BioMed Central Springerin omistukseen

Scientific American -lehden tietojen mukaan BioMed Central on siirtymässä Springer-kustannusyhtiön omistukseen.  BioMed Central on tunnetuin ja laajin open access -lehtiin erikoistunut kaupallinen kustantaja, ja kaupan myötä tiedekustantamisen perinteisiin jättiläisiin kuuluvasta Springeristä tulee siis – ironista kyllä –  maailman merkittävin open access -kustantaja.

Vaikuttaa todennäköiseltä, että BioMed Centralin nykyinen toimintamalli jatkuu myös Springerin alaisuudessa. Avoin kysymys on sen sijaan se, miten uusi omistaja vaikuttaa BioMedCentralin perimiin kirjoittajamaksuihin. Ja toisaalta, onko BioMedCentralin hankkimisella laajempaakin merkitystä Springerin kustannustoiminnan periaatteiden kannalta? Springerillähän on jo aiemmin ollut tarjolla oma Open Choice -mallinsa, jossa artikkelin saa vapaaksi 3000 dollarin korvausta vastaan (ks. myös aiempi merkintä Elektronisen julkaisemisen haasteita kustantajien silmin – ko. vuoden takaisessa tilaisuudessa esiintynyt Jan Velterop ei tosin näköjään enää ole Springerin palveluksessa).

Lähteitä: