Yhteisö innostajana

Helsingin yliopiston Minervatorilla on odottava tunnelma. Break Down or Break Out -hankkeen päätöstilaisuus on aivan kulman takana. Osallistujat ovat kulkeneet pitkän ja työntäytteisen matkan tähän pisteeseen, mutta mitä on saatu aikaiseksi?

Alkuvuodesta alkaneessa toteutuksessa on mukana 12 innokasta pitkäaikaistyötöntä, jotka esittelivät yritysideoitaan huhtikuussa Leijonan luolassa. Nyt heistä kahdeksan on matkalla toteuttamassa omaa yhteistä yritysideaansa. Matka on vielä pitkä ja mutkia täynnä, mutta kauas näkyvä keskinäinen innostus ja ammattitaito vievät pitkälle. Kaikki toivovat pitkän matkan kulkeneelle ryhmälle pelkkää hyvää.

Nyt Minervatorilla käydään läpi tuloksia ja tulevaisuuden näkymiä. Paikalla on hankkeeseen osallistujien lisäksi useita kansanedustajia ja asiantuntijoita muun muassa TE-toimistosta. Työttömyyttä tarkastellaan eri näkökulmista. Kansanedustaja ja Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön puheenjohtaja Satu Taavitsainen korostaa muutoksen tarpeellisuutta. Samaa mieltä on myös hankkeen vetäjä, HY+:n liiketoimintajohtaja Tiina Savola.

Monet organisaatiot kohtaavat työttömiä, mutta miten heidän ammattitaidostaan ja työkokemuksestaan saataisiin kaikki irti? Ajatus uudesta toimintamallista heräsi ilmoille, kun työttömät lähtivät mukaan Fiksun Kalasataman nopeiden kokeilujen ohjelmaan. Osallistujat pääsivät käyttämään laajaa ammattitaitoaan ja esittämään alueen ongelmiin pinon ideoita, joita kukaan ei olisi osannut muuten edes ajatella. Tätä toimintatapaa voisi laajentaa muuallekin kunta- ja seututasolle. Ideat viedään ’Leijonan luolaan’, jossa niitä leijonien johdolla tarkastellaan ja etsitään oikeita rahoituskanavia. Parhaat pääsevät käytäntöön ja työttömät töihin jatkotyöstämään ideoita. Kaikki voittavat.

Parasta hankkeen edetessä on ollut huomata jokaisen osallistujan aito innostus ja tahto. Ryhmässä toimiminen ja oman osaamisensa tarkastelu on tuonut valtavasti uusia ideoita ja ymmärrystä omasta sekä muiden osaamisesta. Sparrattu on – puolin ja toisin. Matka ei kuitenkaan lopu päätöstilaisuuteen. Innostus ja tahto konseptin levittämiseen on suurta.  Mahdollisuuksia on, mutta nyt tarvitaan vastuun ottamista ja aitoa halua lähteä mukaan työttömien mahdollisuuksien parantamiseen.

Teksti: Sara Lempiäinen

Työ jatkuu

Kahdessa hankkeessa työttömät etsivät uusia tapoja työllistyä. Apuna ovat työvoimaviranomaisten lisäksi HY+, Helsingin yrittäjät ja viisi leijonaa.

Leijonille esiteltiin kaikkiaan viisi hanketta. Miten tähän on päädytty ja millainen matka yritysideoilla on toistaiseksi ollut?

Ikäsyrjintä on karmeinta, jota Tapio Ahtiainen on työnhaussa kohdannut.

Seppo Skippari näkee ongelmien sijaan haasteita: ”Joo, viimeksi ole hakenut töitä vuonna 1979, joten olen joutunut opettelemaan koko proseduurin uudelleen.”

Anita Raunio, Kirsti Vikki ja Marja Ahola – kolme osaavaa naista – kertovat työttömyydestä ja pohtivat valmennuksen hyötyjä.

Hyvinhän tässä on käytävä!

Videoiden kuvaus ja editointi Petri Hienonen.

Hankalia kysymyksiä yrittäjyydestä

leijonan_luolassa_1000x288
Forum Virium Helsingin Kaisa Spilling ja HY+:n Tiina Savola kertovat, mitä yrityksiltä toivotaan.

Huhtikuun lopulla Yrittäjätila Kampissa on viimeistä paikkaa myöten täynnä. Kädet viuhtovat, välillä puna nousee puhujan poskille ja hetken päästä nauretaan yhdessä.

Helsingin yliopiston HY+ ja Helsingin yrittäjät testaavat viittä yritysideaa. Formaatti on kopioitu Nelosella pyörivästä Leijonan luolasta, jossa yrittäjät hakevat rahoitusta ja sparrausta liikeideoilleen kovapintaisilta rahoittajilta.

Nyt punnitaan ideoita, joista kukaan ei ole vielä kuullut. Kaikki on tapahtunut nopeasti, sillä seitsemän viikkoa aiemmin kukaan salissa ei ollut vielä tavannut toisiaan. Muutamassa viikossa joukko työttömiä on yhdistänyt valtavan määrän osaamista ja monta sataa vuotta kokemusta työelämästä. Tavoitteena on löytää tälle osaamiselle käyttöä.

Nyt Forum Virium Helsingin, Sitran, Helsingin yrittäjien, Finnveran ja konsultti Juha Koikkalaisen eteen astelee vuorollaan ryhmä, joka on parissa viikossa suunnitellut idean, jonka avulla Helsingin uudesta asuinalueesta tai jopa koko Suomesta saadaan parempi paikka elää. Ja sekin on täytynyt miettiä, miten idealla voisi elättää joukon ihmisiä.

Tänään yritysideat laitetaan koville. Mitä innovaativista ja omaperäistä suunnitelmassa on? Voiko tätä skaalata? Löytyykö teiltä resurssit tämän toteuttamiseen?

Koska ajatus on jalostaa aihioista toimivia liikeideoita, emme paljasta vielä enempää. Hanketta ja tekijöiden ajatuksia voi seurata tässä blogissa. Maanantaina on luvassa videoklippi, jossa yritysideoita ja hanketta valotetaan hiukan enemmän. Onnea matkaan!

Kuva ja teksti Ville Korhonen

logot_leijonanluolassa4