka.

Kuulijoita pyydetään ilmoittautumaan 13.4. mennessä. Lisätietoja: https://vapaatiede.wordpress.com/

Poimintoja Tieteen päiviltä (11.-15.1.2017)

Tieteen päivien teemana on tänä vuonna “Vapauden rajat”. Suurelle yleisölle suunnatussa viisipäiväisessä tiedetapahtumassa vapautta käsitellään hyvin monesta näkökulmasta, eikä sananvapautta ja vihapuhettakaan ole unohdettu. Tässä muutamia poimintoja ohjelmasta:

Tieteen päivät järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksen luentosaleissa ja osallistuminen on maksutonta. Lisätietoja: Tieteenpaivat.fi

Sukupuolittunut vihapuhe – uusi ilmiö? 8.12.

“Onko sukupuolittunut vihapuhe ja sen vastustaminen vain historiallinen ilmiö? Ketä ovat tämän päivän Christine de Pizan, Lucretia Marinella tai suffragetit ja heidän vastustajansa? Teologian tohtori Ilse Paakkinen avaa vihapuheen historiaa 1400-luvulta nykypäivään kiinnostavien esimerkkien avulla. Vihapuheen normalisointi ei ole uusi ilmiö. Vihapuheen esittäjät ovat osanneet ennenkin ”pestä kätensä”, olla loukkaantuneita ja vierittää itseään koskevan syyllisyyden muiden harteille.”

Sosiaalietiikan oppiaineen järjestämä tapahtumasarja sosiaalietiikan iltamat keskittyy torstaina 8.12. sukupuolittuneen vihapuheen käsittelyyn. Tapahtumasta tiedotettiin Helsingin yliopiston alumnien uutiskirjeessä 1.12.

Vihapuheen määrä nousussa Amerikassa vaalien jälkeen

Amerikkalaisten medioiden mukaan vihapuheen määrä on ollut nousussa Yhdysvalloissa Donald Trumpin voitettua presidentinvaalit. Uutisartikkeleissa kerrotaan, miten Trumpin retoriikkaa on käytetty muun muassa muslimeja ja latinoja vastaan. Ilmiöstä johtuen Yhdysvalloissa on perustettu esimerkiksi puhelinpalveluja, joiden kautta viharikoksista voi raportoida.

Lisää aiheesta:

“Pyhistä kirjoituksista vihapuheeseen” – Tiedekulma 1.12.

Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Aleksanterinkatu 7) järjestetään torstaina 1.12. klo 16:30-18 tilaisuus “Pyhistä kirjoituksista vihapuheeseen – digitaalista teologian tutkimusta”. Tilaisuus on osa Digital Humanities -tiedeteemaa ja sitä voi seurata myös live-lähetyksenä netissä (https://www.helsinki.fi/fi/ajankohtaista/tiedekulma-live). Tarkempi ohjelma löytyy yliopiston tapahtumasivulta.

Upcoming seminar: Hate Speech – What is it and how is it tackled? 29/11/2016

Ihmisoikeusliitto (Finnish League for Human Rights), the Council of Europe and ECRI European Commission against Racism and Intolerance are organizing a seminar on hate speech on 29th November in cooperation with the Human Rights Centre (Ihmisoikeuskeskus) and the Ministry for Foreign Affairs in Finland. The seminar takes place in Metsätalo (Unioninkatu 40), at the University of Helsinki.

The key questions of the seminar are, for instance: How can we recognize hate speech? Do authorities have adequate measures and the will to tackle hate speech? What is the responsibility of authorities and politicians? What about the role of media? What is the difference between a hate crime and hate speech?

The seminar will be mainly in English but simultaneous interpretation will be available in Finnish, Swedish and Finnish Sign Language. The seminar is free of charge and open for everyone interested in the topic, but registration is required.

Registration, preliminary program, and other information: https://ihmisoikeusliitto.fi/hate-speech-seminar/

Uusia keinoja vihapuheen käsittelyyn

Vihapuhe on ollut näkyvästi esillä mediassa viime viikkoina. Nyt-liite uutisoi 10.10. tekeillä olevasta sarjakuvateoksesta, jossa käsitellään naisiin kohdistuvaa nettivihaa. Sarjakuvateosta tekee Feministisen ajatushautomo Hatun johtaja, toimittaja Johanna Vehkoo yhteistyössä sarjakuvataitelija Emmi Niemisen kanssa. Hattu julkaisi 8.10. tiedotteen, jossa pyydetään vihapuheen kohteeksi joutuneita naisia kertomaan kokemuksistaan sähköpostitse lokakuun loppuun mennessä. ”Naisiin kohdistuva nettiviha on vaikea aihe, jota pystyy kenties lähestymään helpommin sarjakuvan keinoin”, kertoo Vehkoo Nyt-liitteen jutussa.

Myös Image-lehden Ave Maria -blogissa vihapuhetta on lähestytty uudella otteella. Toimittaja Maria Pettersson julkaisi syyskuun lopulla islamia käsittelevän jutun, jonka seurauksena hänelle tuli paljon vihaviestejä. Näistä viesteistä hän kirjoitti “Suuri Vihaviestikilpailu”-tekstin, jossa vihaviestejä arvosteli kuusijäseninen raati, johon kuuluivat mm. Riku Rantala ja Rosa Meriläinen. Helsingin Sanomien juttu luonnehtii Suurta Vihaviestikilpailua humoristiseksi ja kertoo, että se on saanut nopeasti paljon näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

Lähteet:

Nainen! Hattu kaipaa kokemuksiasi, Feministisen ajatushautomo Hatun tiedote 8.10.2016

Suomessa tehdään nyt sarjakuvaa naisiin kohdistuvasta nettivihasta, koska naiset ovat jo alkaneet sensuroida itseään sen pelossa, Nyt-liite 10.10.2016

Sinä et päätä, millaista on aito islam, Imagen Ave Maria -blogi 25.9.2016

Suuri Vihaviestikilpailu ratkeaa tänään – Raati arvioi bloggaajan saamat vihaviestit, Imagen Ave Maria -blogi 9.10.2016

Image-lehden blogin vihaviestikilpailu käänsi vihapuheen huumoriksi, HS 10.10.2016

Tästä saa puhua! -seminaari 1.-2.12.2016

Mediakasvatusseura, Allianssi ja Plan International Suomi järjestävät Tästä saa puhua! -seminaarin Allianssi-talolla 1.-2.12.2016. Maksuton seminaari käsittelee disinformaatiota ja vihapuhetta ja on tarkoitettu tutkijoille, kasvattajille ja kansalaistoimijoille. Seminaari koostuu sekä asiantuntijapuheenvuoroista että ratkaisukeskeisistä työpajoista. Ilmoittautuminen seminaariin on käynnissä ja tapahtuu Allianssin tapahtumakalenterin kautta.

Lisää tietoja seminaarin tapahtumasivulta.