RUUMIS ILMAN KOHTUA. ETNOGRAFINEN TUTKIMUS KOHDUTTOMUUDESTA JA LISÄÄNTYMISKYVYSTÄ
Tutkin väitöstyössäni naisten tahatonta kohduttomuutta ja siihen liittyvää lapsettomuutta. Tarkastelen, millaisena ilmiönä kohduttomuus näyttäytyy kohduttoman arkielämän kokemuksissa, lääketieteen käytännöissä ja lainsäädäntöprosessissa.
Joka vuosi Suomessa joukko hedelmällisessä iässä olevaa naista joutuu tilanteeseen, jossa heille selviää, että heidän kohtunsa joudutaan poistamaan tai ettei heillä koskaan ole ollut kohtua. Kohdun poiston syynä on useimmiten kohtuun sijoittuva syöpä, paha endometrioosi, gynekologinen laskeuma tai synnytyksen yhteydessä tapahtunut komplikaatio. Synnynnäinen kohduttomuus aiheutuu lisääntymiselimistön ei-tyypillisestä kehityksestä sikiöaikana.
Väitöstutkimukseni on tutkimuksellinen avaus aiheeseen, joka on jäänyt vähemmälle huomiolle sekä terveyspalveluissa että yhteiskuntatieteellisessä tutkimuksessa. Olen kiinnostunut, miten kohduttomuutta tai kohduttomuuten johtavaa sairautta hoidetaan ja millaisia siihen liittyvät terveyspalveluiden käytännöt ovat. Tutkin myös sitä, miten lisääntymiskyvykkyys ymmärretään aikana, jolloin avustavat lisääntymisteknologiat mahdollistavat lisääntymisen myös kohduttomille naisille. Toisaalta kohduttomuus ei ole vain lääketieteellinen ongelma: ilmiössä yhdistyvät ihmiselämän ja yhteiskunnan moniaineksiset alueet. Siksi selvitän, miten kokemus kohduttomuudesta rakentuu yhteiskunnassa, joka odottaa tietynikäisen naisen lapsiperheellistyvän, mutta on kohduttomalle hyvin vaikeaa adoption rajoituksista ja sijaissynnytyksen kiellosta johtuen. Tarkastelen kohduttomuutta näkökulmasta, joka korostaa kohduttomuuden merkityksiä ihmisen arkielämässä, kohduttomien naisten kanssa työskentelevien ammattilaisten työssä ja yhteiskunnan tiedontuotannon prosesseissa.
Tutkimusaineisto kerätään kohduttomuuden ilmiön eri paikoista. Tutkimusaineistoni koostuu ensisijaisesti asiantuntijoiden ja kohduttomien naisten haastatteluista, mutta täydentävää aineistoa ovat kohduttomuutta käsittelevät lääketieteelliset tutkimusjulkaisut ja lainsäädäntöasiakirjat.
Asiantuntijuuden näkökulmasta selvitän, millaista hoitoa kohduttomuuden nähdään vaativan ja miten sen ymmärretään vaikuttavan ihmiselämään. Kohduttomien naisten perspektiivistä tarkastelen, millaista on elää kohduttomana yhteiskunnassa ja palvelujärjestelmissä, joissa oletuksena on, että naisella on kohtu. Lisäksi olen kiinnostunut, miten terveyspalvelut, lisääntymisteknologiat ja vertaistuki asettuvat osaksi kohduttomien naisten arkea, muotoilevat heidän ymmärrystään kohduttomuudesta ja vaikuttavat mahdollisuuksiin perheellistyä.
Tutkimukseni on osa Suomen Akatemian rahoittamaa hanketta Valuating Lives: Science, Law and Patient Activism on Infertility and Dementia (VALDA) (hankejohtaja: Mianna Meskus). Lisäksi Koneen Säätiö ja Oskar Öflundin Säätiö on rahoittanut tutkimustani.
