La Galette des rois – Kuninkaiden kakku

Viime viikolla Bouffe piti perinteisen La Galette des Rois -illan, jossa päästiin jälleen kerran maistelemaan tätä herkullista ja rapeaa Loppiaisherkkua. Lisäksi perinteeseen kuuluu, että kakkuun on kätketty pieni muovinen maskotti ”La fève”, niinpä sääntöjen mukaan seurueen nuorin pääsee asettumaan pöydän alle, ja sanelemaan kuka saa minkäkin piirakkapalasen. Näin hän ei mitenkään voi itse nähdä, kenet tullaan sitten kruunaamaan kuninkaaksi tai kuningattareksi. Hätätilassa maskotin voi korvata esimerkiksi mantelilla, kuten tänä vuonna tehtiin, sillä maskotti paikannettiin vasta leivonnan loppuvaiheessa.

Tänä vuonna kuningattareksi kruunattiin Frida, joka tietenkin sai kutreillensa asianmukaisen kruunun. Perinteen mukaan juoni jatkuu niin, että kruunun saaneen on määrä tuoda seuraaviin illanistujaisiin asianmukainen galette, joten nyt jännitämme, saapuuko Frida ensi vuonna mukanaan kenties vegaaninen kuninkaiden kakku?

 

Tänä vuonna menimme kuitenkin vielä sieltä, missä aita on matalin, ja leivoimme hallituksen kesken bouffelaisille epävegaanisen kakun. Päätimme jopa jakaa blogiin toimivaksi todetun reseptimme, jotta lukijammekin pääsevät leipomaan kuninkaille, mikäli makean himo yllättää. Kaikkien yllätykseksi leipomiseen ei myöskään varsinaisesti kulunut paljoa aikaa!:

Ainesosat

Marsipaanitäyte kahdelle Galetelle:
  • Tomusokeria kuoren ruskistamiseksi
Valmistus:
  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaisesti ja voitele vuoka.
  3. Sekoita kaikki marsipaanitäytteen ainekset sähkövatkaimella.
  4. Leikkaa taikinasta kaksi sopivan kokoista ja vuoan muotoista palaa. Aseta toinen niistä leivinpaperille. Levitä leivontasudilla hieman munankeltuaisseosta taikinapalan reunoille.
  5. Levitä puolet täytteestä  vuokaan asetetun taikinalevyn päälle ja aseta toinen taikina kappale sen päälle.
  6.  Painele taikinat sivuista yhteen ja painele hellästi täytteen päältä, jotta se levittyy tasaisesti.
  7. Koristele päällinen varovasti haarukalla. Älä kuitenkaan tee liikaa syviä reikiä kuoreen. Voit myös käyttää veitsen kärkeä koristelussa.
  8. Levitä vielä päälle munankeltuaisseosta.
  9. Paista Galettea ensin 15 minuuttia 225 asteessa uunin keskitasolla ja laske sitten lämpötila 180 asteeseen puoleksi tunniksi.
  10. Ota sitten galette hetkeksi uunista ja pudistele hieman tomusokeria kakun päälle. Paista sitten vielä 5 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea. Muista toistaa kaikki vaiheet toisen galetten leivonnassa! Alkuperäisen reseptin löydät täältä

Bon appétit,

Suvi

 

11 964 vastausta artikkeliin “La Galette des rois – Kuninkaiden kakku”

  1. This is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very precise info… Thanks for sharing this one. A must read article.

  2. Bazopril is a blood pressure supplement featuring a blend of natural ingredients to support heart health

  3. Thanks on your marvelous posting! I certainly enjoyed reading it,you happen to be a great author.I will remember to bookmark your blog and will comeback very soon. I want to encourage you continue your great work,have a nice holiday weekend!

  4. I do not even know how I ended up here, but I thought thispost was good. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already Cheers!Also visit my blog – forum.m2clasic.ro

  5. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get 4 emails with the same comment. Is there any approach you may remove me from that service? Thanks!

  6. The very next time I read a blog, I hope that it won’t disappoint me just as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read through, but I really believed you’d have something useful to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something you could possibly fix if you were not too busy seeking attention.

  7. Howdy! Would you mind if I share your blog with my facebookgroup? There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.Please let me know. Cheers

  8. Thank you, I have recently been looking for info approximately this topic for a long time and yours is the best I have came upon till now. But, what about the bottom line? Are you positive in regards to the source?

  9. Turoffnung Durrnbuch, Tresoroffnung Durrnbuch, Schlie?zylinder wechsel DurrnbuchSchlusseldienst Durrnbuch Schlusseldienst Leistungen Durrnbuch Schlusseldienst Durrnbuch

  10. Thẳng Soccer Thời Điểm Hôm Nayxôi yếnNếu cứ nghịch như cách vừa tiêu diệt Everton cho tới 3-1 trên Sảnh khách

  11. Excellent way of telling, and fastidious post to get data concerning my presentation subject matter, which i am going to present in institution of higher education.

  12. Your unique approach to tackling challenging subjects is a breath of fresh air. Your articles stand out with their clarity and grace, making them a joy to read. Your blog is now my go-to for insightful content.

  13. ต้องการเล่นพนันแม้กระนั้นไปคาสิโนมิได้ ปัญหาโลกแตกนี้จะหมดไปครับเนื่องจาก UFABET ได้ชูคาสิโนมาไว้ให้แล้ว มีเกมมากทั้งบาคาร่า สล็อต แทงบอล มองบอลสด มีหมดขอรับ แค่เพียงลงทะเบียนเป็นสมาชิกกับพวกเราก็อย่างกับไปคาสิโนจริงๆเลยขอรับ

  14. Your passion and dedication to your craft shine brightly through every article. Your positive energy is contagious, and it’s clear you genuinely care about your readers’ experience. Your blog brightens my day!

  15. Asking questions are really nice thing if you are not understanding anything completely, however this article offersnice understanding yet.

  16. Your blog has rapidly become my trusted source of inspiration and knowledge. I genuinely appreciate the effort you invest in crafting each article. Your dedication to delivering high-quality content is apparent, and I eagerly await every new post.

  17. Incredible quite a lot of excellent knowledge.essay formats for college how can write essay help with writing

  18. A fascinating discussion is definitely worth comment. I do believe that you need to publish more on this subject, it may not be a taboo subject but typically people don’t speak about these topics. To the next! All the best!

  19. Your writing style effortlessly draws me in, and I find it nearly impossible to stop reading until I’ve reached the end of your articles. Your ability to make complex subjects engaging is indeed a rare gift. Thank you for sharing your expertise!

  20. Your dedication to sharing knowledge is unmistakable, and your writing style is captivating. Your articles are a pleasure to read, and I consistently come away feeling enriched. Thank you for being a dependable source of inspiration and information.

  21. Your dedication to sharing knowledge is unmistakable, and your writing style is captivating. Your articles are a pleasure to read, and I consistently come away feeling enriched. Thank you for being a dependable source of inspiration and information.

  22. Excellent way of describing, and fastidious post to obtain facts regarding my presentation focus, which i am going to deliver in university.

  23. I must applaud your talent for simplifying complex topics. Your ability to convey intricate ideas in such a relatable manner is admirable. You’ve made learning enjoyable and accessible for many, and I deeply appreciate that.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *