SESJ 124: Raamattu ja Populaarikulttuuri – Nyt saatavilla!

Miten raamattua on käytetty ja miten sen vaikutusta voidaan havainnoida elokuvissa, kirjallisuudessa, televisio-ohjelmissa tai muissa nykykulttuurin muodoissa? Miten Raamattua itsesään voidaan tarkastella osana populaarikulttuuria?

Populaarikulttuuria on tosiaan pidetty sisällöltään yksinkertaisena ja kaupallisena massoille suunnattuna viihteenä, mutta tosiasiassa sen vastaanottajat ja kuluttajat luovat aktiivisesti merkityksiä ja haastavat eliitin kulttuurimieltymyksiä ja -arvoituksia. Tässä artikkelikokoelmassa populaarikulttuuri nähdään monitahoisena ilmiönä, jonka vaikutuspiiri ulottuu myös raamatunteksteihin sekä uskontoihin laajemminkin.

Raamattu ja populaarikulttuuri esittelee eri näkökulmista, miten raamatuntekstien hahmot, kertomukset ja aiheet näkyvät populaarikulttuurissa. Kokoelman kirjoittajat ovat raamatuntutkijoita, uskontotieteilijöitä ja kirjallisuustieteilijöitä. Moniääninen teos tarkastelee laajaa kirjoa eri populaarikulttuurin tuotteita ja ilmiöitä elokuvista ja televisiosarjoista rooli- ja videopelimaailmaan. Artikkeleissa analysoidaan niin raamatuntekstien suoraa vaikutusta populaarikulttuurin tuotteisiin kuin raamatuntekstien teemojen ja hahmojen epäsuorempaa rinnasteisuutta näihin ilmiöihin.

Nyt saatavilla Tiedekirjasta ja sen verkkokaupasta.

Save the date! Eksegeettinen päivä 16.2.2023

Syksy on vielä aluillaan, mutta jo nyt voi orientoitua ensi vuoden kohokohtaan, ja merkitä kalenteriin torstain 16.2.2023, jolloin järjestetään seuraava Eksegeettinen päivä. Päivän teemana on uskonto ja kulttuurievoluutio. Tarkempia tietoja julkaistaan myöhemmin.

SES Teologian ja uskonnontutkimuksen päivillä: Kirjatarjouksia!

Suomen Eksegeettinen Seura osallistuu Teologian ja uskonnontutkimuksen päiville 18.-20.5.2022. Myymme konferenssin aikana julkaisujamme Porthanian aulassa.

Olemme tätä tilaisuutta varten alentaneet normaalihintojamme tuntuvasti, ja tarjolla on myös kaksi kirjapakettia erityisen edulliseen hintaan! Nämä tarjoukset ovat voimassa vain SES:n myyntipisteellä konferenssin ajan, eli niitä ei voi tilata postissa.

TUTP

 

 

 

 

 

 

Kolmen kirjan paketit 10 €

Lue loppuun

Tervetuloa SES:n vuosikokoukseen

Suomen Eksegeettisen Seuran vuosikokous pidetään etäkokouksena 7.3.2022 klo 16.30.

Ohessa kokouksen Zoom-linkki, joka myös lähetetään seuran jäsenille sähköpostilla ennen kokousta.

Jokainen seuran jäsen on lämpimästi tervetullut vuosikokoukseen!

Aika: 7.3.2022 klo 16:30. Paikka: Vuorikatu 3, 00100 Helsinki, 4. kerroksen kirjastohuone (Zoom-kokous).

Lue loppuun

SESJ 122: Kirjakääröistä digiraamattuun

Pyhiä tekstejä pidetään erityisinä ja arvokkaampina kuin muita tekstejä. Niillä katsotaan olevan voimaa muuttaa ihmisen elämää. Pyhiin teksteihin uskotaan kätkeytyvän tietoa, jota on vaikea tavoittaa muulla tavoin. Tekstin pyhyys riip-puu ennen kaikkea yhteisöstä, joka antaa sille erityisen aseman ja välittää uskon tekstin pyhyyteen sukupolvelta toiselle.

Tämä monitieteinen artikkelikokoelma tarjoaa sekä teoreettista pohdintaa tekstien pyhyydestä että tapausesimerkkejä eri uskontoperinteistä. Teoksessa tarkastellaan, miten erilaiset tekstit ovat historiallisesti päätyneet pyhinä pidettyihin kokoelmiin ja miksi toiset jääneet niiden ulkopuolelle. Pyhät tekstit eivät erityisyydestään huolimatta ole muuttumattomia, mikä näkyy kokoelmien rajojen liukuvuudessa ja käsikirjoitusten eroissa.

Uusia näkökulmia avautuu myös, kun tutkitaan pyhien tekstien aineellisia ja aineettomia ulottuvuuksia sekä tekstien konkreettista käyttöä nykyajan uskonnollisissa yhteisöissä ja uskontodialogissa. Asiantuntijoina on teologeja ja uskonnontutkijoita eri aloilta. Teos haastaa lukijansa eri uskontoperinteiden vertailevaan tarkasteluun arvostavassa hengessä.

Tilaa kirja tarjoushintaan 20€ tällä lomakkeella. Tarjous voimassa 7.11. asti.