Italia edelläkävijä sähkökirjojen kirjastolainauksessa – Adobe DRM:stä kohti vesileimasuojausta

MediaLibraryOnline, Italian ensimmäinen vuodesta 2009 lähtien toiminut yleisten kirjastojen sähkökirjapalvelu, parantaa palvelunsa käytettävyyttä tarjoamalla kirjastojen asiakkaille sähkökirjoja vesileimasuojauksella. MediaLibraryOnline ja Bookrepublic, italialainen verkkokirjakauppa, ovat solmineet sopimuksen, jonka perusteella yli 2300 MediaLibraryOnLinea käyttävää italialaista kirjastoa voivat lainata asiakkailleen vesileimatekniikalla (social DRM) suojattuja sähkökirjoja.  Maaliskuun puolivälissä, kun vesileimasuojattuja nimekkeitä aletaan tarjota kirjastojen käyttöön, on nimekkeitä noin 20 kustantajalta.

Vesileimasuojauksessa sähkökirjojen käyttöä ei rajata tiettyyn lukulaitteeseen tai rajattuun käyttöaikaan eikä käyttö vaadi käyttäjältä erillisen ohjelmiston asentamista. Luvaton käyttö on kuitenkin mahdollista jäljittää.

Palvelu toimii siten, että kirjasto ostaa ne kirjat jotka haluaa tarjota asiakkaidensa käyttöön. Asiakas lainaa kirjan ja lainauksen yhteydessä jokaiseen lainattuun kirjaan tallentuu tieto, mistä kirjastosta kirja on lainattu sekä tarvittavat tiedot käyttäjästä ja kirjan lataustapahtumasta. Näiden tietojen avulla voidaan jäljittää mahdollinen luvaton käyttö. Kun asiakas on lainannut kirjan kappaleen, kyseinen kappale on asiakkaan käytössä esim. seuraavat kaksi viikkoa. Muut asiakkaat eivät voi lukea samaan aikaan ko. kappaletta, mutta voivat jättää siihen varauksia.

Tämä on monelle tapaa tervetullut uutuus kirjastoille ja kirjastojen asiakkaille. Näin sähkökirjojen käyttö on asiakkaille helpompaa kuin jos käytettäisiin Adobe DRM:ää. Tässä mallissa kirjastot maksavat kustantajille sen perusteella paljon kirjoja lainataan. Nimekettä kohti voi kirjastossa olla enintään 20 lainaa vuodessa ja kirjastot voivat itse määritellä montako nimekettä kullakin lainaajalla voi kuukaudessa olla.

Lisätietoja (italiaksi):

http://www.medialibrary.it/news/news.aspx?id=3105

http://ehibook.corriere.it/2012/02/24/se-la-biblioteca-%C2%ABregala%C2%BB-il-libro/#more-302