Google-teoshaku linkitetty Lindaan ja Nelliin

Google-teoshaku (Google Book Search) on Googlen melko uusi palvelu, jolla voi mm. kohdistaa hakuja kirjojen kokoteksteihin. Palvelu perustuu jo tekijänoikeussyistä yhteistyöhön kustantajien, kirjailijoiden ja joidenkin ulkomaisten kirjastojen kanssa. Nostan hattua sille, että tämäkin Googlen palvelu on käännetty niin nopeasti myös kelvolliselle suomen (ja ruotsin) kielelle.

Google-teoshaku ei pelkästään kilpaile kirjastojen omien tietokantojen kanssa, vaan sillä voidaan myös rikastaa näitä. Linda-yhteisluetteloon ja Nelli-portaaliin on jo lisätty ISBN-tunnuksiin perustuvat linkit Google-teoshaun tietoihin. Linkin lisäksi viitteeseen tupsahtaa usein myös peukalonpään kokoinen kansikuva. Itse linkin takaa löytyy joissain tapauksissa vain teoksen perustietoja ja sekalaisia linkkejä, mutta usein myös rajoitettu määrä kirjan sivuja tai jopa koko teos digitaalisessa muodossa, viittauksia kirjaan muissa teoksissa ja muilla verkkosivuilla, joskus jopa kirjan tapahtumapaikkoja Google Maps -kartalla.

Googlen rekisteröidyt käyttäjät voivat linkittää teokset omaan virtuaaliseen kirjastoonsa ja kirjoittaa muillekin näkyviä kirja-arvioita. Tällä hetkellä käyttäjien arvioita tuntuu löytyvän lähinnä suosituimmista teoksista, mutta ajan myötä nämäkin varmasti lisääntyvät. Viitteissä usein näkyvä “Etsi tämä teos kirjastosta” –linkki harhauttaa lähinnä seikkailemaan ulkomaisten kirjastojen kokoelmissa. Kotimaisten kirjastojen kokoelmatietokantojen yhteistyö Googlen
kanssa saattaa kuitenkin ajan myötä lisääntyä.

Linkit Google-teoshakuun tarjoavat myös Lindan ja Nellin käyttäjille uusia Kirjasto 2.0 –lisäpalveluita. Linkki Googleen syntyy vain, jos tarjolla on jotain. Myös kokotekstin saatavuus selviää jo linkistä. ISBN-sidonnaisella linkityksellä on myös heikkoutensa: vanhoilla kirjoilla ISBN-tunnuksia ei ole, ja vaikka kirja olisi kokonaan digitoituna Googlella, linkkiä Lindasta tai Nellistä ei synny.

Kustantajille ja kirjailijoille Google-teoshaku tarjoaa edullisen markkinointikanavan ja ainakin Amazon.com –verkkokirjakaupalle yhden myyntiväylän lisää.

4 thoughts on “Google-teoshaku linkitetty Lindaan ja Nelliin

  1. Pingback: Blogispotti.fi

  2. Näkeekö kukaan muu tässä jonkinlaista eettistä / poliittista / taloudellista tms. sellaista ristiriitaa, kun kyseessä ovat toisaalla kaksi Suomen valtion julkisella rahoituksella ylläpidettävää tietojärjestelmää (Linda, Nelli) ja toisaalla kaksi yksityistä, osinkoja jakavaa yritystä (Google Inc., Amazon Inc.)?

  3. LINDAn ja Nellin Google-teoshakulinkit ja -kansikuvat perustuvat siihen, että käyttäjien uskotaan hyötyvän niistä. Vaikka Google-teoshaun tuloksissa, kuten Googlen hakutuloksissa muutenkin, on myös kaupallisia linkkejä (lähinnä kirjakauppoihin) itse pitäisin palvelua kirjastoillekin enemmän mahdollisuutena kuin uhkana. Google-teoshaun tarjoama sisältökin perustuu osittain Googlen kirjastoyhteistyöhön.

    Amazon-kirjakauppaa ei ole linkitetty suoraan Lindaan ja Nelliin, vaikka
    nettikirjakauppalinkkejäkin on lisätty kirjastojen järjestelmiin samoista syistä: niidenkin avulla järjestelmiä voidaan rikastaa mm. kansikuvilla ja arvosteluilla. Jos kirjaa ei löydy kirjastosta, käyttäjälle tarjotaan mahdollisuus hankkia se ”edes” omaksi. Tätä viimeistä näkökulmaa jotkut ovat tosin pitäneet vähän kaksipiippuisena.

    Jotkut nettikirjakaupat maksavat kirjastoille jopa provisiota siitä, jos niiden webbisivujen tai tietokantojen kautta on menty kirjakaupan sivuille ja ostettu kirja. Google-teoshakulinkeistä Kansalliskirjasto tai Nelli-portaalien ylläpitäjät eivät kuitenkaan tälla tavalla taloudellisesti hyödy.

Comments are closed.