Arton ja Lindan vapaa hakukäyttö

We interrupt this program for an important announcement… eli laitetaan tämä virallinen uutinen nyt tännekin:

Yhteistietokantojen vapaata kansalaiskäyttöä pilotoidaan vuonna 2010

Kansalliskirjaston ja opetusministeriön välisissä tulosneuvotteluissa myönnettiin rahoitus vuodelle 2010 kansallisten tietokantojen (Arto ja Linda) kansalaiskäytön avaamiselle. Yhteistietokantojen vapaata hakukäyttöä on valmisteltu jo pitkään. Kyseessä on kirjastosektoreiden yhteisesti ilmaistu tavoite. Korkeakoulukirjastojen rakenteellisen kehittämisen raportissa todetaan, että yhteistietokantojen vapaa kansalaiskäyttö on yksi tietoyhteiskunnan peruspalveluista.

Tietokantojen vapaa kansalaiskäyttö on mukana Kansalliskirjaston tuottamien kirjastojen yhteisten palveluiden keskitetyssä rahoituksessa vuodelle 2010. Kansalaiskäytön pysyvästä rahoituksesta neuvotellaan vuoden 2010 aikana.

Eli suomeksi sanottuna, tähän asti vain maksavien asiakkaiden käytettävissä olleet kotimainen artikkelitietokanta Arto ja yliopistokirjastojen yhteistietokanta  Linda ovat vapaassa hakukäytössä ainakin ensi vuoden ajan, toivon mukaan tietysti pysyvästi.

4 thoughts on “Arton ja Lindan vapaa hakukäyttö

  1. …mutta tietueiden poiminta muihin tietokantoihin ja Elektra pysyvät edelleen maksullisina…

  2. …mutta tietueiden poiminta muihin tietokantoihin ja Elektra pysyvät edelleen maksullisina…

    Ei makeaa mahan täydeltä… Poimintaluetteloinnin suhteen en ole oikea henkilö kommentoimaan, mutta Elektrasta ja Peri+:sta voinen sanoa sen verran, että palveluiden vapaa kansalaiskäyttö ei ollut ainakaan tällä kertaa esillä. Ko. palvelut sisältävät tekijänoikeuden alaista aineistoa, jonka avaaminen vapaasti käytettäviksi edellyttäisi neuvotteluja myös oikeudenomistajien kanssa.

Comments are closed.