Apaja Gastro-messuilla 19.–21.3.

Apaja osallistuu Helsingin messukeskuksessa 19.–21.3. järjestettäville HoReCa-alan ammattilaisille suunnatuille Gastro-messuille (www.gastrohelsinki.fi/‎). Löydät Apajan osastolta 7f50 yhteisestä kojusta Suomen Osteriakatemian ja Kerimäen kalatalon kanssa. Olemme paikalla joka päivä messujen koko aukioloajan (ke–to 10.00–18.00, pe 10.00–17.00). Alta löydät kuvauksen Apajasta ostajan näkökulmasta.

Apaja on internetissä toimiva kalahuutokauppa. Huutokaupassa myydään tuoretta kotimaista kalaa sekä rannikolta että sisämaasta. Hankkeessa vastuullisena kehittäjänä on Helsingin yliopisto. Kehittäminen tapahtuu EU-rahoituksella. Hankkeen tavoite on luoda markkinapaikka, joka parantaa kalastuselinkeinon kannattavuutta kasvattamalla kalastajan osuutta kalan hinnasta ja auttaa kalastajaa kalan myynnissä.

Huutokauppa toimii laskevan hinnan periaatteella. Se järjestetään tällä hetkellä kerran viikossa tiistaisin, mutta tarkoitus on lisätä huutokauppapäiviä. Huutokauppaan voivat osallistua ravintolat, tukut ja kaupat sekä ruokapiirit. Minimierä tällä hetkellä on pääsääntöisesti 5 kg. Kaikki mukana olevat kalastajat ovat rekisteröityneitä ammattikalastajia.

Huutokauppapäivän kulku on seuraava. Noin puolitoista tuntia ennen huutokauppaa julkaistaan päivän tarjonta. Ostajan on mahdollista jättää huutokohteista tarjouksia ennakkoon. Ennakkotarjoukset ovat huutokaupassa samanarvoisia reaaliajassa tehtyjen tarjousten kanssa. Reaaliajassa huutaminen tapahtuu valitsemalla haluttu kilomäärä ja painamalla Huuda ostos -nappia, kun hinta laskeutuu sopivalle tasolle. Kaikki tarjoukset tehdään anonyymisti. Huutokaupan jälkeen meklari lähettää tilausvahvistukset osapuolille ja organisoi kuljetukset seuraavaksi päiväksi. Ostaja saa meklarilta yhden koontilaskun, jossa on yhdistettynä kalastajan ja kuljetuksen laskut.

Ostaja saa siis:

  • Tuoretta kotimaista kalaa sekä rannikolta että sisämaasta
    • Tänään pyydetty ja huudettu on huomenna perillä
  • Helpon hankintakanavan, jossa tarjontaan voi vaikuttaa esittämällä toiveita
  • Yhden ainoan laskun, jossa yhdistyvät sekä kalastajan että kuljetuksen laskut

Muita etuja ovat:

  • Kalastajan brändi näkyy, joten ostaja oppii nopeasti, kenen jälki on hyvää
  • Hyvä saatavuus, koska tarjolla on kalaa useilta kalastajilta
  • Kalastajien määrä vähenee, koska ammatti on raskas eikä kannata – huutokauppa parantaa elinkeinon kannattavuutta ja edesauttaa ammattikalastuksen säilymistä, jolloin tuoretta kotimaista kalaa on saatavilla myös tulevaisuudessa

Mikäli mielenkiintosi heräsi, ja haluaisit osallistua kalahuutokauppaan tai sinulla heräsi muita kysymyksiä, ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen kalaprojekti ( at ) gmail ( piste ) com tai suoraan hankkeemme vetäjään professori Petri Ollilaan petri ( piste ) ollila ( at ) helsinki ( piste ) fi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *