Suomen Eksegeettisen Seuran teoksia Heldassa

Pitkään loppuunmyyty Jarmo Kiilusen ja Nina Nikin Alfasta oomegaan: Uuden testamentin kreikan tukipaketti (SESJ 103) on nyt ladattavissa PDF-muodossa Heldassa osoitteessa: http://hdl.handle.net/10138/311767.

 

Thumbnail

Heldasta löytyy nyt myös toinen painos Juha Pakkalan toimittamasta käännöskokoelmasta Tekstejä rautakauden Levantista (SESJ 107). http://hdl.handle.net/10138/311758. Kirjaa on edelleen saatavissa Tiedekirjassa.

Kiitos kaikille eksegeettiseen päivään osallistuneille

Kiitos kaikille yli sadalle Eksegeettiseen päivään Kuvan mahdollinen sisältö: 2 henkilöä, ihmiset seisovat ja kengät osallistuneelle! Suuri kiitos Niko Huttunen, Raimo Hakola, Outi Lehtipuu, Susanna Asikainen, Ulla Tervahauta, Nina Nikki ja Ilkka Lindstedt mielenkiintoisista esitelmistä. Apostolisista isistä on tulossa myös Seuran julkaisusuunnitelmassa lisää tutkimusta. Onnittelut Sanna-Mari Pynnöselle Suomen Eksegeettisen Seuran Raija Sollamo gradupalkinnosta! Kuvassa Raija Sollamo haastattelee Sanna-Mari Pynnöstä pro gradun kirjoitusprosessista ja tuloksista.

Eksegeettinen päivä päivä järjestetään torstaina 6.2.2020 Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) salissa 104. Tilaisuus on kaikille avoin.

Päivän aiheena:

Uusi testamentti – entä sitten? Varhaisten kristittyjen kirjallinen maailma

Katso tarkempi ohjelma

Eksegeettisenä päivänä on myynnissä seuran uusimpia julkaisuja sekä juuri ilmestynyt STKS:n kustantama Apostoliset isät: Kokoelma varhaiskristillisiä kirjoituksia (toim. Niko Huttunen, Joona Salminen ja Ulla Tervahauta).

Klassikkoteoksia digitoituina

Suomen Eksegeettisen Seuran kolme loppuunmyytyä klassikkoteosta löytyy nyt digitoituna Kansalliskirjaston sivulta. Teokset ovat Vilho Riekkisen ja Timo Veijolan Johdatus eksegetiikkaan: Metodioppi (SESJ 37, 1986), Timo Veijolan Dekalogi: Raamatullisen etiikan perusteita (SESJ   49, 1993) ja Raija Sollamon toimittama Paimentolaisten uskonnosta kirkkolaitokseksi (SESJ 55, 1993). Käy tutustumassa kirjoihin Kansalliskirjaston digitaalisten aineistojen sivuilla: digi.kansalliskirjasto.fi.

Eksegeettisen Seuran tuoreimmat julkaisut esittelyssä podcastissa

Eksegeettisen kirjapodcastin toimittajat Nina Nikki ja Antti Vanhoja esittelevät uusimmissa podcasteissaan Suomen Eksegeettisen Seuran tuoreimmat julkaisut Sukupuoli Raamatun maailmassa ja Sisälle Septuagintaan. Heidän haastateltavinaan ovat kirjojen toimittajat Susanna Asikainen ja Elisa Uusimäki sekä Anneli Aejmelaeus, Katja Kujanpää ja Miika Tucker.

Linkit haastatteluihin löydät tästä: Sukupuoli Raamatun maailmassa ja Sisälle Septuagintaan.

Mikä on tämä suomenkielistä eksegeettistä kirjallisuutta esittelevä podcast? Antti Vanhoja avaa hieman podcastin taustoja.

Antti, mistä saitte ajatuksen esitellä eksegetiikkaa käsitteleviä kirjoja?

”Ajatus oli Ninan. Minä olin aiemmin mielenkiinnosta nauhoittanut haastatteluja ja keskusteluja blogiini, ja Nina ehdotti kirjapodcastien tekemistä viime kesänä konferenssissa.”

Idea on todella hieno. Kuinka valitsette esiteltävät kirjat?

”Olemme valinneet mukaan kirjoja, jotka ovat alansa perusteoksia, tärkeitä opetuskäytössä, juuri julkaistuja tai muuten ajankohtaisia. Olemme käyneet läpi esim. Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan eksegetiikan peruskurssin kurssikirjallisutta ja Eksegeettisen Seuran tuoreita julkaisuja. Toistaiseksi olemme aina päässeet haastattelemaan kirjan tekijöitä, mutta olemme suunnitelleet myös lyhyempien kirjaesittelyjen tekemistä.”

Kenelle podcast on suunnattu?

”Kaikki raamatuntutkimuksesta ja sen lähialoista kiinnostuneet ovat kohderyhmää. Ajattelen, että podcast on kätevä tapa tutustua sekä aiheisiin, joita ei vielä tunne kovin hyvin, että aiheisiin, joista haluaisi päivittää omaa tietämystään. Minulle esimerkiksi Septuaginta-jakson tekeminen oli todella mielekästä, sillä en ollut tutustunut aiheeseen kovinkaan paljon ennen kirjan lukemista. Podcasteja voi käyttää myös esimerkiksi opetuksessa, ne voivat olla yksi tapa päästä sisälle kurssin kirjallisuuteen.”

Jos aikamatkustus olisi mahdollista, ketä Raamatun henkilöä haluaisit haastatella ja miksi?

”Vierailisin 50-luvun jaa. Jerusalemissa ja jututtaisin Jeesuksen veljeä Jaakobia. Haluaisin kysyä häneltä Jerusalemin Jeesus-yhteisön kuulumisia parilta edelliseltä vuosikymmeneltä.”

Kiitos Antti ja Nina kiinnostavasta podcastista. Odotamme kiinnostuneena jatkoa.

KV

Kiitos eksegeettiseen päivään osallistuneille

Kiitos kaikille eksegeettisen päivän puhujille sekä yleisölle!

Päivä oli erittäin onnistunut ja tarjosi kiinnostavia näkökulmia pyhiin teksteihin ja niiden käyttöön. Onnittelut vuoden 2018 eksegetiikan gradupalkonnon saaneelle Peppi O’Connorille. Palkinto myönnettiin ensi kerran Raija Sollamo -rahastosta.

Kiitokset myös seuran jäsenille kuluneesta vuodesta 2018, jonka tuotoksia tarkasteltiin eilen 7.2.2019 seuran vuosikokouksessa. Seuran uusin julkaisu Sukupuoli Raamatun maailmassa julkaistiin virallisesti myös eilen. Kiitos kirjan toimittajille ja kirjoittajille.

Eksegeettinen päivä 7.2.2019: Pyhä teksti?

Seuraava eksegeettinen päivä järjestetään torstaina 7.2.2019 Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) salissa 104. Tilaisuus on kaikille avoin. Päivän aiheena on

Pyhä teksti?

Mikä tekee tekstistä pyhän? Onko pyhä teksti muuttumaton? Onko pyhä teksti aina jumalallinen?

Jos pyhyys on sosiaalisesti rakennettu näkemys tekstin erityisluonteesta, miten tällainen käsitys välitetään uusille sukupolville? Miten pyhät kirjoitukset näkyvät käytännössä yhteisöjen ja jäsenten elämässä? Mikä pyhissä teksteissä on pyhintä? Miten pyhiä tekstejä käsitellään?

Tässä eksegeettisessä päivässä on asiantuntijoita puhumassa niin Raamatusta kuin Koraanista, pyhistä teksteistä muinoin ja nykyään, ja pyhistä teksteistä paitsi ideoina, myös esineinä.

Päivän ohjelma.

Tervetuloa!

Raija Sollamon muotokuvan julkistaminen

Professori emerita Raija Sollamon muotokuva julkistetaan Helsingin yliopistolla 3.12.2018 klo 15.00. Kaikki hankkeeseen osallistuneet ovat saaneet kutsun julkistamistilaisuuteen. Jos et ole saanut kutsua, ole hyvä ja ole yhteydessä puheenjohtaja Jutta Jokirantaan.

Suomen Eksegeettinen Seura (SES) täyttää tänä vuonna 80 vuotta!

Juhlistamme komeaa ikää vapaamuotoisesti teologikollegoiden, eksegeettiopiskelijoiden ja eksegetiikasta kiinnostuneiden kanssa Eksegeetti-iltamien merkeissä
perjantaina 9.11.2018 klo 16-18 (Vuorikatu 3, tiedekuntasali 5. krs.).
– kuohuviinitarjoilu ja pientä purtavaa

Luvassa on hienoista historian havinaa. Miten aika on muuttunut? Mihin olemme menossa?

Seuran sarjan tuorein julkaisu numero 116 ilmestyi juuri: Anneli Aejmelaeus, Katja Kujanpää ja Miika Tucker (toim.): Sisälle Septuagintaan — juhlissa tarjolla yllätyshintaan!

Mutta mitä mahtuu SES:n 80-vuotiseen julkaisuhistoriaan? Mikä on suosikki/inhokkijulkaisusi? Näkemyksensä paljastavat yliopistotutkija, Latinan kielen ja Rooman kirjallisuuden dosentti Maijastina Kahlos, tutkija ja Seuran jäsensihteeri Marika Pulkkinen, ekumeniikan professori Risto Saarinenteologian opiskelija Jussi Seppälä, Vanhan testamentin dosentti, verkosto- ja yhteisötyön asiantuntija Hanne von Weissenberg.