Tältä sivulta löydät kaikki BioPopin kokeelliset työohjeet sekä muut verkkomateriaalit.
Kaikki materiaalit on julkaistu Creative Commons Nimeä – Jaa Samoin 4.0 -lisenssillä. Voit käyttää materiaaleja osana opetustasi työturvallisuus hyvin huomioiden.
Kuvaus: Työssä eristetään DNA:ta opiskelijoiden omista poskisoluista perinteisillä menetelmillä tutustuen samalla DNA:n rakenteeseen ja DNA:ta suojaaviin solun osiin. Työssä pyritään ymmärtämään ne biokemialliset perusteet, joiden ansiosta DNA on mahdollista eristää kudosnäytteestä.
Kuvaus: Työssä eristetään DNA:ta hedelmistä perinteisillä menetelmillä tutustuen samalla DNA:n rakenteeseen ja DNA:ta suojaaviin solun osiin. Työssä pyritään ymmärtämään ne biokemialliset perusteet, joiden ansiosta DNA on mahdollista eristää solukkonäytteestä.
Kuvaus: Työssä tulkitaan EKG-signaalin antamaa informaatiota ja tutkitaan, miten sydän reagoi fysiologisiin muutoksiin. Työn tavoitteena on sydämen sähköisen toimintaperiaatteen, EKG-signaalin syntymekanismin sekä EKG:n sovellusmahdollisuuksien ymmärtäminen.
Kuvaus: Työssä tutustutaan eläinten taksonomiaan havainnoimalla eri pääjaksoihin kuuluvia eliönäytekokoelmia. Tavoitteena on ymmärtää eläimen rakenteen ja elintapojen välisiä yhteyksiä sekä sopeutumista ympäristöön.
Kuvaus: Työssä tehdään bakteerien Gram-värjäys sekä mikroskopoidaan värjättyjä bakteereita. Työn aikana tutustutaan bakteerien rakenteeseen ja opetellaan aseptista työskentelyä sekä mikrobiologisten laboratoriomenetelmien käyttöä.
Kuvaus: Työssä kasvatetaan hiivaa erilaisissa olosuhteissa ja seurataan, kuinka hiiva saa ilmapallon kohoamaan. Työssä pohditaan elämän perusedellytyksiä tutkien, mitä hiiva tarvitsee kasvaakseen. Samalla harjoitellaan havaintojen tekemistä eri aistein sekä luonnontieteellisen tutkimuksen tekemistä.
Työn kesto: 60 min
Sopivuus: Varhaiskasvatus, alakoulu, yläkoulu, lukio. Sopiva tutkimustapa valitaan ryhmän tietojen ja taitojen mukaan.
Kuvaus: Työn avulla tutustutaan geenitekniikan perusmenetelmiin: työssä pilkotaan bakteriofagin DNA:ta eri katkaisuentsyymeillä ja selvitetään pilkottujen DNA-fragmenttien koko agaroosigeelielektroforeesissa.
Kuvaus: Työssä tutustutaan ekosysteemien toimintaan luovan työskentelyn avulla. Työssä keksitään omia eliöitä ja tarkastellaan niiden muodostamia ravintoketjuja ja sopeutumista ympäristöönsä.
Kuvaus: Työssä tutkitaan kukan rakennetta ja pohditaan, miten kukka liittyy kasvin lisääntymiseen. Työssä harjoitellaan luupin ja mikroskoopin käyttöä sekä opetellaan luonnontieteellisten havaintojen tekemistä.
Kuvaus: Työssä tehdään maastoretki Viikin arboretumiin, jossa kasvaa monilta eri maantieteellisiltä alueilta peräisin olevia kasvilajeja. Retkellä voidaan havainnoida luontoa luuppien ja kiikarien avulla sekä tunnistaa erilaisia eliölajeja ja niiden rakenteita. Retkellä on hyvä olla mukana säänmukaiset ulkovaatteet.
Työn kesto: 60-90 min.
Sopivuus: Alakoulu, yläkoulu, lukio
Monenlaisia siemeniä
Kuvaus: Työssä tutkitaan erilaisten siementen ja hedelmien rakennetta sekä pohditaan, miten hedelmä auttaa siementä leviämään. Työssä harjoitellaan luupin ja mikroskoopin käyttöä sekä opetellaan luonnontieteellisten havaintojen tekemistä.
Kuvaus: Tässä tutkimuksellisessa työssä havainnoidaan, millaisia solutason muutoksia eri vahvuiset suolapitoisuudet aiheuttavat kasvisoluissa. Työssä tutustutaan solukalvon toimintaan, osmoosiin sekä plasmolyysiin. Samalla harjoitellaan tutkimuksen tekemisen taitoja.
Kuvaus: Työssä sovelletaan geenitekniikan perusmenetelmiä lääketieteellisessä diagnostiikassa tutkien, onko kuvitteellisella potilaalla sairaalabakteerin aiheuttama infektio. Työssä monistetaan bakteeri-DNA:ta PCR-reaktion avulla ja selvitetään monistettujen DNA-palojen koko agaroosigeelielektroforeesissa.
Kuvaus: Työssä havainnoidaan, miten haimanesteen sisältämät entsyymit vaikuttavat eri ruoka-aineiden pilkkoutumiseen. Ruoka-aineiden pilkkoutuminen osoitetaan indikaattorivärin avulla, joka ilmentää pH:n muuttumisen. Samalla opetellaan biologisten tutkimusmenetelmien käyttöä.
Kuvaus: Työssä tutkitaan Viikin hulevesikosteikon vaikutusta alueen hulevesien laatuun mittaamalla veden pH-arvo, veden kovuusaste sekä typpi- ja fosforipitoisuuksia kosteikkoon saapuvasta ja sieltä poistuvasta vedestä. Työssä perehdytään samalla vesistöjen laatuun vaikuttaviin tekijöihin. Työ voidaan toteuttaa myös ryhmän mukanaan tuomilla omilla vesinäytteillä.
Kuvaus: Työssä määritetään opiskelijoiden ABO-veriryhmä sekä reesustekijä vasta-aineseerumien avulla. Samalla havainnollistetaan punasolujen pinnan antigeenien ja plasman vasta-aineiden merkitystä.
Kuvaus: Työssä mikroskopoidaan elävää Daphnia-vesikirppua sekä perehdytään Daphnioiden rakenteeseen ja tieteelliseen luokitteluun. Samalla voidaan tutustua mikroskoopin käyttöön.
Kuvaus: Tässä tutkimuksellisessa työssä selvitetään elintarvikevärien varauksia elektroforeesin avulla tutustuen samalla elektroforeesin sovellusmahdollisuuksiin biologisessa tutkimuksessa. Työssä valetaan agaroosigeeli ja tehdään agaroosigeelielektroforeesiajo erilaisilla väriainella.
Kuvaus: Videolla opastetaan kasvillisuusruutujen käyttöä sekä tutkitaan oman lähiluonnon kasvillisuutta. Videolla käydään läpi tapoja koota kerätystä aineistosta ryhmän yhteinen kasvillisuusanalyysi.