Categories
Uncategorised
Kurssikerta 7: Itsenäinen karttatyö – USA:n presidentinvaalit 2016

Viimeisellä kurssikerralla oli viimein aika soveltaa kaikki opittu käytäntöön, kun tehtävänä oli laatia kartta itse valitusta aiheesta.

Yhdysvallat valikoitui karttojeni kohteeksi, osittain siitä syystä, että sieltä näytti löytyvän suhteellisen paljon käyttökelpoista dataa. National Weather Servicen sivuilta löytyi sopiva pohjakartta osavaltiorajoineen, Data Worldistä taas valitsin aineiston, josta sain kätevästi USA:n edellisten presidentinvaalien 2016 tulokset. Lähinnä halusin karttojen avulla selvittää, löytyykö mitään yhteistä tekijää äänestyskäyttäytymiseen eri osavaltioiden kohdalla.

Ensimmäiseen karttaan (kuva 1) hain vaalituloksen lisäksi tiedot väestön etnisestä taustasta eli sen mukaan kuinka suuri osuus osavaltion asukkaista on taustaltaan valkoisia, afroamerikkalaisia, latinoja, aasialaisia tai alkuperäiskansaa. Kuten aavistelin, ei kartalla näkyvä tulos osoita minkäänlaista yhteyttä näiden seikkojen välillä.

Kuva 1. Clintonin ja Trumpin välinen kannatus USA:n presidentin vaaleissa 2016 ja väestön etninen tausta osavaltioittain. Lähde: Data World

Yhdysvalloissa on aika ajoin käyty varsin kiivasta keskustelua aselakien kiristämisen puolesta ja vastaan. Kansalaisilla on oikeus ostaa ja omistaa ase, eikä aseita rekisteröidä. Aseidenkanto-oikeuden tulkinta myös vaihtelee osavaltiosta toiseen. Asekysymys on ollut myös voimakkaasti esillä presidentinvaalien yhteydessä ja varsinkin republikaaniehdokkaat, kuten Trump ovat kannattaneet vapaita aselakeja. Seuraavaksi tutkinkin aserikoksia Yhdysvalloissa.

Kuvassa 2. on esitetty osavaltioittain ampuma-aseiden aiheuttamat kuolemat 100 000 asukasta kohden vuonna 2016. Samaan karttaan lisäsin Yhdysvalloissa vuosina 1982-2016 tapahtuneet joukkoampumiset ja suurimmat, yli 500 000 asukkaan kaupungit. Joukkoampumisia koskevan datan käsittelyssä oli omat ongelmansa, kun yritin muuttaa ladatussa CSV-tiedostossa ollutta tekstimuotoista tietoa numeeriseksi. Lopulta ei auttanut kuin tehdä uusi sarake ja kirjoittaa numerot siihen.

Kuva 2 Kuolemaan johtaneet ampumistapaukset /100000 as. osavaltioittain vuodelta 2016, yli ½ miljoonan asukkaan kaupungit sekä joukkoampumiset vuosilta 1982-2016. Lähde: ArcGIS Hub, CDC, Data World

Se mitä kartalta voi nähdä on, että osavaltiotasolla kuolemaan johtaneita ampumistapauksia on pääsääntöisesti vähemmän Clintonin kannatusalueilla itä- ja länsirannikon osavaltioissa, kun taas Trumpin kannatusalueilla, erityisesti etelävaltioissa niiden määrä oli suurempi. Joukkoampumiset taas näyttäisivät painottuvan läntisiin ja itäisiin osavaltioihin. Selvää yhteyttä ampumistapauksiin ja äänestyskäyttäytymiseen ei voida kuitenkaan nähdä.

Kaliforniassa on Yhdysvaltain mittapuulla tiukat aselait, siellä kuitenkin näyttäisi tapahtuneen paljon joukkosurmia. Tästä syystä lähdin sen verran aiheesta sivupolulle, että tein kartan missä näkyy San Franciscossa vuoden 2016 tammikuun aikana ampuma-aseella tehdyt rikokset (kuva 3). Käytin kartassa sekä pisteitä, että heatmapia, jolla halusin korostaa niitä kaupunginosia, jonne suurin osa rikoksista keskittyy.

Kuva 3. Ampumisrikokset San Franciscossa tammikuussa 2016. Lähde: Data World

Viimeiseen karttaan (kuva 4) löysin vihdoin dataa, jolla näyttäisi olevan jonkinlainen korrelaatio vaalituloksen kanssa. Kartalla on esitetty korkeakoulutettujen määrä suhteessa osavaltion asukaslukuun. Kartalla näkyy, että osavaltioissa, joissa Clintonin kannatus on ollut Trumpin kannatusta suurempi, on korkeakoulutettujen määrä myös suurempi.

Kuva 4. Clintonin ja Trumpin kannatus USA:n presidentin vaaleissa 2016 sekä korkeakoulutettujen määrä (%) osavaltioittain. Lähde: Data World

Kurssikerran ehdottomasti haastavimmaksi ja aikaa vievimmäksi osuudeksi osoittautui sopivan aineiston löytäminen. Lähteitä oli lukemattomia ja niitä läpikäydessä hankalinta oli löytää muuttujista samalta vuodelta olevaa tietoa, sekä aiheen ja aineiston rajaaminen. Karttoja tulostaessa Alaskan ja Havaijin kohdalla joutui vähän kikkailemaan. Päädyin tuomaan Alaskan ja Havaijin samalle layoutille Yhdysvaltojen muun osan kanssa, mutta erillisinä osina. Jos olisin tulostanut ne yhdessä suoraan samalle layoutille olisi Alaskan muoto vääristynyt varsin paljon ja Havaiji olisi ollut vain pieni piste kaukana jossain. Ratkaisu toimi mielestäni varsin hyvin ja lisäsin näin ollen molemmille myös omat mittakaavat.

Muiden kurssilaisten karttoja katsellessa oli kiva huomata, miten paljon eri lailla toteutettuja ja mitä moninaisemmista eri aiheista karttoja oli tuotettu. Tiia Laisin karttasarja kaupungistumisesta ja väestönkasvusta on todella havainnollinen ja hyvin toteutettu (Laisi 2020), ja Miina Suutari oli pystynyt hyödyntämään opittua tietoa ja saanut tuotettua kartat graduunsa (Suutari 2020).

Tämä viimeinen kurssikerta osoitti, että olen oppinut paljon näiden seitsemän viikon aikana ja pystyn itsenäisesti tuottamaan karttoja QGIS ohjelmalla. Paljon on vielä opittavaa, mutta tästä on hyvä jatkaa.

Lähteet

ArcGIS Hub, USA Major Cities, data haettu 24.2.2020
https://hub.arcgis.com/datasets/esri::usa-major-cities

CDC, Centers for Disease Control and Prevention, Firearm Mortality by State, data haettu 24.2.2020
https://www.cdc.gov/nchs/pressroom/sosmap/firearm_mortality/firearm.htm

Data.World, 2016 Elections data, data haettu 24.2.2020
https://data.world/login?next=%2Fvcjaladi%2F2016-elections-data%2Fworkspace

Data.World, San Francisco PD Crimes 2016, data haettu 24.2.2020,
https://data.world/fomby/san-francisco-pd-crimes-2016/workspace/file?filename=sfpd_2016.csv

Data.World, US Mass Shootings, data haettu 24.2.2020,
https://data.world/search?context=community&q=mass+shooting&type=all

Laisi, T. (2020). Kurssikerta 7. Blogiteksti.  Luettu 27.2.2020 https://blogs.helsinki.fi/tlaisi/

National Weather Service, U.S. States and Territories, data haettu 24.2.2020 https://www.weather.gov/gis/USStates

Suutari, M. (2020). Kurssikerta 7. Blogiteksti. Luettu 27.2.2020 https://blogs.helsinki.fi/smiina/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *