4. kurssikerta

Tehtävä 1: ruututeemakartta pääkaupunkiseudun muunkielisestä väestöstä

Neljäs kurssikerta keskittyi piste- ja ruutuaineistoihin sekä rasteriaineiston digitointiin. Kuvassa 1 on rakennustietokannan pohjalta tehty ruututeemakartta, josta ilmenee pääkaupunkiseudun muunkielisen väestön määrä ruudukoissa. Kuten Topias Vanhatalo kirjoittaa blogissaan, rakennustietokanta on pisteaineisto, joka sisältää tiedot jokaisesta rakennuksesta sekä tietoja esimerkiksi rakennusten asukkaiden äidinkielestä ja sukupuolesta. Ruututeemakartta voi mielestäni käyttää absoluuttisten arvojen esittämiseen. Myös Topias Vanhatalo on blogissaan samaa mieltä ja kertoo perusteluiksi, että ruututeemakartan avulla ilmiöstä saa yleiskuvan, jota voidaan tarvittaessa tarkentaa säätämällä ruutujen kokoa. Vanhatalon mukaan ruututeemakartan yleisyys on myös kyseisen kartan ongelma, ja että esimerkiksi koropleettikartalla ilmiötä voidaan kuvata tarkemmin.

Kuva 1. Muunkielinen väestö pääkaupunkiseudulla

Kuvasta 1 voidaan huomata, että muunkielistä väestöä asuu melko tasaisesti pääkaupunkiseudulla. Muunkielistä väestöä on kuitenkin keskittynyt Helsingin keskustan, Itä-Helsingin ja Etelä-Vantaan alueille. Helsingin keskustan suuri muunkielisten määrä selittyy ainakin sillä, että keskustassa asuu ihmisiä enemmän ja tiheällä alueella. Keskustaan sijoittuvat myös monet yritysten toimistot, joissa työskentelee kansainvälisiä työntekijöitä. Itä-Helsingin ja Etelä-Vantaan suureen vieraskielisten osuuteen vaikuttaa mahdollisesti osittain ainakin alhaisemmat asumiskustannukset kuin muualla pääkaupunkiseudulla. Kartta on mielestäni visuaalisesti onnistunut ja helposti luettavissa, mutta pääkaupunkiseudun kuntien rajojen sisällyttäminen karttaan voisi lisätä kartan informatiivisuutta.

Tehtävä 2: Rasteriaineiston tuominen QGIS-ohjelmaan ja digitoinnin aloitus

Kuvassa 2 voidaan nähdä rajattu Pornaisten alue, jonka teiden ja asutuksen digitointia on aloitettu kurssikerran lopussa. Ennen digitointia olimme avanneet rasteriaineistot, yhdistäneet ne ja tuotimme lisäksi karttaan korkeuskäyrät ja rinnevarjostuksen havainnollistamaan alueen pinnanmuotoja. Tämän projektin parissa on kuitenkin tarkoitus jatkaa hommia seuraavalla kurssikerralla.

Kuva 2. Pornainen.

Lähteet:

Topias Vanhatalo, https://blogs.helsinki.fi/topiasva/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *