La Galette des rois – Kuninkaiden kakku

Viime viikolla Bouffe piti perinteisen La Galette des Rois -illan, jossa päästiin jälleen kerran maistelemaan tätä herkullista ja rapeaa Loppiaisherkkua. Lisäksi perinteeseen kuuluu, että kakkuun on kätketty pieni muovinen maskotti ”La fève”, niinpä sääntöjen mukaan seurueen nuorin pääsee asettumaan pöydän alle, ja sanelemaan kuka saa minkäkin piirakkapalasen. Näin hän ei mitenkään voi itse nähdä, kenet tullaan sitten kruunaamaan kuninkaaksi tai kuningattareksi. Hätätilassa maskotin voi korvata esimerkiksi mantelilla, kuten tänä vuonna tehtiin, sillä maskotti paikannettiin vasta leivonnan loppuvaiheessa.

Tänä vuonna kuningattareksi kruunattiin Frida, joka tietenkin sai kutreillensa asianmukaisen kruunun. Perinteen mukaan juoni jatkuu niin, että kruunun saaneen on määrä tuoda seuraaviin illanistujaisiin asianmukainen galette, joten nyt jännitämme, saapuuko Frida ensi vuonna mukanaan kenties vegaaninen kuninkaiden kakku?

 

Tänä vuonna menimme kuitenkin vielä sieltä, missä aita on matalin, ja leivoimme hallituksen kesken bouffelaisille epävegaanisen kakun. Päätimme jopa jakaa blogiin toimivaksi todetun reseptimme, jotta lukijammekin pääsevät leipomaan kuninkaille, mikäli makean himo yllättää. Kaikkien yllätykseksi leipomiseen ei myöskään varsinaisesti kulunut paljoa aikaa!:

Ainesosat

Marsipaanitäyte kahdelle Galetelle:
  • Tomusokeria kuoren ruskistamiseksi
Valmistus:
  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaisesti ja voitele vuoka.
  3. Sekoita kaikki marsipaanitäytteen ainekset sähkövatkaimella.
  4. Leikkaa taikinasta kaksi sopivan kokoista ja vuoan muotoista palaa. Aseta toinen niistä leivinpaperille. Levitä leivontasudilla hieman munankeltuaisseosta taikinapalan reunoille.
  5. Levitä puolet täytteestä  vuokaan asetetun taikinalevyn päälle ja aseta toinen taikina kappale sen päälle.
  6.  Painele taikinat sivuista yhteen ja painele hellästi täytteen päältä, jotta se levittyy tasaisesti.
  7. Koristele päällinen varovasti haarukalla. Älä kuitenkaan tee liikaa syviä reikiä kuoreen. Voit myös käyttää veitsen kärkeä koristelussa.
  8. Levitä vielä päälle munankeltuaisseosta.
  9. Paista Galettea ensin 15 minuuttia 225 asteessa uunin keskitasolla ja laske sitten lämpötila 180 asteeseen puoleksi tunniksi.
  10. Ota sitten galette hetkeksi uunista ja pudistele hieman tomusokeria kakun päälle. Paista sitten vielä 5 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea. Muista toistaa kaikki vaiheet toisen galetten leivonnassa! Alkuperäisen reseptin löydät täältä

Bon appétit,

Suvi

 

11 964 vastausta artikkeliin “La Galette des rois – Kuninkaiden kakku”

  1. Your storytelling prowess is nothing short of extraordinary. Reading this article felt like embarking on an adventure of its own. The vivid descriptions and engaging narrative transported me, and I eagerly await to see where your next story takes us. Thank you for sharing your experiences in such a captivating manner.

  2. Thank you, I have just been looking for info approximately this subject for a long time and yours is the best I havediscovered so far. But, what in regards to the conclusion? Areyou positive in regards to the supply?

  3. Thanks for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.Look complex to more introduced agreeable from you!However, how can we keep up a correspondence?

  4. It’s actually a great and useful piece of info.I’m glad that you shared this useful info with us. Pleasekeep us up to date like this. Thanks for sharing.

  5. My relatives all the time say that I am wasting my time here at net, howeverI know I am getting know-how everyday by reading such good articlesor reviews. asmr 0mniartist

  6. I needed to thank you for this good read!! I certainly enjoyed every little bit of it.I have got you book marked to check out new stuff youpost…

  7. It’s difficult to find experienced people about this topic, but you seem like you know what you’re talking about! Thanks

  8. Everyone loves what you guys are usually up too. Such cleverwork and reporting! Keep up the amazing works guys I’ve addedyou guys to my blogroll.

  9. I wanted to thank you for this good read!! I absolutely loved every bit of it. I have got you bookmarked to look at new things you post…

  10. You made some nice points there. I did a search on the subject and found most persons will approve with your blog.

  11. Fantastic forum posts. Thanks!compare and contrast essay high school and college college essays medical writing services

  12. หนังการ์ตูนหนังครอบครัวหนังจินตนาการหนังตลกหนังนิยายวิทยาศาสตร์หนังผจญภัย Documentary ภาพยนตร์แนวสารคดีที่ดูไปด้วย ได้สาระไปด้วย

  13. Very nice post. I simply stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I’m hoping you write once more very soon!

  14. Thanks for the auspicious writeup. It in truth used to be a enjoyment account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we keep in touch?

  15. Your style is very unique compared to other people I have read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this blog.

  16. Amazing! Your site has quite a few comment posts. How did you get all of these bloggers to look at your site I’m envious! I’m still studying all about posting articles on the net. I’m going to view pages on your website to get a better understanding how to attract more people. Thank you!

  17. Howdy! I simply would like to offer you a huge thumbs up for the excellent info you have got here on this post. I am returning to your blog for more soon.

  18. It as nearly impossible to find experienced people about this topic, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks

  19. Awsome info and right to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you people have any ideea where to employ some professional writers? Thanks

  20. This is a very good tip especially to those new to the blogosphere. Short but very precise info… Thanks for sharing this one. A must read post!

  21. Your way of telling the whole thing in this article is genuinely fastidious,every one be able to easily know it, Thanks a lot.

  22. Thanks for some other great post. Where else may anybody get that kind of information in such an ideal method of writing? I’ve a presentation next week, and I am at the look for such information.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *