Vesiliukoiset vitamiinit

Kirjoittajat: Annika Korhonen ja Emmi Nieminen

Vesiliukoisiin vitamiineihin kuuluvat C-vitamiini sekä kaikki B-ryhmän vitamiinit eli B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotiini ja foolihappo. Ne eivät rasvaliukoisten vitamiinien tavoin varastoidu elimistöön, joten niitä on saatava säännöllisesti ravinnosta. Poikkeuksena on kuitenkin B12, jonka varastot riittävät useaksi vuodeksi. Ravinnosta C-vitamiinia saa sitrushedelmistä, kasviksista ja marjoista, B-vitamiineja saa liha-, maito- ja täysjyväviljavalmisteista. B12-vitamiinia on ainoastaan eläinkunnan tuotteissa, joten vegaaneille suositellaan B12-vitamiinilisää. Finravinto 2007 –tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat päivittäisestä ravinnosta riittävästi kaikkia muita vesiliukoisia vitamiineja paitsi foolihappoa, jonka saanti voisi olla suurempaa erityisesti naisilla.

Terveysväitteet

EFSA on hyväksynyt terveysväitteitä kaikille vesiliukoisille vitamiineille.

C-vitamiinille sallittuja terveysväitteitä ovat: immuunijärjestelmän normaalin toiminnan ylläpito fyysisen suorituksen aikana ja sen jälkeen, kollageenin muodostus verisuonissa, luissa, rustossa, ikenissä, hampaissa ja ihossa, energia-aineenvaihduntaan osallistuminen, hermoston toiminnan tukeminen, psykologisten toimintojen edistäminen, antioksidanttivaikutus, väsymyksen ja heikotuksen vähentäminen sekä ei-hemiraudan imeytymisen lisääminen.

B-vitamiinien terveysväitteet koskevat yleensä energia-aineenvaihduntaan osallistumista, hermoston toiminnan tukemista, väsymyksen ja heikotuksen vähentämistä ja psykologisten toimintojen edistämistä. Lisäksi useilla B-vitamiineilla on hyväksytty terveysväite koskien ihon ja limakalvojen kunnon sekä punasolujen toiminnan ylläpitoa.

Kadonneiden terveysväitteiden metsästys

Lähdimme tutkimusretkelle Viikin Prismaan tarkoituksenamme etsiä B-ja C-vitamiineja sisältäviä funktionaalisia elintarvikkeita. Törmäsimmekin muutamiin tuotteisiin ja terveysväittämiin. Poimimme tähän mielenkiintoisimmat. Mehuhyllyllä koimme pettymyksen, sillä emme löytäneet yhdestäkään mehupurkista terveysväitettä. Muutamia ravitsemusväitteitä sentään löytyi. Marli Vital –granaattiomenajuomapurkissa on maininta ”sisältää runsaasti C-vitamiinia”, mutta terveysväittämiä on esitelty vain tuotteen kotisivuilla.

Marli

Kylmähyllyllä onneksi tärppäsi, ja käteen tarttui Gefilus-mehu, jonka kyljessä komeili terveysväite: ”– sisältää runsaasti C-ja D-vitamiineja, jotka ylläpitävät kehon puolustusjärjestelmän normaalia toimintaa.”  Viereisellä hyllyllä kilpaileva tuote Danone Actimel –tehojuoma markkinoi näin: ”B6- ja D-vitamiini tukevat kehon luonnollista vastustuskykyä.” Elovena välipalajuoma luottaa terveysväitteiden sijaan mielikuviin. C-vitamiinia 100 % päivän saantisuosituksesta sisältävän juoman paketissa nimittäin lukee: ”Tämä sametinpehmeä, elinvoimaa hehkuva Elovena välipalajuoma tekee olosi tarmokkaaksi ja saa päiväsi maistumaan auringolta.”

Varsinaisista elintarvikkeista löydettyjen terveysväitteiden saalis jäi laihaksi, joten päätimme siirtyä tutkimaan pilleripurkkeja. Suuntasimme siis ravintolisähyllylle sekä lopuksi Yliopiston Apteekin vitamiini- ja hivenaineosastolle. B-active-poretabletit sisältävät kaikkia B-vitamiineja sekä C-vitamiinia. Tuotteen terveysväite on hieman arveluttava: ”Lasillisesta raikkaan poreilevaa B-active-juomaa saa B-vitamiineja stressinhallintaan, runsaasti piristävää C-vitamiinia –” Stressinhallinta ei kuulu B-vitamiinien hyväksyttyjen terveysväitteiden listaan, mutta psykologisten toimintojen edesauttaminen on kuitenkin siihen liittyvä. Xylisweet Acerola –C-vitamiinitableteista löytyy useampi terveysväite: ”C-vitamiini on tehokas antioksidantti, joka ylläpitää vastustuskykyä, tehostaa raudan imeytymistä vereen sekä edistää ihon hyvinvointia.” Femibion-raskausvitamiini sisältää foolihappoa, josta esitetään kaksi terveysväitettä: ”Folaatti edistää raskaudenaikaista kudosten kasvua ja normaalia veren muodostumista.”

Sokerina pohjalla löytyipä terveysväitteitä parista yllättävästäkin tuotteesta.

Red Bull –energiajuomatölkin kyljessä huomiota herätti teksti  ”kehitetty erityisesti parantamaan suorituskykyä, lisää keskittymis- ja reaktiokykyä”. Juoma sisältää B3-, B5-, B6- ja B12-vitamiineja. Mietimme, saako energiajuomista esittää terveysväitteitä, koska tuotteessa on kuitenkin piristäviä aineita, ja terveysväitteet voivat rohkaista liialliseen käyttöön. Red Bullin kotisivuilla tuotetta tituleerataan jopa funktionaaliseksi juomaksi.

Forsman Mate Kuuma Tanssi –teestä sanotaan seuraavaa: ”Runsaasti C-vitamiinia, poistaa voimattomuutta, virkistää ja lisää kylläisyyden tunnetta. Erinomainen ’juhlimisen jälkeen’.” C-vitamiinin kokonaismäärää tuotteessa ei ilmoitettu paketissa, joten väittämät ovat kyseenalaisia. Sallittua tai ei, tuote ainakin herätti hilpeyttä.

Yhteenvetona voisi sanoa, että vesiliukoisia vitamiineja sisältäviä funktionaalisia elintarvikkeita on melko vähän tai ainakaan näiden vitamiinien terveysväitteitä ei juurikaan hyödynnetä.Syynä voisi olla näiden väitteiden huono markkina-arvo verrattuna esimerkiksi kolesterolia alentaviin tuotteisiin tai yksinkertaisesti se, että suomalaiset saavat vesiliukoisia vitamiineja riittävästi normaalista ravinnosta, eikä tarvetta niitä sisältäville terveysvaikutteisille elintarvikkeille ole.

 Lähteet

http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=seh00151

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00788

http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Page.aspx?id=1048158

http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/78088/2008b23.pdf

EU Register on nutrition and health claims

7,042 thoughts on “Vesiliukoiset vitamiinit

 1. Vaikka vesiliukoisia vitamiineja saadaan tarpeeksi jo päivittäisestä ravinnosta, on ruoka-/juomatehtailijoilla silti jokin kaupallinen syy lisätä näitä tuotteisiinsa. Kumpi on teidän mielestänne kuluttajan kannalta houkuttelevampaa: käyttää tuotteissa suoria terveysväitteitä vitamiineista vai mielikuvia, kuten esimerkissänne Elovena välipalajuomassa?

  • Mielestämme mielikuvien käyttäminen on houkuttelevampaa, sillä ne ovat kuluttajan kannalta konkreettisempia ja saavat hänet luultavasti enemmän kiinnostumaan tuotteesta kuin pelkkä fakta. Esimerkiksi “tekee olosi tarmokkaaksi” on värikkyytensä vuoksi tehokkaampi ilmaus kuin “auttaa jaksamaan”.

 2. Kuinka helposti hauduketuotteissa kuten teessä tai mate-esimerkissä pystytään määrittämään tuotteen vitamiinipitoisuus? Olettaisi, että haudutusaika ja -lämpötila, sekä kuivan tuotteen määrä suhteessa veteen vaikuttaa suurestikin nautittavan tuotteen vitamiinipitoisuuteen.
  Tutkimassanne tuotteessa ei ilmeisestikään varsinaisesti käytetty terveysväittämää, vaikka C-vitamiini olikin mainittu – puuttuihan pakkausselosteesta kaikki tarvittavat lisätiedot. Onko tiedossanne hauduketuotteissa, joilla olisi EFSA:n hyväksymä terveysväite vesiliukoisille vitamiineille?

  • Olet oikeassa, että teen vitamiinipitoisuus on varmasti hankala määrittää, koska mainitsemasi asiat vaikuttavat c-vitamiinin pitoisuuteen ja lisäksi kuumennus tuhoaa sitä, mikä tekee pitoisuuden määrittämisestä entistäkin hankalampaa.
   Tiedossamme ei ole yhtään hauduketuotetta, jolla olisi EFSA:n hyväksymä terveysväite koskien vesiliukoisia vitamiineja.

 3. Löysitte terveysväitteitä myös energiajuomasta ja pohditte saako niitä esittää, koska tuotteessa on kuitenkin piristäviä aineita. Tätä ei ole lainsäädännöllä estetty, ainoastaan alkoholia (yli 1,2 %) sisältävistä elintarvikkeista ei saa esittää terveysväitteitä. Piristävä aine energiajuomassa on kofeiini. Viime luennolla kerroin, että kofeiinista on EFSAn positiivisia mielipiteitä. EU ei kuitenkaan ole vielä sallinut kofeiiniin liittyviä terveysväitteitä, koska vaarana on juuri epäilemänne innostaminen liikakäyttöön ja sen myötä haittavaikutuksiin erityisisti lapsilla ja nuorilla.

 4. Luulen, että B- ja C-vitamiinin terveysväitteitä ei käytetä siksi, että niitä ei varsinaisesti tarvitse perustella ihmisille. Tuntuu siltä, että on niiden terveyshyödyt ovat melko yleisesti tiedossa, ja siksi ostopäätöksen tekemiseen riittää, että näkee esimerkiksi merkinnän “runsaasti c-vitamiinia”.
  Esimerkiksi mehuissa olevat merkinnät vitamiini-pitoisuuksista voivat ohjata ihmisten ajattelua siihen suuntaan, että näitä mehuja pidetään eräänlaisina terveysjuomina ja niitä tulee litkityksi liikaa siinä mielessä, että niissä on usein paljon energiaa, joten kaloreita kertyy huomaamatta ja janojuomaksi käytettynä ne aiheuttavat ylimääräisiä happohyökkäyksiä vaarantaen näin terveyttä.

 5. Vitamiinien kohdalla kaupallisesta näkökulmasta katsottuna varmaankin usein riittävät ravitsemusväitteet. Ihmiset mieltävät tuotteen terveelliseksi kun siinä lukee ”sisältää runsaasti c-vitamiinia”. Usein varmaan jääkin huomioimatta muut ravitsemukselliset ominaisuudet. Mate-teestä vielä, oliko teessä vain mate-kasvia vai oliko lisänä jotain muuta tee-lajia? Omasta kokemuksesta voin sanoa, että mate-tee on erittäin piristävää (Forsmanin teetä en ole maistanut). Sen myös sanotaan sisältävän paljon erilaisia ravintoaineita. Olisi mielenkiintoista tutkia, miten kuuman veden lisäys vaikuttaa ravintoaineisiin.

  • Mate-tee sisältää mate-kasvin lehtien lisäksi mangoa, ananasta, papaijaa, kvitteniä ja kukan terälehtiä.

 6. I simply want to tell you that I am newbie to blogs and honestly enjoyed you’re web site. Probably I’m going to bookmark your website . You certainly have fantastic writings. Kudos for sharing your web site.

 7. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 8. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks and Digital Signage, and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks and Digital Signage. MetroClick, 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

 9. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 10. Emeryeps is a SEO(Search Engine optimzation) and Internet Marketing company. They help businesses to get traffic from various search engine and online community. They have seo experts and consultants with many years of SEO Experiences. No matter where your business is located, EmeryEPS.com can help your business to secure your highly convertible leads online.

 11. I’m more than happy to uncover this web site. I wanted to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and i also have you bookmarked to see new information on your site.

 12. An interesting discussion may be valued at comment. I do believe that you can write much more about this topic, it will not certainly be a taboo subject but usually people are insufficient to speak on such topics. An additional. Cheers

 13. Howdy very nice site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your blog and take the feeds additionally…I’m happy to find a lot of helpful information right here within the publish, we need work out extra strategies in this regard, thanks for sharing.

 14. Emeryeps is a SEO(Search Engine optimzation) and Internet Marketing company. They help businesses to get traffic from various search engine and online community. They have seo experts and consultants with many years of SEO Experiences. No matter where your business is located, EmeryEPS.com can help your business to secure your highly convertible leads online.

 15. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks and Digital Signage, and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks and Digital Signage. MetroClick, 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

 16. I like this blog very much, Its a rattling nice place to read and get info . “Young men think old men are fools but old men know young men are fools.” by George Chapman.

 17. of course like your web-site but you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to tell the reality on the other hand I will definitely come again again.

 18. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 19. I cling on to listening to the rumor lecture about receiving free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 20. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 21. hello!,I like your writing so much! percentage we communicate extra about your post on AOL? I require an expert in this space to unravel my problem. Maybe that is you! Looking forward to peer you.

 22. MichaelJemery.com is a site with many hypnosis downloads. Whether you are looking for free hypnosis downloads, self hypnosis download for mp3, video and any audio files, Michael Jemery has the downloads for you. You can download hypnosis from apps, audio, mp3 and even youtube !

 23. I merely intend to inform you you that I am new to writing and absolutely valued your write-up. More than likely I am most likely to remember your blog post . You absolutely have stunning article material. Admire it for share-out with us your favorite web information

 24. Hiya here, just became familiar with your post through Search engines like google, and have found that it is really beneficial. I will appreciate if you maintain these.

 25. I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 26. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 27. F*ckin’ amazing issues here. I am very satisfied to peer your article. Thanks so much and i am having a look ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 28. I want to convey my passion for your generosity for all those that must have assistance with this important issue. Your real commitment to getting the solution across had become exceptionally beneficial and has without exception made somebody much like me to realize their targets. Your entire warm and friendly report indicates a lot a person like me and still more to my office colleagues. Thanks a lot; from each one of us.

 29. magnificent points altogether, you just gained a new reader. What may you suggest in regards to your publish that you simply made some days in the past? Any positive?

 30. Hello.This post was really motivating, especially since I was looking for thoughts on this matter last Sunday.

 31. Thanks for sharing superb informations. Your website is very cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What an ideal web site.

 32. IMSCSEO is a SG SEO Provider created by Mike Koosher. The intent of IMSCSEO.com is to provide you with SEO services and help SG enterprises with their Search Engine Optimization to assist them progress the positions of Bing or google. Try us @ imscsseo.com

 33. Some genuinely superb posts on this web site, regards for contribution. “For today and its blessings, I owe the world an attitude of gratitude.” by Clarence E. Hodges.

 34. Thanks for sharing superb informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply could not come across. What a perfect website.

 35. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful information specially the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this certain information for a long time. Thank you and best of luck.

 36. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 37. IMSCSEO is a SG SEO Vendor devised by Mike Koosher. The function of IMSCSEO.com is to supply SEO services and help singapore merchants with their Search Engine Optimization to aid them climb the positions of Google or bing. Come to imscsseo.com

 38. I really need to reveal to you that I am new to writing a blog and completely admired your review. Very possible I am probably to save your blog post . You undoubtedly have magnificent article blog posts. Truly Appreciate it for expressing with us your current site page

 39. I just hope to advise you that I am new to putting up a blog and pretty much liked your write-up. More than likely I am probably to bookmark your blog post . You seriously have impressive article content. Be Thankful For it for expressing with us your very own domain document

 40. MichaelJemery.com is a site with many hypnosis downloads. Whether you are looking for free hypnosis downloads, self hypnosis download for mp3, video and any audio files, Michael Jemery has the downloads for you. You can download hypnosis from apps, audio, mp3 and even youtube !

 41. of course like your website but you need to test the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to tell the truth however I’ll certainly come again again.

 42. I precisely wished to appreciate you once again. I do not know what I would have achieved in the absence of the type of aspects documented by you about my topic. It had become the frightening problem for me, however , being able to view your specialized tactic you processed it forced me to leap over contentment. Now i’m grateful for this information and as well , believe you recognize what a powerful job you are always providing teaching the mediocre ones via your site. Most likely you have never encountered any of us.

 43. Thanks a lot for sharing this with all folks you actually know what you’re talking about! Bookmarked. Please also seek advice from my web site =). We will have a link exchange agreement among us!

 44. I think other website proprietors should take this site as an model, very clean and magnificent user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 45. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 46. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days..

 47. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 48. I keep listening to the news bulletin lecture about getting free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 49. I am no longer certain the place you’re getting your info, however good topic. I must spend a while studying much more or understanding more. Thank you for fantastic info I was in search of this information for my mission.

 50. Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 51. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?

 52. I think this is one of the so much vital info for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on some basic things, The web site style is great, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 53. [url=http://www.ativanx.com/lorazepam/which-is-the-best-place-to-buy-ativan-medication/]Which is the best place to buy Ativan medication?[/url], [url=http://www.ativanx.com/lorazepam/buy-ativan-online-without-prescription/]Buy Ativan Online Without Prescription[/url], [url=http://www.ativanx.com/lorazepam/is-it-possible-to-reduce-the-price-of-ativan-medication/]Is it possible to reduce the price of Ativan medication?[/url] Pounteegut

 54. An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleague who was doing a little research on this. And he actually bought me dinner because I found it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this issue here on your internet site.

 55. I haven¡¦t checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 56. I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 57. Whats Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & assist other users like its aided me. Good job.

 58. You really make it appear so easy with your presentation however I to find this topic to be actually something that I believe I’d never understand. It sort of feels too complicated and extremely huge for me. I am looking forward on your subsequent put up, I will try to get the dangle of it!

 59. Thanks for another great article. Where else may just anyone get that type of info in such a perfect manner of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the search for such info.

 60. obviously like your web site but you need to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth however I¡¦ll surely come again again.

 61. Hi there, You have done a great job. I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this website.

 62. I have read some just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you place to make the sort of great informative web site.

 63. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your site in my social networks!

 64. You can definitely see your expertise in the work you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

 65. Very interesting points you have remarked, regards for putting up. “It’s the soul’s duty to be loyal to its own desires. It must abandon itself to its master passion.” by Rebecca West.

 66. Wow, superb weblog format! How long have you been blogging for? you make running a blog glance easy. The total glance of your website is magnificent, as smartly as the content material!

 67. I am not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission.

 68. Simply wish to say your article is as surprising. The clearness in your post is just nice and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 69. [url=http://vipedlowestdrugprices24-7.com/klonopin/how-do-i-buy-klonopin-online-overnight-delivery/]How do I buy Klonopin online overnight delivery?[/url], [url=http://vipedlowestdrugprices24-7.com/klonopin/will-i-be-able-to-get-klonopin-online-overnight-delivery/]Will I be able to get Klonopin online overnight delivery?[/url], [url=http://vipedlowestdrugprices24-7.com/klonopin/where-to-buy-klonopin-online/]Where to Buy Klonopin Online?[/url] EffilddobInnof

 70. You really make it appear so easy with your presentation but I find this matter to be really one thing that I think I might never understand. It seems too complex and very large for me. I’m taking a look ahead to your subsequent post, I will try to get the dangle of it!

 71. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 72. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very helpful info particularly the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this certain information for a very long time. Thank you and best of luck.

 73. I’m still learning from you, while I’m improving myself. I definitely enjoy reading everything that is posted on your site.Keep the information coming. I enjoyed it!

 74. Hi there very nice website!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your blog and take the feeds also…I am happy to search out a lot of helpful info right here in the publish, we want work out extra strategies in this regard, thanks for sharing.

 75. I am not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

 76. you’re really a good webmaster. The website loading speed is incredible. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have done a wonderful task in this matter!

 77. Thank you for another excellent article. Where else may anybody get that type of info in such a perfect means of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the look for such information.

 78. [url=http://ordercialisjlp.com/cialis/buy-cialis-online-overnight/]Buy Cialis Online Overnight[/url], [url=http://ordercialisjlp.com/cialis/buy-cialis-online-no-prescription/]Buy Cialis Online no prescription[/url] buy cialis EffilddobInnof

 79. I got what you mean , appreciate it for posting .Woh I am glad to find this website through google. “Do not be too timid and squeamish about your actions. All life is an experiment.” by Ralph Waldo Emerson.

 80. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 81. I really enjoy looking at on this web site, it holds wonderful blog posts. “The living is a species of the dead and not a very attractive one.” by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

 82. [url=http://ordercialisjlp.com/cialis/buy-cialis-online-overnight/]Buy Cialis Online Overnight[/url], [url=http://ordercialisjlp.com/cialis/buy-cialis-online-no-prescription/]Buy Cialis Online no prescription[/url] buy cialis EffilddobInnof

 83. Thanks for sharing excellent informations. Your site is so cool. I am impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just could not come across. What a great web-site.

 84. What i don’t realize is if truth be told how you are now not really much more smartly-liked than you might be now. You’re very intelligent. You know thus significantly on the subject of this matter, produced me for my part believe it from so many varied angles. Its like women and men don’t seem to be involved until it¡¦s one thing to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs outstanding. At all times care for it up!

 85. Appreciate it for helping out, superb info. “The health of nations is more important than the wealth of nations.” by Will Durant.

 86. [url=http://nutritioninpill.com/i-ordered-valium-online/]I ordered Valium online[/url] EffilddobInnof [url=http://nutritioninpill.com/buy-generic-valium-online/]Buy Generic Valium Online[/url]

 87. It’s actually a nice and helpful piece of info. I am happy that you just shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 88. [url=http://nutritioninpill.com/i-ordered-valium-online/]I ordered Valium online[/url] EffilddobInnof [url=http://nutritioninpill.com/buy-generic-valium-online/]Buy Generic Valium Online[/url]

 89. Hello there, You have done an incredible job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I am sure they’ll be benefited from this web site.

 90. I am commenting to let you be aware of of the remarkable encounter my girl experienced studying your web site. She realized some details, not to mention how it is like to have an ideal helping mindset to have many others with ease master specified multifaceted issues. You truly did more than our own expected results. Thank you for offering those priceless, trusted, edifying not to mention cool tips about the topic to Evelyn.

 91. [url=http://medabc.us/where-can-you-find-xanax-online-cheap/]Where can you find Xanax online cheap?[/url] EffilddobInnof [url=http://medabc.us/buy-xanax-online-without-prescription/]Buy Xanax Online Without Prescription[/url]

 92. [url=http://medabc.us/where-can-you-find-xanax-online-cheap/]Where can you find Xanax online cheap?[/url] EffilddobInnof [url=http://medabc.us/buy-xanax-online-without-prescription/]Buy Xanax Online Without Prescription[/url]

 93. Thanks, I have just been looking for information approximately this subject for a while and yours is the best I have came upon so far. But, what in regards to the conclusion? Are you sure in regards to the supply?

 94. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 95. Thank you for some other wonderful article. Where else may just anyone get that kind of information in such an ideal way of writing? I have a presentation subsequent week, and I am on the look for such information.

 96. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Studying this info So i¡¦m satisfied to exhibit that I’ve a very just right uncanny feeling I came upon just what I needed. I such a lot for sure will make sure to don¡¦t overlook this web site and provides it a look on a continuing basis.

 97. Thank you for any other wonderful article. Where else may anyone get that kind of information in such an ideal way of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the search for such info.

 98. hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical issues using this web site, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again very soon..

 99. Just a smiling visitor here to share the love (:, btw great style and design. “The price one pays for pursuing a profession, or calling, is an intimate knowledge of its ugly side.” by James Arthur Baldwin.

 100. Hi my family member! I want to say that this article is amazing, great written and come with almost all significant infos. I¡¦d like to peer extra posts like this .

 101. Thanks for sharing superb informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just could not come across. What a perfect site.

 102. I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this information for my mission.

 103. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 104. Hello, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 105. Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & assist other customers like its helped me. Great job.

 106. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never discovered any interesting article like yours. It is beautiful value enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made excellent content material as you did, the web shall be much more helpful than ever before.

 107. Thanks a lot for providing individuals with a very special possiblity to discover important secrets from this site. It’s usually so kind and as well , jam-packed with amusement for me and my office colleagues to visit your site on the least three times in 7 days to read through the latest stuff you have. And of course, we’re at all times amazed with the incredible guidelines served by you. Some 2 tips in this post are essentially the most efficient I have ever had.

 108. Useful information. Fortunate me I found your web site unintentionally, and I am stunned why this coincidence did not came about in advance! I bookmarked it.

 109. Thank you a lot for sharing this with all people you really know what you are speaking about! Bookmarked. Please additionally visit my site =). We could have a link change arrangement between us!

 110. I just couldn’t leave your website before suggesting that I extremely enjoyed the standard info an individual supply in your guests? Is gonna be again ceaselessly in order to check up on new posts

 111. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 112. I have been browsing on-line more than 3 hours lately, yet I never found any fascinating article like yours. It is beautiful value enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made just right content material as you did, the net can be a lot more helpful than ever before.

 113. I am not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission.

 114. [url=http://fitnesdeals.us/]http://fitnesdeals.us/[/url] EffilddobInnof [url=http://nutritioninpill.com/how-to-get-valium-prescribed-online/]How to get Valium prescribed online?[/url]

 115. [url=http://baumarktxxx.eu/]http://baumarktxxx.eu/[/url] roorgeDrop [url=http://vipedlowestdrugprices24-7.com/klonopin/how-safe-is-klonopin-bought-online/]How safe is Klonopin bought online?[/url]

 116. I really appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again!

 117. I think this is among the most important information for me. And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The website style is great, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 118. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 119. I am no longer positive the place you’re getting your info, but good topic. I must spend some time finding out much more or figuring out more. Thank you for fantastic info I was looking for this info for my mission.

 120. Great – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task.

 121. I¡¦ll immediately grab your rss feed as I can’t find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me know in order that I may subscribe. Thanks.

 122. I have read some excellent stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you place to create any such excellent informative web site.

 123. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

 124. I must show my gratitude for your generosity for individuals that actually need guidance on your area. Your very own commitment to passing the solution throughout became really practical and have always encouraged regular people just like me to reach their goals. Your entire useful advice indicates so much to me and even more to my office workers. Thank you; from each one of us.

 125. I don’t even know the way I ended up right here, but I thought this put up was good. I don’t realize who you are but definitely you are going to a well-known blogger should you aren’t already. Cheers!

 126. Thank you, I’ve recently been searching for information about this subject for a long time and
  yours is the greatest I have discovered so far. But, what in regards
  to the bottom line? Are you sure about the source?

 127. Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted
  to say wonderful blog!

 128. Hey there! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my
  good old room mate! He always kept talking about this.
  I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read.
  Thank you for sharing!

 129. This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader entertained.

  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you
  presented it. Too cool!

 130. Wonderful work! That is the type of information that are supposed
  to be shared around the web. Disgrace on the seek engines for now not positioning this publish upper!
  Come on over and discuss with my site . Thank you =)

 131. Heya i am for the first time here. I found this board and I find
  It truly useful & it helped me out a lot.

  I’m hoping to provide something again and help others like you aided me.

 132. I do not know if it’s just me or if perhaps everybody else experiencing difficulties with your blog.
  It appears like a few of the text within your posts are running
  from the screen. Can someone else please provide feedback
  and let me know should this be happening for them at the same time?

  This can be considered a issue with my browser because I’ve had this happen before.
  Cheers

  Also visit my web-site – DoyleVTobosa

 133. What’s up to every one, the contents present at this web page are
  in fact remarkable for people knowledge, well, keep up the nice work fellows.
  games ps4 185413490784 games ps4

 134. Hey! Someone in my Myspace group shared this
  website with us so I came to give it a look. I’m
  definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Superb blog and amazing style and design.

 135. Good day! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to
  me. Anyhow, I’m definitely glad I found it and
  I’ll be book-marking and checking back often!

 136. Thank you for the good writeup. It actually used to be
  a leisure account it. Look complex to more brought agreeable from you!
  By the way, how could we keep up a correspondence?

 137. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite
  justification appeared to be on the web the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they just don’t know
  about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side
  effect , people could take a signal. Will probably be back to get more.
  Thanks

 138. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this website.
  I’m hoping to view the same high-grade blog
  posts by you in the future as well. In truth, your creative
  writing abilities has inspired me to get my own site now 😉

  • The Fildena 50 medicine can be used to treat sexual problems. This medicine is also effective in treating impotence. This medicine speeds up blood flow to the penis and causes muscles relaxation. This medicine causes sexual arousal during intercourse. You should only take this medicine once daily. Women and children should not take this medicine as it can have a negative effect. Follow the advice of your doctor when taking this medicine.

 139. Hey there this is somewhat of off topic but I was wanting to know
  if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get advice from
  someone with experience. Any help would be greatly appreciated!
  asmr 0mniartist

 140. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.

  Look advanced to far added agreeable from you! However, how
  could we communicate?

 141. Spot on with this write-up, I seriously feel this website needs much more attention.
  I’ll probably be back again to read through more, thanks for the advice!

 142. Hmm it looks like your website ate my first comment (it was
  extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.

  Do you have any suggestions for first-time blog writers?
  I’d genuinely appreciate it.

 143. My brother suggested I might like this website.
  He used to be totally right. This put up actually made my day.

  You can not believe simply how so much time I had spent for
  this info! Thank you!

 144. First of all I want to say awesome blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind.

  I was interested to find out how you center yourself and clear your head before writing.
  I’ve had difficulty clearing my mind in getting
  my thoughts out there. I do enjoy writing but it just seems like
  the first 10 to 15 minutes are lost simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips?
  Kudos!

 145. First of all I want to say great blog! I had a quick question which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was curious to find out how you center yourself and clear
  your thoughts prior to writing. I’ve had trouble clearing
  my thoughts in getting my thoughts out. I truly do enjoy writing however it
  just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost simply just trying to
  figure out how to begin. Any recommendations or tips? Thank you!

 146. Hi there, I wish for to subscribe for this web site to obtain most recent
  updates, thus where can i do it please help.

 147. Heya i’m for the first time here. I found this
  board and I find It really useful & it helped me out much.
  I hope to give something back and aid others like
  you aided me.

 148. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 149. scoliosis
  It’s perfect time to make some plans for the future and
  it’s time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some
  interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article.

  I wish to read more things about it! scoliosis

 150. scoliosis
  Hi everyone, it’s my first pay a visit at this web site, and piece of
  writing is actually fruitful in support of me, keep up posting these types of posts.
  scoliosis

 151. Wow! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design.
  Great choice of colors!

 152. Thanks for this excellent article. Also a thing is that many digital cameras come equipped with the zoom lens that allows more or less of that scene to be included simply by ‘zooming’ in and out. Most of these changes in target length are reflected in the viewfinder and on massive display screen right at the back of the specific camera.

 153. I think this is one of the most significant information for me.
  And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things,
  The website style is perfect, the articles is really nice :
  D. Good job, cheers

 154. I’m not sure where you are getting your info,
  but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

 155. Thanks for your article. I also feel that laptop computers have gotten more and more popular nowadays, and now are usually the only form of computer utilized in a household. It is because at the same time potentially they are becoming more and more economical, their processing power is growing to the point where they can be as powerful as personal computers coming from just a few in years past.

 156. You can definitely see your expertise in the article
  you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe.

  Always go after your heart.

 157. excellent post, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector do not understand
  this. You must proceed your writing. I am sure, you have a great readers’ base already!

 158. I’m curious to find out what blog system you happen to be working with?
  I’m having some small security problems with my
  latest website and I’d like to find something more risk-free.
  Do you have any solutions?

 159. Thanks for every other informative web site.
  Where else may I get that type of info written in such an ideal approach?
  I’ve a venture that I am simply now running on, and I’ve been at the glance out for such information.

 160. Great work! This is the type of information that should be shared around the internet. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

 161. I was wondering if anyone knows what happened to Dime Piece LA celebrity streetwear brand? I seem to be unable to proceed to the checkout on Dimepiecela site. I have read in Women’s Health Mag that the brand was acquired by a UK-based hedge fund for $50 million. I’ve just bought the Meditate Stainless Steel Water Bottle from Ebay and totally love it xox

 162. Howdy are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any html coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 163. Thank you for the auspicious writeup. It in reality used to be a leisure account it. Glance complex to far introduced agreeable from you! However, how can we keep in touch?

 164. Does anybody know if I am able to purchase Just Delta 8 Cartridges (justdeltastore.com) from Vapor Craft, 1871 Wells Road Suite 14, Orange Park, FL, 32073?

 165. I do enjoy the way you have framed this difficulty plus it does indeed give us a lot of fodder for thought. Nevertheless, through just what I have witnessed, I simply just wish when the actual commentary pack on that people today stay on point and don’t get started upon a soap box associated with the news du jour. All the same, thank you for this fantastic point and whilst I do not agree with the idea in totality, I respect your perspective.

 166. There are definitely numerous particulars like that to take into consideration. That could be a great level to deliver up. I supply the ideas above as basic inspiration however clearly there are questions like the one you deliver up the place crucial thing can be working in sincere good faith. I don?t know if greatest practices have emerged round issues like that, however I’m positive that your job is clearly identified as a fair game. Each girls and boys feel the affect of only a second抯 pleasure, for the rest of their lives.