Toisen viikon luento ja harjoitustehtävä

Projektiot vaikuttavat merkittävästi kartalla näytettäviin etäisyyksiin ja pinta-aloihin. Tämän viikon luennolla vertailimmekin projektioita keskenään ja sitä, miten mittasuhteet ja etäisyydet muuttuvat niiden takia kartoissa. Vertailimme eri projektioita etenkin Suomessa kartoittamisessa yleisesti käytettyyn projektioon ETRS-TM35FIN. Se vääristää mittasuhteita vain vähän Suomen alueella. Projektio tulisikin aina valita tutkittavan alueen mukaan, jotta saaduista tuloksista tulisi mahdollisimman luotettavia.

Harjoitustehtävässä vertailin eri projektioiden pinta-aloja suhteessa toisiinsa. Ensimmäisenä vertailin Mercatorin ja ETRS-TM35FIN-projektioita (kuva 2). Mercatorin projektiosta huomaa hyvin kyseisen projektion aiheuttamat tyypilliset ongelmat napa-alueilla, missä se vääristää sekä alueiden muotoa että suurentaa pinta-alaa. Vähiten Mercatorin projektio vääristää kartan muotoja päiväntasaajan alueella. Verrattuna ETRS-TM35FIN -projektioon, Mercatorin projektiolla pinta-ala voi Suomen pohjoisosissa olla jopa yli kahdeksan kertaa suurempi.

Kuva 1.
Kuva 1. Tuloksista voidaan huomata selkeästi, että pinta-alojen suhde kasvaa yhä enemmän pohjoiseen mentäessä.

Seuraavaksi vertailin Robinsonin ja MTFIN35 projektioiden pinta-alojen suhdetta (kuva 2). Robinsonin vääristää hieman samankaltaisesti Suomen mittakaavaa kuten Mercatorin projektio. Pinta-alojen suhde ei ollut kuitenkaan lähellekään yhtä huomattava kuin Mercatorin projektion ja ERTS-TM35FIN -projektioiden välillä. Lisäksi Robinsonin projektio vääristää kartan muotoa.

Kuva 2. Robinsonin projektio vaikuttaa erityisesti Suomen kartan muotoon, mutta etenkin pohjoiseen päin mentäessä on huomattavissa vaikutusta myös alueiden pinta-alaan.

Kokonaisuudessaan tuloksista voidaan päätellä se, että alueiden pinta-alaa mitatessa, tulee valita kyseiselle alueelle sopiva kartta projektio. Muuten tulokset voivat heittää huomattaviakin määriä. Esimerkiksi Mercatorin palloprojektiossa Grönlanti näkyy noin Afrikan kokoisena alueena, vaikka todellisuudessa Afrikka on Grönlantia noin 15 kertaa suurempi. Merkittävä pinta-alojen heitto geoinformatiikassa voi tuottaa ongelmia esimerkiksi pinta-alaan suhteutettuja muuttujia, kuten väestöntiheyttä tutkiessa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *