Opinnot etenevät

Sain juuri kursittua kasaan esseeni viimeisintä kehitysmaatutkimuksen kurssia varten. Olipas se intensiivistä! Tapasimme jopa useamman kerran viikossa, viettäen yhden viikonlopunkin yksissä. Kurssin tyyliin nopeus kuitenkin sopi, sillä se toi lisämakua kurssiin. Ja kun periaatteessa viisi pongoa kurssista irtosi tulemalla paikalle ja kirjoittamalla päiväkirjaa tapaamisista, ei työtaakkakaan liiaksi rasittanut. Essee lupailee viittä lisäpistettä kurssista, jonka vuoksi sen kirjoitin.

Olin hieman epäileväinen, että miten voi ottaa vakavasti kurssin, jolla katsotaan leffa ja vähän jutellaan. Opin kuitenkin valtavasti. Afrikka on minulle hieman vieraampi alue ja oli hyvä saada nopealla pikakelauksella hieman syvemmälle ulottuva katsaus aiheesta.

Elokuvaakin pääsimme ruotimaan useammasta suunnasta ja yli kolmetuntinen pätkä oli sekin jo omiaan tuntumaan ankaralta puurtamiselta. Keskustelu avasi lisää näkökulmia aiheeseen ja antoi miettimisen aihetta. Ei sitä yksi silmäpari aina huomaa kaikkea!

Koltaani oli materiaalina minulle ventovieras, mutta kun omilla tutkimusretkilläni esseetäni varten selvisi, että pygmejä jopa syödään Kongossa ja osasyynä kännyköiden ja tietokoneiden valmistuksessa tarvittava koltaani, saa siitä aivan uudenlaista ravintoa omille arvoillekin. Keskustelu, interaktiivisuutta parhaimmillaan, voi antaa enemmän kuin monen tuhannen sivun lukeminen ilman sitä syvintä oivallusta. Monta päätä yhdessä pohtimassa on kuitenkin voimakkaampi medium kuin multimediaesitys. Kurssilla oli käytössä Moodle, mutta sen käyttö jäi kyllä omalta osaltani siihen, että latasin kurssin tehtävät sinne ja kävin lukemassa kurssin lukemistot sieltä. Ei siis lainkaan vastaavaa vuorovaikutuksellisuutta kuin luokassa. Toisaalta, meille merkityt luokkatilat olivat sen verran pieniä kooltaan, että oli pakkokin tulla toimeen, keskustella jne. tai muuten olisi klaustrofobia meidät vallannut.

Kehitysmaatutkimuksen osalta matka jatkuu lokakuussa, kun osallistun kurssille Kaiken maailman työ. Taas hieman erilainen kurssi, mutta saa nähdä, miten se tulee toimimaan. Samaan aikaan jään jännäämään arvosanaani tältä loppuneelta kurssilta.