Kohti kesää

Pakkanen paukkuu, mutta kesä siintää jo mielessä! Heti kesäopintojen tultua näytille ensi kuussa täytynee käydä niitä tutkailemassa. Joku ihana kurssi pitämään aivot virkeänä aikana, jolloin päätoimisissa opinnoissa on tauon paikka. Viime kesänä en ajoituksen takia päässyt toiselle haluamalleni kurssille, ehkä latinan opinnot voisivat siis alkaa tänä vuonna? Tai kenties suuntaankin psykologian puolelle, jota mietiskelen pääaineekseni maisteriopintoihin ulkomailla.

Eilen oli jälleen luentoilta. Aiheena oli maailmankauppa, kuten koko kurssillakin, mutta nyt katsoimme hieman sitä, kuinka suurta (pientä) osaa köyhimmät maat siinä pelaavatkaan. Tuntuu, että monitieteellisyys tai mikä se virallinen termi lieneekään, ulottuu hyvin laajalle. Enää ei voi olla vain kapean alan x tuntija, vaan täytyy tietää myös aloista y, z, å, ä sekä ö. Aiempien opintojeni myötä kirjahyllyyni tiensä löytänyt John Slomanin Economics on päässyt taas tiuhaan lukuun. Lopputyötä varten olen muutenkin ratsannut omia kirjavalikoimiani ja ajattelin hyödyntää perusopintojen parista kirjaa Kicking away the Ladder (Ha-Joon Chang). Taloustiedettä ja politiikkaa ei siis voi päästä karkuun kehitysmaatutkimuksen parissa.

Eilinen tunti herätti minussa mietteitä: onko se kauppa niin tärkeää kuitenkaan? Voidaanko kaikkea mitata bruttokansantuotteella ja onko kansainvälinen kauppa kehitystä? Jos on, niin mihin suuntaan? Eivät uusia kysymyksiä, mutta tahdon ajatella opiskelemani asian mielekkyyttä ja merkitystä, en vain opetella “hauki on kala”, vaan miettiä mitä tarkoitetaan termillä “kala” ja toisekseen tahdon tietää myös kaiken eliöstä nimeltä hauki. Jos oikein ahkera olen, tarkistan myös vastapuolen mielipiteen; kenties muilla on erilainen kuva siitä, mikä hauki on.

Tällaista tällä kertaa, kalat ja kesä mielessä!