Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat

Viime vuosina Chimamanda Ngozi Adichien kirjat ovat olleet lähes ainoita, jotka ovat vieneet minut maaniseen lukutilaan. Kotiinpalaajat ei sitä valitettavasti tehnyt. Kirja kertoi kyllä mielenkiintoisesti sekä nykypäivän Afrikasta että Amerikasta (ja vähän Iso-Britanniastakin), mutta jostain syystä se ei mennyt niin syvälle sisuksiin kuin Adichien aikaisemmat teokset.

Kotiinpalaajat kertoo nigerialaisista nuorista, jotka eivät näe tulevaisuutta kotimaassaan. Yliopistot suljetaan säännöllisesti lakkojen takia. Nuoret lähtevät hakemaan elämää muualta, mutta kuten suomenkielinen nimikin paljastaa, palaavat takaisin kotimaahansa. Muuallakin elämässä on rajoitteita, vaikkakin erilaisia kuin kotona.

Mielenkiintoisinta Kotiinpalaajissa oli minusta afrikkalaistaustaisen maahanmuuttajan asema Amerikassa. Päähenkilö Ifemelu katsoo maan luokka- ja rotuasetelmaa ulkopuolisena ja alkaa kirjata havaintojaan blogiin samaan aikaan kun Obama valitaan ensimmäiselle presidenttikaudelleen.

Vaikken tällä kertaa täysin hurmaantunut, niin suosittelen silti kaikkia Adichien teoksia.

P.S. Kirjoja voi välillä löytää yllättävistä paikoista. Kävin viikonloppuna SPR:n Kontti-myymälässä, jossa oli muun muassa Mia Kankimäen viime vuonna ilmestynyt Asioita, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin neljällä eurolla!

Tiina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *