Supercellin Ilkka Paananen kehottaa unelmoimaan isosti

Helsinki Think Companyn perjantaiaamun avasi Ilkka Paananen, jonka luotsaama Supercell on tilastopalvelu App Annien mukaan maailman tuottoisin peliyhtiö pelien tuottamalla liikevaihdolla mitattuna Applen sovelluskaupassa App Storessa.

Supercell perustettiin vuonna 2010 ja alkuvaiheeseen liittyi Paanasen mukaan paljon epäonnistumisia: strategia oli väärä, luotiin pelejä joista asiakkaat eivät olleet kiinnostuneita, mutta yhdessä asiassa he onnistuivat, sillä tiimi oli loistava. Ihmisten varaan Paananen laskeekin paljon Supercellin menestyksestä, hänen mukaansa parhaat ihmiset luovat parhaat pelit. Ja jotain hyvää oli alun takkuilussakin,  se opetti hyväksymään epäonnistumisen – kyvyn, jonka Ilkka nostaa esiin yhtenä yrittäjän ominaisuutena.

Ilkka Paananen toteaa, että epäonnistumisista huolimatta täytyy aina uskaltaa unelmoida isosti, mutta toisaalta löytää myös oma fokus. On helppo sanoa että pitäisi keskittyä yhteen asiaan ja tulla hyväksi siinä, mutta sen tekeminen ei ole helppoa. Paanasen mukaan fokus ei ole sen päättämistä mitä tekee, vaan sen päättämistä mitä jättää tekemättä.  Tällä hetkellä Ilkka saa itse useita kymmeniä yhteydenottoja viikottain erilaisten ideoiden tiimoilta, mutta toteaa kieltäytyvänsä niistä pääsääntöisesti.

Kun Paananen pohdiskelee ideoiden ja toteutuksen merkitystä yrityksen menestymisessä, hän painottaa enemmän toteutusta. Ilkka Paananen toteaa, että jos laskee pelkän idean varaan ja ajattelee sen olevan yritykselle kaikkein arvokkainta, sitä luonnollisesti haluaa suojella.  Ja kun jotain suojelee, niin siitä ei välttämättä kerro avoimesti eikä näin ollen saa myöskään palautetta, jolloin idea ei kehity. Paanasen mukaan kilpailuetu voisi rakentua idean sijaan esim ihmisten ja tiimin varaan, koska idea voi olla helposti jo monen muunkin mielessä.

Paananen jakoi kokemuksiaan yrittäjyydestä 99Venturesin Oppo Nyrövaaran isännöimällä Been there, done that –aamukahvilla, jotka jatkuvat Think Companyssä kesätauon jälkeen taas syksyllä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *