Neulepintaa jäljittelevä korjaus paksulle neuleelle (swiss darn)

Tekniikka soveltuu paksuille ja keskipaksuille neuleille.

Kuva3

Kuva ennen ja jälkeen.

Tarvikkeet:

  • Sakset
  • Kanavaneula (tylppäkärkinen neula)
  • Ohutta ja vahvaa lankaa (esim. mouline-lankaa)
  • Neulepinnan kaltaista lankaa (mielummin hieman ohuempaa kuin korjattavan neuleen lanka)

Vaihe 1
Ompele ensin silmukoiden läpi pujottelemalla reiän ympärille neliö, jotta neule ei purkaudu enempää työskentelyn aikana. Poimi silmukat ainakin kahden ehjän silmukan päästä reiästä. Tämä ommel voidaan poistaa kun parsinta on valmis, joten langalla ei ole väliä. Tämän jälkeen siisti reikä neliöksi ja leikkaa ylimääräiset purkautuneen langan hapsut pois. Reiän alareunassa on vapaita silmukoiden päitä yksi enemmän kuin yläreunassa on vapaita pohjukoita. Kuvassa näkyy kolme silmukan päätä ja kaksi pohjukkaa.

Kuva1.2Vaihe 2
Käytä ohutta ja vahvaa lankaa. Tässä vaiheessa tehdään siksak-pohjaristikko myöhemmin paksulla langalla pujoteltavalle neulepinnalle.

Kiinnitä lanka neulepintaan pujottelemalla se silmukoiden läpi reiän oikealta puolelta. Pujottele pystysuuntassa alhaalta ylöspäin. Näin siksak-ristikon aloitus tulee reiän oikeaan yläkulmaan.

Aloita ristikon tekeminen reiän oikean yläkulman puoliksi vapaasta pohjukasta.Pujota lanka tämän pohjukan läpi ja jatka reiän alareunan ensimmäisen vapaan silmukan pään läpi kuvan osoittamalla tavalla.

Kuva6Jatka tästä takaisin reiän yläreunaan, poimi seuraava vapaa pohjukka ja sen jälkeen taas seuraava vapaa silmukan pää alareunasta. Jatka näin kunnes päädyt yläreunan viimeiseen, puoliksi vapaaseen, pohjukkaan. Tuloksena kuvan mukainen siksak-ristikko. Päättele langan pää neuleeseen.

Kuva7Vaihe 3
Käytä nyt neulepinnan kaltaista lankaa, mieluusti hieman ohuempaa kuin itse neule. Aloita työskentely reiän oikeasta alakulmasta. Reiän ympärillä erottuu oikeassa reunassa ehjä pystyrivi silmukoita sekä alareunassa ehjä vaakarivi silmukoita. Pujota lanka näiden rivien risteyskohdassa olevan silmukan läpi etureunasta (oikeasta reunasta).

Kuva8Seuraa reiän alinta silmukkariviä, jossa on avoimet silmukoiden päät. Pujota lanka lähtöpisteen yllä olevan silmukan mukaan muodostaen ensin silmukan pään. Seuraavaksi tehdään silmukoiden pohjukka.

Kuva9.1Seuraavan silmukan pään teossa poimi siksak-ristikon langat, avointa silmukan päätä seuraten. Pujoteta silmukkaa pitävistä ohuista langoista molempien alta. Jatka silmukkariviä seuraten reiän reunaan asti, viimeisenä jäljittele ehjä silmukka.

Kuva11Vaihe 4
Siirry seuraavalle silmukkariville ehjän silmukan kautta kuvan osoittamalla tavalla.

Kuva14Jäljittele neulepintaa edellisen vaiheen tavoin, mutta nyt edeten vasemmalta oikealle. Jatka neulepinnan jäljittelyä edes takaisin kunnes jäljellä on enää reiän umpeen kurova rivi. Ole tarkka, että neulerivejä tulee oikea määrä!

Vaihe 5
Reikä saadaan umpeen viimeisellä rivillä edellisten rivien tavoin. Nyt vain poimitaan itse neuleen silmukoiden pohjukat, joita siksak-ristikko pitää paikallaan.

Kuva16Vaihe 6
Pujota lanka vielä vaakasuunnassa yhden ehjän silmukkarivin mukaan, jotta parsinta kestää.

Kuva17Vaihe 7
Viimeistele parsinta päättelemällä langanpäät ja poistamalla alussa ommeltu silmukoiden purkautumista estävä neliö reiän ympäriltä. Tuloksena korjaus, joka ei pistä silmään.

Kuva2

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *