Venäläisen nykyproosan tähtiä Helsingin Kirjamessuilla

Venäjän ja Itä-Euroopan instituutti esittelee Helsingin Kirjamessuilla kolme venäläistä kirjailijaa yhteistyössä Helsingin kaupunginkirjaston kanssa. Lauantaina 30.10. klo 11.30 Ainolavalla esiintyvät kirjailijat Andrei Astvatsaturov, Dmitri Gluhovski ja Olga Slavnikova. Sunnuntaina 31.10. klo 12.30 Venäjän ja Itä-Euroopan instituutin messuosastolla 6e1 keskustelevat Andrei Astvatsaturov ja kääntäjä Tuukka Sandström. Kirjailijat esiintyvät myös iltaklubilla Pasilan kirjastossa (Kellosilta 9) klo 18 alkaen. Kirjailijavieraana klubilla pistäytyy Andreï Makine.

Lehdistötilaisuus järjestetään salissa 205 lauantaina 30.10. klo 13.15–13.45.

Venäläisen nykyproosan tähtiä

Kirjamessuilla esiintyy kolme hyvin erilaista venäläistä kertojaa, joista jokaisella on painavaa sanottavaa ja oma lukijakunta. Astvatsaturov, Slavnikova ja Gluhovski kirjoittavat eri aikatasoista ja näyttävät teoksissaan lähimenneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden Venäjän särmikkäät kasvot.

Andrei Astvatsaturovin teos Ihmiset alastomuudessa (Idiootti, 2010, suom. Tuukka Sandström) on fiktiivinen kirjallisuudentutkijan muistelmateos. Olga Slavnikovan romaani 2017 kuvaa lähitulevaisuuden Jekaterinburgia. Teos sai Venäjän Booker-palkinnon vuonna 2006. Dmitri Gluhovski taas on Venäjän luetuimpia kirjailijoita. Hän valloitti lukevan nuorison nettiromaanillaan Metro 2033 (suom. Anna Suhonen, kustantaja Like, ilmestyy syksyllä 2010).

Haastattelijana Tomi Huttunen.

Helsingin kirjamessujen iltaklubi
La 30.10.2010 klo 18-23
Pasilan kirjasto, Kellosilta 9
www.lib.hel.fi/pasila

Kirjailijavieraat:
Andreï Makine
Olga Slavnikova, Andrei Astvatsaturov ja Dmitri Gluhovski. Haastattelijana Tomi Huttunen.

Pietarin Dostojevski-museon teatteri esittää Knut Hamsunin teokseen perustuvan draamallisen esityksen Mysteriat. Lisäksi Pasilan kirjaston Galleriassa avataan 30.10. Pietarin Dostojevskimuseon tuottama kirjallisuusaiheinen näyttely. DJ Anton Nikkilä soittaa venäläistä musiikkia ja DJ Pasi Rakas luo tunnelmaa kirjallisilla äänilevyillä.

Buffet avoinna klo 18 alkaen, B-oikeudet. Vapaa pääsy. 

Järjestäjät: Pasilan kirjasto ja Venäjän ja Itä-Euroopan instituutti. Yhteistyökumppanina Nuoren Voiman Liitto. Tapahtumaan on saatu tukea Russki Mir-säätiöltä.

Lisätietoja: Anneli Ojala, puh. 010 231 0906, anneli.ojala@rusin.fi, Erna Marttila, puh. 010 231 0913, erna.marttila@rusin.fi ja Sinikka Koskinen, puh. 050 340 3621, sinikka.m.koskinen@hel.fi.

[PDF]