La Galette des rois – Kuninkaiden kakku

Viime viikolla Bouffe piti perinteisen La Galette des Rois -illan, jossa päästiin jälleen kerran maistelemaan tätä herkullista ja rapeaa Loppiaisherkkua. Lisäksi perinteeseen kuuluu, että kakkuun on kätketty pieni muovinen maskotti ”La fève”, niinpä sääntöjen mukaan seurueen nuorin pääsee asettumaan pöydän alle, ja sanelemaan kuka saa minkäkin piirakkapalasen. Näin hän ei mitenkään voi itse nähdä, kenet tullaan sitten kruunaamaan kuninkaaksi tai kuningattareksi. Hätätilassa maskotin voi korvata esimerkiksi mantelilla, kuten tänä vuonna tehtiin, sillä maskotti paikannettiin vasta leivonnan loppuvaiheessa.

Tänä vuonna kuningattareksi kruunattiin Frida, joka tietenkin sai kutreillensa asianmukaisen kruunun. Perinteen mukaan juoni jatkuu niin, että kruunun saaneen on määrä tuoda seuraaviin illanistujaisiin asianmukainen galette, joten nyt jännitämme, saapuuko Frida ensi vuonna mukanaan kenties vegaaninen kuninkaiden kakku?

 

Tänä vuonna menimme kuitenkin vielä sieltä, missä aita on matalin, ja leivoimme hallituksen kesken bouffelaisille epävegaanisen kakun. Päätimme jopa jakaa blogiin toimivaksi todetun reseptimme, jotta lukijammekin pääsevät leipomaan kuninkaille, mikäli makean himo yllättää. Kaikkien yllätykseksi leipomiseen ei myöskään varsinaisesti kulunut paljoa aikaa!:

Ainesosat

Marsipaanitäyte kahdelle Galetelle:
  • Tomusokeria kuoren ruskistamiseksi
Valmistus:
  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaisesti ja voitele vuoka.
  3. Sekoita kaikki marsipaanitäytteen ainekset sähkövatkaimella.
  4. Leikkaa taikinasta kaksi sopivan kokoista ja vuoan muotoista palaa. Aseta toinen niistä leivinpaperille. Levitä leivontasudilla hieman munankeltuaisseosta taikinapalan reunoille.
  5. Levitä puolet täytteestä  vuokaan asetetun taikinalevyn päälle ja aseta toinen taikina kappale sen päälle.
  6.  Painele taikinat sivuista yhteen ja painele hellästi täytteen päältä, jotta se levittyy tasaisesti.
  7. Koristele päällinen varovasti haarukalla. Älä kuitenkaan tee liikaa syviä reikiä kuoreen. Voit myös käyttää veitsen kärkeä koristelussa.
  8. Levitä vielä päälle munankeltuaisseosta.
  9. Paista Galettea ensin 15 minuuttia 225 asteessa uunin keskitasolla ja laske sitten lämpötila 180 asteeseen puoleksi tunniksi.
  10. Ota sitten galette hetkeksi uunista ja pudistele hieman tomusokeria kakun päälle. Paista sitten vielä 5 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea. Muista toistaa kaikki vaiheet toisen galetten leivonnassa! Alkuperäisen reseptin löydät täältä

Bon appétit,

Suvi

 

11 964 vastausta artikkeliin “La Galette des rois – Kuninkaiden kakku”

  1. Your mode of explaining all in this paragraph is really fastidious, all can without difficultyknow it, Thanks a lot.

  2. I will immediately clutch your rss as I can’t in finding your email subscription link ornewsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me understand in order that I maysubscribe. Thanks.

  3. It is really a nice and helpful piece of info. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

  4. I do not even know how I finished up here, however I assumed this put up used to be great. I do not recognise who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already ;) Cheers!

  5. The following time I learn a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I really thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you possibly can repair in case you werent too busy searching for attention.

  6. Thanks for these tips. One thing I should also believe is the fact credit cards offering a 0 interest rate often bait consumers with zero interest, instant endorsement and easy online balance transfers, nevertheless beware of the most recognized factor that will void your 0 easy street annual percentage rate as well as throw you out into the poor house rapidly.

  7. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am having difficulties with your RSS. I don’t understand the reason why I am unable to subscribe to it. Is there anybody else having similar RSS problems? Anybody who knows the solution can you kindly respond? Thanx!

  8. Hi there! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the fantastic work!

  9. I wanted to thank you for this excellent read!! I definitely enjoyed every little bit of it. I’ve got you saved as a favorite to check out new things you postÖ

  10. After exploring a number of the blog posts on your website, I seriously like your technique of writing a blog. I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please check out my web site too and tell me your opinion.

  11. Thanks for your publication on this site. From my own experience, there are occassions when softening up a photograph may possibly provide the wedding photographer with a little an inspired flare. Oftentimes however, that soft clouds isn’t precisely what you had at heart and can in many cases spoil an otherwise good photograph, especially if you consider enlarging them.

  12. Everyone loves it when people get together and share thoughts. Great website, continue the good work.

  13. Your posts always leave me feeling enlightened and inspired. Thank you for sharing your knowledge with us. Asheville sends its love!

  14. Hello There. I found your blog using msn. Thisis an extremely well written article. I willbe sure to bookmark it and come back to read more of youruseful information. Thanks for the post. I will certainly comeback.

  15. Give your completed playslip and payment to the retailer($2 per play for POWERBALL, or $3 per playfor POWERBALL with Power Play).

  16. Wow, this blog is like a rocket launching into the galaxy of endless possibilities! The mind-blowing content here is a captivating for the mind, sparking excitement at every turn. Whether it’s lifestyle, this blog is a goldmine of exciting insights! #AdventureAwaits Dive into this exciting adventure of discovery and let your mind roam! Don’t just explore, savor the thrill! #FuelForThought Your mind will be grateful for this thrilling joyride through the realms of discovery!

  17. Wow, this blog is like a cosmic journey blasting off into the universe of endless possibilities! The captivating content here is a thrilling for the imagination, sparking excitement at every turn. Whether it’s lifestyle, this blog is a source of inspiring insights! #MindBlown Dive into this thrilling experience of knowledge and let your mind soar! ✨ Don’t just explore, immerse yourself in the excitement! will thank you for this exciting journey through the dimensions of discovery!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *