BioPopin uutiskirje (09/2016)

Helsingin yliopiston Viikin kampuksella toimii Biotieteiden opetuksen keskus BioPop, jonka tehtävänä on kohottaa kiinnostusta biologiaa kohtaan sekä tukea lasten ja nuorten biologian opiskelua, oppimista ja harrastuneisuutta. Lisäksi autamme nykyisiä ja tulevia biologian opettajia opetustyössä ja ammatillisessa kehittymisessä. BioPop-keskus on osa Helsingin yliopiston LUMA-keskusta.

BioPopin uutiskirjeessä kerrotaan biologian opetukseen liittyvistä ajankohtaisista asioista.

– –

  1. Täydennyskoulutus kastelieroista Vantaan luontokoululla 26.9.

Vantaan luontokoulu järjestää yhteistyössä BioPopin ja LumO-keskuksen kanssa täydennyskoulutuksen kasteliero-teemalla maanantaina 26.9. Koulutuksessa hyödynnetään Matoseuranta -mobiilisovellusta tutkimustiedon keräämiseen maastossa ja harjoitellaan käytännön menetelmiä, joilla kastelieroja voi tutkia kouluissa.

Koulutus sopii kaikille opettajille ja opettajaopiskelijoille. Kouluttajina Anttoni Kervinen ja Iiris Lukkarinen Helsingin yliopiston LUMA-keskuksesta. Koulutus on maksuton, kahvitarjoilu.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen: http://www.vantaanluontokoulu.fi/kurssit

2. Thinkfest-perhepäivä 8.10.

BioPop on mukana järjestämässä ohjelmaa Thinkfestin perhepäivänä lauantaina 8.10. klo 11-14 Kumpulan kampuksella. Päivän ohjelma on suunniteltu kaikenikäisille lapsille ja myös vanhemmat ovat tervetulleita mukaan!

BioPopin työpajassa voi tutustua erilaisiin bakteereihin ja suunnittelemaan ja askartelemaan ikioman bakteerin! Mukana myös mm. geokätkentää ja värikästä kemiaa.

3. Syksyn tutkimusStarTti -tiedeleiri 17.–21.10.

9–12-vuotiaille suunnatulla Syksyn tutkimusStarTti – tiedeleirillä vietetään hauskaa leirielämää Kumpulassa 17.–21.10.2016! Leirillä tutkitaan lähiluontoa, biologiaa ja kemiaa. Leiriläiset tekevät pieniä tutkimuksia sekä ulkona luonnossa (sään salliessa) että sisällä laboratoriossa. Leirillä myös pelataan, leikitään ja askarrellaan sekä tietysti nautitaan syksyisestä luonnosta. Pääosassa on yhdessä tekeminen ja hauskanpito.

Leirillä tehdään myös pienimuotoinen tiedeprojekti, joka on osa StarT-hanketta. StarTin tavoitteena on vakiinnuttaa Suomeen täysin uudenlainen monitieteinen ja yhteisöllinen oppimiskulttuuri, jossa keskeistä on oppiminen projekteissa.

Lisätietoa leiristä ja ilmoittautuminen: http://www.luma.fi/tapahtumat/4600/

4. Vierailutoimintaa Viikin kampuksella

Tiesitkö, että BioPop-keskus järjestää peruskoululaisille ja lukiolaisille kokeellisia töitä ja tutkimuslaboratoriovierailuja Viikin kampuksella? Lisätietoa löydät osoitteesta http://www.luma.fi/biopop/2375. Vinkkaa mahdollisuudesta myös muille biologian opettajille! Keskuksen tavoitat myös osoitteesta biopop-keskus@helsinki.fi.

5. Matoseuranta-hankkeen kuulumisia

 BioPop on mukana Matoseuranta-hankkeessa, jossa koulut keräävät kastelieronäytteitä Helsingin yliopistossa tehtävää ilmastonmuutostutkimusta varten. Tutkimus tehdään Metapopulaatiobiologian tutkimuskeskuksen Global Change and Conservation -tutkimusryhmässä. Käy tutustumassa hankkeeseen ja lataamassa opetusmateriaaleja ja -ideoita hankkeen kotisivuilta osoitteesta http://matoseuranta.it.helsinki.fi/fi.

6. Syksyn Dyna-miitit alkavat – BioPopin miitissä Mikael Fogelholm 13.12.

Dyna-miitit ovat lukiolaisille suunnattuja maksuttomia tapahtumia, jossa asiantuntijat kertovat omasta alastaan ja tutkimuksesta. Syksyn 2016 Dyna-miittien teemana on ruoka. Miitteihin voi ilmoittautua yksittäinen opiskelija tai opettaja voi ilmoittaa mukaan koko ryhmänsä.

BioPop järjestää Dyna-miitin 13.12., jolloin aiheena on ”Ruoka ja lihavuus”. Aiheesta tulee luennoimaan ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm, joka on kansainvälisesti tunnettu tutkija ja puhuu myös mediassa paljon ravitsemuksen merkityksestä ja ravitsemussuosituksista. Luennon aikana Fogelholm kertoo ruoan ja lihavuuden yhteydestä.

Dyna-miittiin kannattaa ilmoittautua jo nyt, paikkoja on rajoitetusti! Kaikki Dyna-miitit ja ilmoittautuminen: http://www.eluova.fi/index.php?s=tapahtumat&c=dyna-miitit

7. Tule mukaan StarT-hankkeeseen

Suomi100 -juhlavuoden kunniaksi käynnistettävä StarT-hanke tarjoaa työkaluja yhteisöllisyyden lisäämiseen ilmiöpohjaisen projektioppimisen keinoin. Lähde mukaan hankkeeseen! StarTiin voi ilmoittautua mukaan 31.10. asti.

Mukaan ilmoittautuneille tarjotaan maksuton materiaalipaketti, verkkokoulutusta sekä vertaistukea luovien oppiainerajoja ylittävien projektien toteuttamiseen kaikissa oppimisyhteisöissä.

Myös opiskelijat voivat olla apuna StarT-hankkeessa toimimalla StarT-lähettiläinä. Lähettiläänä toimimisesta saa myös opintopisteitä. Lähettiläät voivat mm.

  1. tukea projektitöiden ohjauksessa koulussa, päiväkodeissa ja kerhoissa ym.,
  2. auttaa StarT-päivien ohjelman järjestelyissä, esim. esityksen pitämällä asiantuntijatietoiskun tai yrityksen ständillä
  3. osallistua aluefestareille tietoiskuin, ständillä tai järjestelyapuna
  4. tarjota jotain muuta tukea tai apua.

Lisätietoa StarTista: http://www.luma.fi/start

8. Verkkokurssi projektiopiskelusta

Syyskuussa tulee tarjolle sekä jo työssä oleville opettajille että yliopistojen opiskelijoille kurssi Projektiopiskelun tukeminen. Kurssi toteutetaan yhteistyössä kansallisen StarT-hankkeen kanssa. Kurssin laajuus on 2-5 opintopistettä.

Kurssi koostuu verkkokurssista (1 op) sekä käytännön osuudesta (1 – 4 op). Kurssi on hyvin joustava. Voit päättää suoritusajan ja -paikan itse, myös laajuus voidaan räätälöidä!

Lisätietoa ja ilmoittautuminen: http://www.luma.fi/artikkelit/4620

9. BioPop internetissä ja somessa

 BioPop ylläpitää tiedotuslistaa biologian aineenopettajaopiskeljoille ja opettajille. Voit liittyä listalle lähettämällä seuraavan viestin osoitteeseen majordomo@helsinki.fi (ilman otsikkoa, korvaa sähköpostiosoite omalla sähköpostiosoitteellasi)

subscribe bio-ope oma.osoite@osoite.com

BioPopin kuulumisia ja opetusmateriaaleja löydät myös kotisivuilta osoitteesta http://www.luma.fi/biopop/ ja blogista osoitteesta https://blogs.helsinki.fi/biopop-keskus/.

BioPop-keskus tiedottaa myös Facebookissa (https://www.facebook.com/biopopkeskus/) ja Twitterissä (https://twitter.com/biopop_keskus).

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *