Approaching the Dead: Studies on Mortuary Ritual in the Ancient World

Suomen Eksegeettisen Seuran toinen tämän vuoden uutusjulkaisu on Anne Katrine de Hemmer Gudmen ja Kirsi Valkaman toimittama kirja Approaching the Dead: Studies on Mortuary Ritual in the Ancient World.

Kirjan kuusi artikkelia käsittelevät kuoleman käytäntöihin liittyviä kysymyksiä. Esimerkit ovat muinaisesta Lähi-idästä myöhäispronssikaudelta aina roomalaisaikaan. Mukana on myös 400-luvun eteläiseen Ruotsiin sijoittuva esimerkki. Tutkimusten lähteinä käytetään tekstejä ja arkeologisia löytöjä, joiden avulla pyritään arvioimaan esimerkiksi hautarituaaleja, lähteissä ilmenevää aikalaisten suhdetta vainajiin sekä itse lähteiden tulkintaan liittyviä haasteista.

Kirja on saatavilla Tiedekirjasta

Sisällysluettelo: PFES118-contents

Lue loppuun

Tekstejä babylonialais- ja persialaisajan Lähi-idästä


Suomen Eksegeettisen Seuran tuorein julkaisu on Joanna Töyräänvuoren ja Kirsi Valkaman toimittama käännöskokoelma Tekstejä babylonialais- ja persialaisajan Lähi-idästä (SESJ 119).

Valeuutiset eivät ole vain nykyajan vitsaus, vaan niillä on yllättävän pitkä historia. Muinaiset suurkuninkaat, kuten babylonialainen Nabunaid tai persialaishallitsijat Kyyros Suuri ja Dareios, ovat aina pyrkineet esittämään asiat itselleen edullisessa valossa. Kuninkaat eivät kuitenkaan olleet ainoita, jotka jättivät jälkeensä elämästään kertovia tekstejä. Myös tavallisten ihmisten arjesta on säilynyt dokumentteja kuten avioliittosopimuksia ja orjien myyntisopimuksia – tavallisen ihmisen kohtalona saattoi olla orjuus. Muinaiset tekstit tarjoavat meille pieniä välähdyksiä ihmisten elämään ja ajatteluun – ja varsin usein toiveajatteluun.

Lue loppuun

Suomen Eksegeettisen Seuran teoksia Heldassa

Pitkään loppuunmyyty Jarmo Kiilusen ja Nina Nikin Alfasta oomegaan: Uuden testamentin kreikan tukipaketti (SESJ 103) on nyt ladattavissa PDF-muodossa Heldassa osoitteessa: http://hdl.handle.net/10138/311767.

 

Thumbnail

Heldasta löytyy nyt myös toinen painos Juha Pakkalan toimittamasta käännöskokoelmasta Tekstejä rautakauden Levantista (SESJ 107). http://hdl.handle.net/10138/311758. Kirjaa on edelleen saatavissa Tiedekirjassa.

Kiitos kaikille eksegeettiseen päivään osallistuneille

Kiitos kaikille yli sadalle Eksegeettiseen päivään osallistuneelle! Suuri kiitos Niko Huttunen, Raimo Hakola, Outi Lehtipuu, Susanna Asikainen, Ulla Tervahauta, Nina Nikki ja Ilkka Lindstedt mielenkiintoisista esitelmistä. Apostolisista isistä on tulossa myös Seuran julkaisusuunnitelmassa lisää tutkimusta. Onnittelut Sanna-Mari Pynnöselle Suomen Eksegeettisen Seuran Raija Sollamo gradupalkinnosta! Kuvassa Raija Sollamo haastattelee Sanna-Mari Pynnöstä pro gradun kirjoitusprosessista ja tuloksista.

Eksegeettinen päivä päivä järjestetään torstaina 6.2.2020 Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) salissa 104. Tilaisuus on kaikille avoin.

Päivän aiheena:

Uusi testamentti – entä sitten? Varhaisten kristittyjen kirjallinen maailma

Katso tarkempi ohjelma

Eksegeettisenä päivänä on myynnissä seuran uusimpia julkaisuja sekä juuri ilmestynyt STKS:n kustantama Apostoliset isät: Kokoelma varhaiskristillisiä kirjoituksia (toim. Niko Huttunen, Joona Salminen ja Ulla Tervahauta).

Klassikkoteoksia digitoituina

Suomen Eksegeettisen Seuran kolme loppuunmyytyä klassikkoteosta löytyy nyt digitoituna Kansalliskirjaston sivulta. Teokset ovat Vilho Riekkisen ja Timo Veijolan Johdatus eksegetiikkaan: Metodioppi (SESJ 37, 1986), Timo Veijolan Dekalogi: Raamatullisen etiikan perusteita (SESJ   49, 1993) ja Raija Sollamon toimittama Paimentolaisten uskonnosta kirkkolaitokseksi (SESJ 55, 1993). Käy tutustumassa kirjoihin Kansalliskirjaston digitaalisten aineistojen sivuilla: digi.kansalliskirjasto.fi.

Eksegeettisen Seuran tuoreimmat julkaisut esittelyssä podcastissa

Eksegeettisen kirjapodcastin toimittajat Nina Nikki ja Antti Vanhoja esittelevät uusimmissa podcasteissaan Suomen Eksegeettisen Seuran tuoreimmat julkaisut Sukupuoli Raamatun maailmassa ja Sisälle Septuagintaan. Heidän haastateltavinaan ovat kirjojen toimittajat Susanna Asikainen ja Elisa Uusimäki sekä Anneli Aejmelaeus, Katja Kujanpää ja Miika Tucker.

Linkit haastatteluihin löydät tästä: Sukupuoli Raamatun maailmassa ja Sisälle Septuagintaan.

Mikä on tämä suomenkielistä eksegeettistä kirjallisuutta esittelevä podcast? Antti Vanhoja avaa hieman podcastin taustoja.

Antti, mistä saitte ajatuksen esitellä eksegetiikkaa käsitteleviä kirjoja?

”Ajatus oli Ninan. Minä olin aiemmin mielenkiinnosta nauhoittanut haastatteluja ja keskusteluja blogiini, ja Nina ehdotti kirjapodcastien tekemistä viime kesänä konferenssissa.”

Lue loppuun

Kiitos eksegeettiseen päivään osallistuneille

Kiitos kaikille eksegeettisen päivän puhujille sekä yleisölle!

Päivä oli erittäin onnistunut ja tarjosi kiinnostavia näkökulmia pyhiin teksteihin ja niiden käyttöön. Onnittelut vuoden 2018 eksegetiikan gradupalkonnon saaneelle Peppi O’Connorille. Palkinto myönnettiin ensi kerran Raija Sollamo -rahastosta.

Kiitokset myös seuran jäsenille kuluneesta vuodesta 2018, jonka tuotoksia tarkasteltiin eilen 7.2.2019 seuran vuosikokouksessa. Seuran uusin julkaisu Sukupuoli Raamatun maailmassa julkaistiin virallisesti myös eilen. Kiitos kirjan toimittajille ja kirjoittajille.