SOTE:a ihan tosissaan

Odotan mielenkiinnolla alkavaa SOTE-syksyä ja toivon, että tänä vuonna SOTE:a tehdään ihan tosissaan. SOTE ei nimittäin kaatunut perustuslakivaliokunnan poliittisuuden takia, vaan ihan siitä syystä, että SOTE:n ongelmia ei otettu todesta vaikka lukuisat asiantuntijat yrittivät pitkin kevättä auttaa ja varoittaa valtioneuvostoa.

 

Kun valtioneuvostosta viestittiin toukokuussa, että ”perustuslailliset ongelmat ovat ratkaistu” ei oltu tosissaan. Se oli vain heitto, joka oli yhtä totta kun se, että maakuntauudistukseen oltaisiin nykyään laajalti tyytyväisiä ja se kokonaisuus olisi ikään kuin paketissa. Ei muuten ole, sano kaikki suuret kaupungit ja kokoomuksen äänimagneetti Jan Vapaavuori.

 

Jos kilpailua halutaan niin tällöin kannattaisi luopua sote-keskus ideasta ja rakentaa kilpailu palveluseteleiden varaan, totesi talousprofessorit Ylelle 6.8.2017. Jos integraation kautta halutaan luoda tehoja ja säästöjä, tulisi keskittyä niihin osa-alueisiin jossa haasteet ovat vaikeimmat ja kustannukset suurimmat. Näitä haastavia ja kalliita integraatiota tarvitsevia asiakkaita löytyy ennen kaikkea viranomaistyöstä: lastensuojelusta, päihdehuollosta ja vammaispalvelusta.

 

Ehkä kaikista oleellisin uudistuksen kannalta olisi luoda se yhteinen tietojärjestelmä. Mitä jos keskityttäisiin ensisijaisesti siihen?