Muuttuva mieli

Sain eilen arvostelut yhden osion opinnoistani ja olen edelleen hyvillä mielin. Ihmismieli on ristiriitainen. Edellisessä blogissani pohdin opiskelun lopettamista avoimessa syksyllä ja yrittäväni saada kankaalle jotain siedettävää. Olin tyytyväinen saamiini arvosanoihin ja näin tulevaisuus, ainakin tässä ja nyt näyttää toisenlaiselta. Eli näin ajattelen tänään.

Opintojen arvostelu on normaalia opiskelijan arkea ja ne otetaan annettuina. Kuitenkin positiivinen palaute  kantaa pitkälle eteenpäin juuri silloin, kun usko omaan osaamiseen on nollalukemissa.  Pohjimmiltani luulen, että olisi haikeaa olla ilman tätä opiskelun ihanuutta/kurjuutta jatkossa. Myös tieto siitä, että on mahdollisuus opiskella, kannattaa pitää mielessä. Varasin tänään kirjastosta seuraavan osion kirjat  pursuillen intoa kuten Aggie aivojen suhteen.

Olin varannut aikaa kolmisen päivää ennen tenttiä kerrata kirjoja. Muttapa, mutta. Terhakka yli kahdeksankymppinen äitini tarvitsi apua kasvimaan laitossa. Ajattelin ensin suostutella vajaan viikon siirtoa. Toisaalta tiedän miten tärkeä kasvimaa on äidille ja tentin voi uusia, joten äidin tyytyväisyys aherruksen ollessa valmis vei pois mielen närästykset, että olisi tässä ollut minulle muutakin tärkeämpää  puuhaa. Ja eikä tenttikään mennyt pieleen, vaikka näin etukäteen otaksuin käyvän.

Tuli mieleen etten ole tänä päivänä järin innokas hakemaan keskustelun mahdollisuuksia liittyen opiskeluaineeseen. Muutos on tapahtunut pikkuhiljaa. Muistan kuinka eräissä hautajaisissa, emme kumpikaan olleet viimeiseen lepoon siunatun omaisia, innostuin kahden kesken keskustelussa käsittelemään Marxin ajatuksia. Myöhemmin sain kuulla, että kuuntelija/keskustelija oli yllättynyt vahvoista vasemmistolaisista mielipiteistäni. Olen kyllä täysin epäpoliittinen henkilö.

En ole enää niin innostunut esittämään mielipiteitäni, vastaan, otan kantaa, jos minulla on aiheeseen sanottavaa. Ehkä tähän mennessä luetun tiedon määrä on opettanut varovaiseksi aavistaen, että sekin tieto on kuin tippa meressä.  Opiskelusta olen innostunut, ainakin tänään.