Päiväkoti-ikäisten ja heidän vanhempiensa ravitsemustutkimus käynnistyy Helsingissä

Syksyllä 2021 käynnistyy Helsingin yliopiston ravitsemus- ja molekyylilääketieteen tutkijoiden MIRA2-yhteishanke, jossa tutkitaan laaja-alaisesti ruokavalion vaikutusta päiväkoti-ikäisten lasten ravitsemustilaan ja terveyteen. Tutkimus on nimensä mukaisesti jatkoa Helsingin kaupungin päiväkodeissa vuonna 2017 toteutetulle MIRA Helsinki -tutkimukselle, jossa selvitettiin vegaaniruokavalion vaikutusta lasten ravitsemustilaan ja ravintoaineiden saantiin. Sen tulokset julkaistiin arvostetussa EMBO Molecular Medicine -tiedejulkaisussa tammikuussa 2021.

MIRA2-tutkimus toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa. Tällä hetkellä Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksessa on noin 120 lasta, jotka saavat vegaanisen päiväkotiruoan. Ensimmäisenä tutkimukseen kutsutaan sähköpostitse helsinkiläisistä päiväkodeista noin 40 vegaanista ruokavaliota noudattavaa, 2‒6-vuotiasta lasta huoltajineen. Rekrytointi aloitetaan niistä päiväkodeista, joissa vegaaniruokavalion tilanneita lapsia on useita. Tarvittaessa rekrytointia jatketaan päiväkoteihin, joissa on vain yksi tai kaksi vegaaniruokavalion valinnutta lasta. Tämän jälkeen kutsutaan samoista päiväkodeista mukaan vielä vastaava määrä kasvisruokavaliota sekä sekaruokavaliota noudattavia lapsia (noin 40 + 40) huoltajineen.

Hankkeessa tutkitaan lasten ravintoaineiden saantia ruokapäiväkirjan avulla. He antavat laboratoriossa verinäytteen ja huoltajat keräävät heiltä kotona virtsa- ja ulostenäytteet. Biologisista näytteistä tutkitaan sekä perinteisiä suoria ravitsemustilan merkkiaineita, kuten esimerkiksi D-vitamiini-, A-vitamiini-, kolesteroli- ja aminohappopitoisuuksia, että laajemmin aineenvaihduntaa kuvaavaa satojen merkkiaineiden kokonaisuutta hyödyntäen tuoreimpia molekyylitason tutkimusmenetelmiä. Kunkin tutkimukseen osallistuvan lapsen huoltajilla on myös mahdollisuus osallistua itse hankkeen aikuisia koskevaan osuuteen. Tutkittavat aikuiset pitävät omasta ruokailustaan päiväkirjaa ja antavat samat biologiset näytteet.

Tutkimus pyritään toteuttamaan niin, että se vaikuttaa mahdollisimman vähän päiväkodin normaaliin arkeen. Aineistonkeruu tutkimusta varten pyritään suorittamaan kevääseen 2022 mennessä.

Osallistuminen tutkimukseen on täysin vapaaehtoista ja tutkimuksen voi keskeyttää koska tahansa. Osallistumalla tutkimukseen sinä ja perheesi voitte antaa merkittävän panoksen tieteelliselle tutkimukselle.

 

Lisätietoja antavat:

Tutkimuskoordinaattori
Elina Kettunen
ETM, terveydenhoitaja
Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto, PL 66, 00014 Helsingin yliopisto
050 5118168
elina.t.kettunen@helsinki.fi

Tutkimuksesta vastaava henkilö (TVH)
Liisa Korkalo
ETT, yliopistonlehtori
Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto, PL 66, 00014 Helsingin yliopisto
050 4488835
liisa.korkalo@helsinki.fi

Tutkija
Topi Hovinen
Lääkäri, väitöskirjatutkija, TkK
HY, Mitochondrial Medicine -tutkimusryhmä, Stem Cells and metabolism Research Program Biomedicum Helsinki 1, Haartmaninkatu 8, 00290 Helsinki
050 4075151
topi.hovinen@helsinki.fi

Tutkimuksen vastuulääkäri
Anu Suomalainen-Wartiovaara
Kliinisen molekyylilääketieteen akatemiaprofessori, ylilääkäri (HUSLAB)
HY, Mitochondrial Medicine -tutkimusryhmä, Stem Cells and metabolism Research Program Biomedicum Helsinki 1, Haartmaninkatu 8, 00290 Helsinki
09 4717 1965
anu.wartiovaara@helsinki.fi

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *