Anvisningar för skribenter

Statsvetenskapliga fakultetens forskningsblogg: anvisningar för skribenter

Publik: Bloggen riktar sig till allmänheten. Det är ändå sannolikt att merparten av läsarna hör till universitetets personal och studerande. Vi hoppas att också journalister och redaktörer ska följa bloggen. På grund av målpubliken är det skäl att undvika terminologi (och bakgrundsantaganden) som ingen utanför skribentens vetenskapsområde eller ämne känner till. Det går att använda tekniska begrepp men det är skäl att definiera dem på ett begripligt sätt. Det här gäller i synnerhet då det handlar om termer som har en annan innebörd i vardagligt tal än i forskningslitteraturen.

Innehåll: Ämnet för bloggtexten ska vara aktuellt eller av allmänt intresse. Perspektivet ska grunda sig på vetenskaplig forskning. Bloggen är alltså inte avsedd för opinionsinlägg. Texten kan utgå från forskarens eget forskningsarbete eller sådan forskning som han eller hon är insatt i. Det lönar sig inte att se bloggtexten som ett sätt att göra reklam för ens egen forskning, utan snarare som ett sätt att bygga en bro mellan forskningen och den samhälleliga diskussionen.

Längd: Det finns inte någon exakt begränsning, men alltför långa texter bör undvikas. Ett blogginlägg ska kunna läsas i ett sträck, så den rekommenderade längden är kring 500–1 500 ord. När det gäller större helheter är det förnuftigt att dela texten i mindre avsnitt och publicera dem som en serie inlägg.

Stil: Till stilen är en bloggtext friare än en vetenskaplig artikel. Det är dock skäl att iaktta vissa normer för vetenskapligt skrivande. Till exempel ska man undvika påståenden som gäller personer och i stället fokusera på själva ämnet. Det är bättre att framföra argument än att hänvisa till auktoriteter. Trots att man i en bloggtext inte kan använda ett detaljerat referenssystem, är det på sin plats att det åtminstone i slutet av texten finns en källförteckning av vilken framgår litteraturen och/eller källor som behandlar samma tema i detalj.

Mellanrubrik: För att bloggtexten ska vara lättare att läsa användning av mellanrubriker rekommenderas.

Språk: Bloggen är flerspråkig och texterna kan skrivas på finska, svenska eller engelska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *