Categories
Uncategorised

Geoinformatiikan menetelmät luento 4

Tällä luennolla kävimme läpi muun muassa, kuinka pääkaupunkiseudun asutus jakautuu. Tein kartan, jossa asutus näkyy pistein. Siitä voi hyvi huomata asutuksen jakaantumisen ja sen runsauden.

 

Luennon aikana kävimme yksityiskohtaisesti läpi kartan luomista. Se vaikutti aluksi helpolta, mutta loppupeleissä se oli varsin vaikeaa. Oli paljon erilaisia kohtia, joissa piti olla tarkkana, että tiedot menivät kartalla oikein, jotta lopputulos olisi oikea. Luennon aikana koneeni kaatui, koska luultavasti olin laittanut jonkun kohdan väärin ja sen takia kone jumittui. Kotona sain kuitenkin tehtyä niin paljon kuin osasin ja ohjeita noudattamalla se oli melko yksinkertaisa. En kuitenkaan saanut kaikkia kohtia tehtyä.

 

Luomallani kartalla voi siis huomata, miten asutus jakautuu pääkaupunkiseudulla. Keskityn blogissani analysoimaan pääasiassa Helsingin keskustan aluetta. Niin kuin alla olevasta kuvasta voi huomata, Helsingin keskustassa asuu todella paljon ihmisiä. Kartta ei anna alueesta tarkkaa tietoa, mutta siitä voi kuitenkin saada hyvän kuvan asutusen runsaudesta ja myös sen sijoittumisesta. Kartta olisi ollut informoivampi jos oisin osannut tehdä seuraavam vaiheen, jossa asutuksen jakautumista kuvataan värikkain ruuduin eikä kuvassa näkyvin palloin, mutta en saanut sitä näkymään oikealla tavalla.

 

Kuvasta voi huomata, että nykyään suurin osa Helsingin alueen asutuksesta keskittyy keskustaan hyödykkeiden ja virikkeiden ympärille. Halutaan asua lähellä kaikkea. Voi kuitenkin huomata myös sen, että asutusta esiintyy myös runsaasta, kun mennään keskustasta muutama kilometri pohjoiseen. Tämä kertoo siitä, että monet haluavat asua halvempien vuokrien alueella, koska keskustan vuokrat ovat aina korkeita ja kaikilla ei ole varaa niihin. Lisäksi monet ihmiset haluavat asua kauempana kiireestä ja ruuhkista. Myös keskustan ulkopuolinen luonto ja runsaampi vehreys vetävät puoleensa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *