Categories
Uncategorised

Viimeinen geoinformatiikan menetelmät – luento

Tällä luennolla tarkoituksena oli luoda kartoja Qgis-ohjelman avulla itse keräämiemme datojen perusteella. Oli mahdollisuus valita kolmesta eri tehtävämahdollisuudesta millaisen kartan haluaa luoda.

 

Valitsin työn alle kolmennan vaihtoehdon, jossa tarkoituksena oli luoda maastotietokannan perusteella yhden karttalehden alueelta kartta tai usempia. Maanmittauslaitokselta ladatussa tietokannassa oli valtavasti dataa, jonka avulla pystyy luomaan monenlaisia karttoja. Tarkoitus oli luoda mahdollisimman selkeä kartta, joka mahdollisesti omaa tärkeimmät osa-alueet, kuten esimerkiksi tiet, pellot ja rakennukset.

 

Karttaan piti myös lisätä korkeusmallit kuvaamaan alueen korkeusvaihteluita. Lisäsin ne karttaan vinovalovarjostettuna ja loin siitä erillisen kartan, jotta hahmottaminen olisi helpompaa. Kahden kartan vertailu voikin jossain tapauksissa olla paljon yksinkertaisempaa.

 

Alla olevat kartat (kuva 1 ja 2) olen luonut Forssan alueesta. Kuvasta 1 voi huomata, että alueella on paljon peltoa ja rakennukset keskittyvät pääasiassa vain keskustan alueelle. Kuvassa näkyy myös alueen päätiet, jossa keskellä oleva suurin tie vie esimerkiksi suoraan Helsinkiin.

 

Kuva 1. Kartta Forssan alueelta. (Maanmittauslaitos)

 

Kuva 2 havainnollistaa Forssan alueen korkeusmallia. Laitoin kuvaan rakennukset ja päätiet helpottamaan kartan lukemista. Kartasta voi huomata, että alueen korkeus on melko vaihtelevaa, mutta siellä ei kuitenkaan ole montaa erittäin hyvin erottuvaa kohtaa. Keskustan alue, jossa rakennukset ovat, on melko tasaista mutta se on Forssan korkeinta aluetta.

 

Tiet eivät juurikaan vaikuta korkeuksiin merkittävästi, minkä takia niitä ei näy korkeusmallissa. Forssan koillisosissa voi huomata, että se on Forssan korkeinta aluetta. Siellä on jonkin verran asutusta. Matalimmat ja väriltään tasaisimmat kohdat ovat suurimmaksi osin peltojen kohdalla, minkä voi huomata kun vertaa kuvaa 1 ja 2.

 

Kuva 2. Kartta Forssan alueelta kuvaasassa sen korkeusvaihteluita. (Maanmittauslaitos)

Sain kurssilta paljon irti, vaikka aluksi Qgis-ohjelman käyttö oli vaikeaa ja välillä jopa mahdottoman tuntuista. Huomasin hyvin, kuinka kurssin edetessä omat taidot kehittyivät ja lopussa työskentely oli jo helpompaa, vaikka siltikin monet asiat eivät vielä onnistu aivan halutulla tavalla ja halutussa ajassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *