Hel­sin­gin yli­opis­ton Pacius-pal­kin­to myönnetty ka­pel­li­mes­ta­ri Mikk Murd­veel­le

Helsingin yliopiston Pacius-palkinto vuonna 2018 myönnetty HYMS:n ehdotuksesta Mikk Murdveelle 19. kesäkuuta.

Helsingin yliopiston uutinen aiheesta.

Kapellimestari Mikk Murdvee johti Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) piirissä toimivaa lähes sadan soittajan sinfoniaorkesteria Ylioppilaskunnan Soittajia (YS) vuosina 2007–2017. Murdvee kehitti merkittävästi orkesterin ohjelmistoa ja soittajien soittotaitoa. Murdveen kapellimestarikaudella Ylioppilaskunnan Soittajat teki myös suuren suomalaisen kulttuurityön levyttämällä nuorena kuolleen ja jossain määrin unohduksiin jääneen suomalaisen säveltäjän Ernst Mielckin tuotantoa. YS on myös kantaesittänyt lukuisia sävellyksiä, viimeksi keväällä 2010 Mikko Nisulan teoksen Seppelöity Athene op. 25, juhlamarssi orkesterille. Hänen johdollaan orkesteri teki konserttimatkoja Suomeen ja muun muassa Saksaan, Ruotsiin, Puolaan, Tanskaan ja Viroon.

Mikk Murdvee on Kaarinan musiikkiviikkojen taiteellinen johtaja ja on viime vuosina johtanut muun muassa Pärnun ja Kuopion kaupunginorkestereita sekä esiintynyt sooloviulistina. Tulevana kautena hän tekee yhteistyötä muun muassa Tampere Filharmonian kanssa.

– On hienoa olla osa akateemisen musiikkitradition monisatavuotista historiaa ja saada tällainen tunnustus. Helsingin yliopiston ja Ylioppilaskunnan Soittajien lisäksi haluan kiittää myös muita yliopiston musiikkikorporaatioita Akademiska Sångföreningenia (Akademen), Akademiska damkören Lyrania sekä Ylioppilaskunnan Laulajia yhteistyöstä vuosien aikana, sanoo Murdvee.

Pacius on ajankohtainen Murdveelle myös muuten kuin palkinnon ominaisuudessa: hän johtaa tammikuussa 2019 Aleksanterin teatterissa Paciuksen toisen oopperan Die Loreleyn. Oopperan orkesterina toimii Ylioppilaskunnan soittajat ja se nähdään näyttämöllä ensimmäistä kertaa 130 vuoteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *