Analyysitaitojen kehittelyä

Tällä kurssikerralla hyppäsimme analyysityökalujen käyttöön, ja mielestäni luennon toteutus ja tehtävät olivat erittäin onnistuneita: itse ainakin opin monimutkaisia prosesseja parhaiten silloin, kun en ole väsynyt ja pääsen itse ymmärtämään niiden tarkoitukset ja sen, mitä ne tekevät. Samalla, kun siis itse yritän saada niillä edes jotain aikaiseksi.

Taulukko 1: Tietoja kurssikerran tehtävistä

 

Suurin epävarmuus näissä tilastoissa oli taajamiin liittyvä, kun piti laskea alueiden määriä sen perusteella, montako prosenttia asukkaista on ulkokansalaisia. Sara on kuitenkin saanut taulukkonsa perusteella samaan suuntaan viittaavia tuloksia, joten uskon olevani ehkä oikeassa suunnassa. Tärkeintä ei kuitenkaan tainnut olla oikea vastaus, vaan tajuta tapoja selvittää näitä tietoja.

Tämänhetkiselläni paikkatieto-osaamisella osaan kertoa, että ensimmäisenä tärkeistä työkaluista QGISin käytössä ovat valintatyökalut, field calculator ja erilaiset analyysityökalut, kuten join-työkalut, joissa tietokantoja voidaan yhdistellä. Minulle on helpointa käyttää sellaisia työkaluja, jotka toimivat loogisesti eivätkä vaadi erityisosaamista tai pitkän kaavan kautta asioiden opettelemista ulkoa. Tälläisetkin siis onnistuvat, mutta ne eivät pysy päässä yhtä pitkään. Koen kaipaavani lisäharjoitusta ehkä eniten siinä, että ymmärtäisin täysin mitä erilaisilla työkaluilla tehdään. Tällä kurssikerralla koen saaneeni valaistusta useaan eri analyysityökaluun. Uutena asiana tuli puskurivyöhyketyökalu, joka onkin kätevä monessa eri asiassa. Sillä luodaan jonkin asian, kuten polygonin tai viivan, ympärille itse määritelty vyöhyke, joka muodostuu polygoniksi. Puskurivyöhykkeillä voidaan tutkia erilaisten ilmiöiden ja asioiden levinneisyyttä ja yleisyyttä.

QGISin avulla ongelmien ratkaisemiseen vaikuttaa moni asia, kuten saatavilla olevat aineistot, aineistojen laatu ja tekninen osaaminen. Ohjelman käyttäjän asettamat rajat ongelmien ratkaisuun ovat esimerkiksi osaamisessa, kyvyssä pohtia ja ajatella ja siinä, miten oppii soveltamaan erilaisia ohjelman työkaluja. Ohjelman erilaisilla työkaluilla on helppoa lopulta soveltaa aineistoja mihin suuntaan vain haluaa, joten sillä ei ole kauheasti rajoitteita siihen, mitä ongelmia QGISin avulla voidaan ratkaista.

Lähteet:

Virtanen, S. (luettu 21.3.2022): 5. viikko — Bufferit ja uima-altaat 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *