Etusivu

Dosentti, Helsingin yliopisto

 

Kymmenen sukupolven arki on tarinoita täynnä

“Maire, nykyään vanha rouva, saapui 1950-luvulla miehensä ja seitsemän lapsensa kanssa Kanadan Thunder Bayn juna-asemalle. Perheellä ei ollut yhtään rahaa, he eivät tunteneet ketään paikallista eivätkä puhuneet maan kieltä.  Mairen ja hänen perheensä tarina on osa akatemiatutkija Antti Häkkisen työtä.  Häkkinen tutkii Suomen Akatemian rahoituksella kymmenen sukupolven historiaa 1700-luvun alusta tähän päivään.

“Suku- ja perhehistorian tutkimus tuo yhteiskuntahistorian tutkimukseen mukaan ihmisten arjen. Myöskään elämässään epäonnistuneet ihmiset eivät jää tutkimuksen ulkopuolelle”, Häkkinen kertoo.

Usein suku- ja perhehistorian tutkimus kattaa kaksi tai kolme sukupolvea ja rajautuu korkeisiin sosiaaliluokkiin, kuten säätyläisiin, papistoon tai teollisuusyrittäjiin. Häkkisen tutkimuksen Kymmenen sukupolvea, kolme vuosisataa: Suomen sosiaalihistoria suku- ja perhehistorioina laaja aineisto koostuu tällä hetkellä yli 70 000:sta ihmisestä, sekä köyhistä että rikkaista. ‘Historia ei ole pysyvää, kaunista aikasarjaa. Se on täynnä ristiriitoja, epäonnistumisia ja katoamisia’, Häkkinen toteaa.”

(Ote Suomen Akatemian A propos -lehden haastattelusta)

Alla on Linkkejä viimeisimpiin aiheeseen liittyviin artikkeleihin