5. Bufferit

 

 

Viides kurssikerta perustui suurilta osin itsenäiseen tekemiseen ja tarkoituksena oli oppia soveltamaan aiemmin oppimia taitoja. Neljännellä kurssikerralla jäimme Pornaisten kaupungin karttalehdellä tekemiin harjoituksiin, joista jatkoimme 5. kerran alkupuolella. Tärkein Pornaisten karttalehden käsittelyssä opittu taito oli buffereiden luominen, ja sen avulla eri analyysien tekeminen.

Bufferit olivatkin keskeisessä roolissa tutkiessani Malmin lentokentän melualueita. Loin 3 eri bufferia, jotka olivat 2000 metrin, 1000 metrin ja 500 metrin bufferit kiitoradasta. Buffereilla itsessään ei vielä pystynyt paljoakaan tekemään, joten seuraavana vuorossa oli väestöaineiston tutkiminen bufferialueilla. Helpoin tapa yhdistää tiettyyn bufferiin väestötiedot oli käyttää Join attributes by location- toimintoa.

Bufferi-  suomeksi puskurivyöhykkeiden potentiaalisia käyttökohteita Henrietta Nyström pohtii blogissaan hyvin ja havainnollistavasti:

Puskurivyöhykeanalyysia käytetään varmasti kaupunkisuunnittelussa, kun halutaan selvittää parasta mahdollista sijaintia esim. kauppakeskukselle, terveysasemalle tai koululle ja kun yritykset haluavat selvittää kuinka hyvin vaikka myymälä saavuttaa toivotun asiakaskunnan. Analyysityökalun ohella bufferia voisi myös käyttää visualisointityökaluna, esim. näyttämään miten pitkälle jokin konflikti on ulottunut tai miten laajalle alueelle tulivuorenpurkauksen aiheuttama tuhka on levinnyt.” (Henrietta Nyström, Kurssikerta 5: Buffereita ja tähänastisen osaamisen pohdintaa, 23.2.2021)

Kuva 1. Malmin lentokentän melualueen läheisyydessä asuvat ihmiset.

Itsenäisessä tehtävässä kirjalliset ohjeet olivat tällä kertaa mielestäni riittävän selkeät ja onnistuin tekemään kartan lähes kokonaan ohjeiden avulla. Mainittakoon kuitenkin, että aiemmilla kerroilla ohjeista ei ole niinkään ollut apua, sillä ainakaan itselleni ne eivät ole olleet riittävän selkeät ja helposti ymmärrettävät. Olen siis usein turvautunut katsomaan tallennettuja luentoja, joista on ollut suuri apu ja voisin vain kuvitella, miten pulassa olisin ilman niitä.

Ilmailun ystävänä pidän hiljaisen hetken Malmin lentokentän muistolle, jossa toiminta loppuu näillä näkymin 14.3.2021.

Lähteet: Henrietta Nyström (2021) https://blogs.helsinki.fi/nystrhen/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *