Halla-ahon vihapuhekirjoitukset nousivat uudestaan esiin hallituskriisin aikana

Perussuomalaisten uuden puheenjohtajan valinta lauantaina 10.6. laittoi liikkeelle mielenkiintoisen poliittisen tapahtumaketjun. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin puolueen maahanmuuttovastaista linjaa edustava Jussi Halla-aho, jonka arvopohjaa pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) eivät kokeneet jakavansa. Tämä näytti johtavan hallituksen kaatamiseen, kunnes yllättäen tiistaina 13.6. suuri osa perussuomalaisista kansanedustajista irtaantui Uusi vaihtoehto -nimiseksi eduskuntaryhmäksi. Perussuomalaisten kahtia jakautumisen seurauksena hallituksessa jatkavat keskusta, kokoomus sekä Uusi vaihtoehto -ryhmä.

Vihapuheaiheen kannalta mielenkiintoista on se rooli, jonka Halla-ahon vanhat kirjoitukset ovat saaneet poliittisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Sipilä ja Orpo päättivät, etteivät voi jatkaa hallitusyhteistyötä Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa, koska he eivät jaa samaa arvopohjaa. Helsingin Sanomien jutussa käsitellään Halla-ahon vanhoja tekstejä, joiden pohjalta näitä arvoja voidaan analysoida. Halla-aho on myös saanut tuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan erään blogitekstinsä perusteella vuonna 2012.

Suomen poliittinen kuohunta on huomioitu myös ulkomaisissa medioissa. Ylen artikkeliin on kerätty mainintoja eurooppalaisista uutismedioista, joissa monissa nostetaan esille juuri Halla-ahon saama vihapuhetuomio.

Lähteet/lisää tietoa:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *