Epidemiologinen päättely 2: Voimakkuus

Jotta jokin altiste olisi uskottavasti jonkin sairauden syy sen vaikutuksen pitää olla suuri. Hill itse antaa esimerkiksi että nuohoojien kuolleisuus kivessyöpään oli tuon ajan Englannissa yli 200-kertainen verrattuna muihin ammatteihin. Toisena esimerkkinä voidaan mainita että asbesti ja tupakointi yhdessä ovat erityisen vaarallista, keuhkosyövän vaara on yli 50-kertainen.

Epidemiologisissa tutkimuksissa kuitenkin löydetään melko harvoin näin voimakkaita yhteyksiä, usein pidetäänkin jo kolminkertaista riskiä melko vakuuttavana.

Tyypillisesti kuitenkin raportoidaan melko heikkojakin voimakkuuksia. Suurta huomiota herättäneessä tutkimuksessa 63 maasta raportoitiin 30% kohonnut (1,3-kertainen) työttömyyden aiheuttamaksi väitetty nousu itsemurhien riskissä(6). Samaan voimakkuusluokkaan voidaan lukea valta-osa elintapoihin ja ravitsemukseen liittyvästä epidemiologisesta näytöstä. Yksittäisten tekijöiden kuten vähäisen liikunnan tai runsaasti rasvaa sisältävän ruokavalion yhteydet sairastuvuuteen tai kuolleisuuteen ovat yleensä melko heikkoja. Tämä ei tietystikään tarkoita että ne olisivat merkityksettämiä riskitekijöitä, mutta syy-saurausuhteiden tutkimisen kannalta ne eivät ole vakuuttavia suuruusluokaltaan.

Viiteet (6)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *