Reikä ohuessa kankaassa – huomaamaton parsinta kudelangalla

Tässä menetelmässä reikä parsitaan kankaasta puretulla kuteella. Tämä tekniikka sopii parhaiten pienten reikien korjaamiseen sekä ohuissa että läpikuultavissa kankaissa. Esimerkissä on parsittu sifonkia, mutta sen lisäksi tekniikkaa voi hyödyntää myös muihin ohuisiin kudottuihin kankaisiin, kuten esim. organzaan, voileehen, puuvillaan ja pellavaan. Parsinta suoritetaan työn oikealla puolella, koska silloin voidaan parhaiten seurata korjauksen onnistumista. Lopputulos on huomaamattomampi tummissa kankaissa. Vaaleamman kankaan parsintaa varten katso ohje: reikä sifongissa – huomaamaton parsinta hiuksella.

Tämä ohje pohjautuu Irja Teerisuon (1952, 36–38) teoksessa Hoida oikein vaatteesi esittämään kankaan suoran repeämän parsintaohjeeseen.

Kuva20Tarvikkeet:

  • Sakset
  • Lyhyt, ohut ja terävä ompeluneula
  • n.30-40cm pitkä kankaasta purettu kude

Kuva24Vaihe 1
Aloita pujottamalla kudelanka neulansilmästä. Lankaa ei päätellä, mutta jätä n.4cm pätkä lankaa ”langanpääksi”. Poimi mahdollisimman monta kudelankaa koko reiän pituudelta ylhäältä alaspäin. Korjauksesta tulee kestävämpi, jos poimit kuteita myös muutama millimetri reiän ympäriltä (ehjästä kankaasta).

Kuva23

 

 

 

 

 


Vaihe 2
Toista edellinen vaihe, mutta vaihda suuntaa. Poimi nyt kudelangat alhaalta ylöspäin.

 

Vaihe 3
Vaiheita 1 ja 2 toistetaan kunnes olet käsitellyt reiän koko pituuden ja muutama millimetri reiän ympäriltä.
Vaihe 4
Seuraavaksi neulalle poimitaan mahdollisimman paljon loimilankoja (reiän leveys + muutama millimetri sen ympäriltä). Työskennellään oikealta vasemmalle.

Vaihe 5
Poimi loimilangat kuten vaiheessa 4, mutta vaihda suuntaa, eli nyt poimitaan loimilangat vasemmalta oikealle.

Kuva25Toista vaiheita 4 ja 5 kunnes reiän leveys ja muutama millimetri reiän ympäriltä on käsitelty.

Vaihe 6
Reikä on nyt korjattu ja voit tarvittaessa hieman vetää kudelangan molemmista päistä, jos ommel on löystynyt. Muussa tapauksessa voit päättää työn leikkaamalla ylimääräisen langan pois.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *