Professori Arto Mustajoelle korkea kunniamerkki Kremlissä

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev luovutti Kremlissä 4. marraskuuta järjestetyissä juhlallisuuksissa Venäjän kielen ja kirjallisuuden professori Arto Mustajoelle Ystävyyden kunniamerkin. Kunniamerkki myönnettiin professorin ansioista venäjän kielen opetuksen ja tutkimuksen edistämiseksi.

– Onhan tämä suuri tunnustus suomalaiselle Venäjä-tutkimukselle ja Helsingin yliopistolle. Myös juhla oli mieleenpainuva upeine puitteineen, sanoo Mustajoki.

Professorin tie Kremliin on ollut pitkä. Se alkoi Ilmajoelta, jossa isä-Mustajoki toimi pappina.

– Kun olin muuten kiltti poika, piti vähän yrittää protestoida vanhempia kohtaan, joten rupesin yliopistossa lukemaan venäjää, professori hymyilee.

Tuohon aikaan kaikkia venäjän opiskelijoita pidettiin kommunisteina ja yleinen suhtautuminen Venäjään oli Etelä-Pohjanmaalla erityisen kielteinen. Mustajoesta tuli ensin saksan kielen maisteri, mutta väitöskirjan hän teki venäjän kielestä. Venäjän kielen ja kirjallisuuden professorina Mustajoki on toiminut vuodesta 1982.

Ystävyyden kunniamerkki luovutettiin yhteensä seitsemälle ulkomaalaiselle yhteiskunnalliselle vaikuttajalle, jotka ovat toimillaan edesauttaneet kansainvälistä yhteistyötä.

http://www.helsinki.fi/hum/ajankohtaista/2010/11/1104.htm