La Galette des rois – Kuninkaiden kakku

Viime viikolla Bouffe piti perinteisen La Galette des Rois -illan, jossa päästiin jälleen kerran maistelemaan tätä herkullista ja rapeaa Loppiaisherkkua. Lisäksi perinteeseen kuuluu, että kakkuun on kätketty pieni muovinen maskotti ”La fève”, niinpä sääntöjen mukaan seurueen nuorin pääsee asettumaan pöydän alle, ja sanelemaan kuka saa minkäkin piirakkapalasen. Näin hän ei mitenkään voi itse nähdä, kenet tullaan sitten kruunaamaan kuninkaaksi tai kuningattareksi. Hätätilassa maskotin voi korvata esimerkiksi mantelilla, kuten tänä vuonna tehtiin, sillä maskotti paikannettiin vasta leivonnan loppuvaiheessa.

Tänä vuonna kuningattareksi kruunattiin Frida, joka tietenkin sai kutreillensa asianmukaisen kruunun. Perinteen mukaan juoni jatkuu niin, että kruunun saaneen on määrä tuoda seuraaviin illanistujaisiin asianmukainen galette, joten nyt jännitämme, saapuuko Frida ensi vuonna mukanaan kenties vegaaninen kuninkaiden kakku?

 

Tänä vuonna menimme kuitenkin vielä sieltä, missä aita on matalin, ja leivoimme hallituksen kesken bouffelaisille epävegaanisen kakun. Päätimme jopa jakaa blogiin toimivaksi todetun reseptimme, jotta lukijammekin pääsevät leipomaan kuninkaille, mikäli makean himo yllättää. Kaikkien yllätykseksi leipomiseen ei myöskään varsinaisesti kulunut paljoa aikaa!:

Ainesosat

Marsipaanitäyte kahdelle Galetelle:
  • Tomusokeria kuoren ruskistamiseksi
Valmistus:
  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaisesti ja voitele vuoka.
  3. Sekoita kaikki marsipaanitäytteen ainekset sähkövatkaimella.
  4. Leikkaa taikinasta kaksi sopivan kokoista ja vuoan muotoista palaa. Aseta toinen niistä leivinpaperille. Levitä leivontasudilla hieman munankeltuaisseosta taikinapalan reunoille.
  5. Levitä puolet täytteestä  vuokaan asetetun taikinalevyn päälle ja aseta toinen taikina kappale sen päälle.
  6.  Painele taikinat sivuista yhteen ja painele hellästi täytteen päältä, jotta se levittyy tasaisesti.
  7. Koristele päällinen varovasti haarukalla. Älä kuitenkaan tee liikaa syviä reikiä kuoreen. Voit myös käyttää veitsen kärkeä koristelussa.
  8. Levitä vielä päälle munankeltuaisseosta.
  9. Paista Galettea ensin 15 minuuttia 225 asteessa uunin keskitasolla ja laske sitten lämpötila 180 asteeseen puoleksi tunniksi.
  10. Ota sitten galette hetkeksi uunista ja pudistele hieman tomusokeria kakun päälle. Paista sitten vielä 5 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea. Muista toistaa kaikki vaiheet toisen galetten leivonnassa! Alkuperäisen reseptin löydät täältä

Bon appétit,

Suvi

 

11 964 vastausta artikkeliin “La Galette des rois – Kuninkaiden kakku”

  1. Wow that was unusual. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say superb blog!

  2. In these days of austerity and relative stress about running into debt, lots of people balk contrary to the idea of employing a credit card to make purchase of merchandise or perhaps pay for a holiday, preferring, instead just to rely on the tried plus trusted means of making payment – hard cash. However, if you’ve got the cash there to make the purchase fully, then, paradoxically, that is the best time for you to use the card for several good reasons.

  3. I do agree with all the ideas you have offered for your post. They’re very convincing and will certainly work. Still, the posts are very brief for beginners. May just you please prolong them a little from subsequent time? Thank you for the post.

  4. Pretty impressive article. I just stumbled upon your site and wanted to say that I have really enjoyed reading your opinions. Any way I’ll be coming back and I hope you post again soon.

  5. I blog often and I seriously thank you for your content. Your article has truly peaked my interest. I will book mark your website and keep checking for new information about once per week. I opted in for your RSS feed too.

  6. Wonderful site you have here but I was wondering if you knew of any forums that cover the same topics talked about here? I’d really like to be a part of online community where I can get feedback from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Kudos!

  7. The very core of your writing while appearing reasonable initially, did not really work very well with me personally after some time. Someplace throughout the paragraphs you actually managed to make me a believer but only for a short while. I nevertheless have a problem with your jumps in assumptions and one would do well to help fill in those gaps. In the event that you can accomplish that, I could definitely end up being fascinated.

  8. I loved your idea there, I tell you blogs are so exciting sometimes like looking into people’s private life’s and work. Every new remark wonderful in its own right.

  9. Thanks for giving your ideas. I might also like to mention that video games have been ever before evolving. Modern tools and innovations have made it simpler to create sensible and interactive games. These kinds of entertainment video games were not actually sensible when the concept was being tried out. Just like other kinds of electronics, video games also have had to develop via many many years. This is testimony to the fast continuing development of video games.

  10. Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to ?return the favor?.I’m trying to find things to improve my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  11. magnificent points altogether, you simply gained a new reader. What would you suggest about your publish that you made some days ago? Any certain?

  12. Excellent post however I was wondering if you could write a litte more on this topic?I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.Thank you!

  13. I’ve discovered a treasure trove of knowledge in your blog. Your unwavering dedication to offering trustworthy information is truly commendable. Each visit leaves me more enlightened, and I deeply appreciate your consistent reliability.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *