Avoimesta julkisesta tiedosta syntyy bisnestä

Pitäisikö verovaroin tuotetun tiedon olla ilmaista – ja vapaasti kaikkien hyödynnettävissä? Ainakin Helsingin seudulla ollaan väkevästi tätä mieltä. Pääkaupunkiseudun kaupunkien aloitteesta käynnistetty Helsinki Region Infoshare (HRI) -palvelu (www.hri.fi) avaa Helsingin seudun julkisia tietovarantoja maksutta kehen tahansa vapaasti hyödynnettäväksi. On ymmärretty, että digitaalisessa muodossa oleva julkinen tieto on raaka-ainetta, jonka arvo vain kasvaa, mitä enemmän sitä hyödynnetään. Vuonna 2011 avattu HRI-datakatalogi sisältää jo yli tuhat tietoaineistoa, pääkaupunkiseudun kehityksestä kertovista historiallisista ilmakuvista aina excel-tiedostoon, johon on listattu Helsingin kaupunginorkesterin konsertit vuodesta 1882 lähtien.

Kesäkuussa käynnistyi jälleen vuotuinen Apps4Finland-kilpailu. Se palkitsee parhaat kännykkä- ja tietokonesovellukset, joissa on hyödynnetty suomalaista avointa dataa. Vuodesta 2009 alkaen järjestettyyn kilpailuun on osallistunut kaikkiaan 300 kilpailutyötä. Suosituin datalähde on ollut HRI-datakatalogi.

Jos avointen datavarantojen hyödyntäminen muutama vuosi sitten oli idealistista nörtteilyä, on se tänään myös vakavasti otettavaa bisnestä. Vuonna 2012 Apps4Finland-kilpailussa sovellusten voiton vei näkövammaisia kaupunkiympäristössä opastava Blindsquare –mobiilisovellus, joka on käytössä jo 60 maassa. Vuoden 2011 voittajan, Parkman -kännykkäsoftan avulla voi maksaa pysäköintinsä helposti matkapuhelimella.

Kuva sovellusgalleriasta
HRI:n sovellusgalleriasta (http://www.hri.fi/fi/sovellukset) löytyy lukuisia esimerkkejä avoimen datan hyödyntämisestä.

Yksi suosituimpia avoimen datan aineistoja on pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen reitit ja aikataulut. Sitä hyödyntävät kymmenet yksityisten ihmisten ja pienyritysten rakentamat verkko- ja mobiilipalvelut. Parhaista mobiilisovelluksista ollaan myös valmiita maksamaan.

Onko sinulla ajatus siitä, miten julkisia tietovarantoja voisi hyödyntää meidän kaikkien huviksi ja hyödyksi? Ja ehkä tienata samalla rahaa. Osallistu Apps4Finland -kilpailuun. Koodaustaitojen puutekaan ei haittaa: Innosta -sarjaan voi osallistua myös hyvillä ideoilla. Kilpailutöiden deadline on 27.10.2013.

apps4-logo

Samaan aikaan Helsingin kaupunki etsii Hack at Home -ohjelmassaan uusia softaratkaisuja matkailuun, kaupungin päätöksentekoon ja palautteen antamiseen kaupunkilaisilta kaupungille. Ohjelma tarjoaa kehittäjätukea kaupungin esittämien haasteiden ratkojille. Apuna käytetään vastikään avattuja avoimen datan rajapintoja mm. kaupungin päätöksentekojärjestelmään. Uuden Helsinki Loves Developers (dev.hel.fi)–kehittäjäsivuston kautta voi osallistua avointen rajapintojen määrittelyyn ja testaamiseen.

Tervetuloa tutustumaan avoimeen tietoon ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin tarkemmin 7.10.2013 klo 15-18 ja 10.12. klo 15-18 Vuorikadun kohtaamispaikalla järjestettävässä työpajassa, jonka järjestää HRI–tiimi.

Tanja Lahti
Kirjoittaja on Helsinki Region Infoshare (HRI) –palvelun projektipäällikkö. Helsinki Region Infoshare -palvelussa avataan Helsingin seutua koskevaa tietoa kaikkien saataville. Tietovarannot ovat vapaasti ja maksutta kenen tahansa hyödynnettävissä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *