Categories
Uncategorised

Geoinformatiikan menetelmät luento 6

Tällä luennolla kävimme keräämässä dataa Epicollect- aovelluksella eripuolella Kumpulan kampuksen lähimaastoa. Kerättyä dataa käytimme hyödyksi luennolla tehdyssä tehtävässä. Sovellukseen laitoimme eri sijaintien tietoa vastaamalla eri kysymyksiin. Luennolla tutkimme pääsiassa alueiden turvallisuuden tunnetta ja näin loimme kartan, joka kuvastaa tätä.

 

Itsenäistehtäväksi piti tehdä kolme erilaista karttaa hasardien sijoittumisesta koko maailman kartalle. Ensimmäisessä kartassa piti havainnollistaa maanjäristysten sijoittumista. Data etsittiin netistä US Geografical Survey sivustolta, josta löytyi helposti tarvittavat tiedot tehtävää varten. Etsin kartalle tietoa ensin maanjäristyksiä, jotka ovat saavuttaneet 8 richterin voimakkuuden vuosien 1980 ja 2020 välillä. Ne näkyvät alla olevassa kartassa (kuva 1) punaisilla isoilla pisteillä. Lisäksi etsin kartalle myös tiedot 6-6,5 richterin maanjäristyksistä, mutta keltaiset pallot ovat viiden vuoden sisäisiä eli siis 2015-2020 ajalta ja oranssit pallot nyt vuoden sisällä syntyneistä maanjäristyksitä (2019-2020).

 

Kartasta (kuva 1) voi myös huomata, että suurin osa suurimmista eli yli 8 richterin maanjäristyksistä sijoittuu myös Tyynen meren laidalle, koska mannerlaattojen liike saa aikaan suuria maanjäristyksiä. Etelä – Euroopassa on myös esiintynyt monia melko suuria maanjäristyksiä, mutta Pohjois – Euroopassa tai yleensäkään koko maapallon pohjoisemmilla alueilla ei ole paljon suuria maanjäristyksiä. (Jos ei laske mukaan Tyynen meren rannikkoalueita.)

 

Kuva 1. Maanjäristykset maailmankartalla.

 

Toisella kartalla (kuva 2) havainnollistan tulivuorien sijoittumista maailmankartalle. Kuvassa näkyy kaikki maailman tulivuoret ja voi muun muasa huomata suurimman osan sijoittuvan juuri Tyynen meren tulirenkaan kohdalle. Kolmannella kartalla (kuva 3) taas havainnollistan meteoriittien putoamissijainteja.

 

Tulivuorien ja maanjäristyksten sijoittuminen liittyy selvästi litosfäärilaattojen saumakohtiin. Varsinkin jo aikasemmin mainitsemani Tyynen meren tulirengas on täynnä tulivuoria ja siellä tapahtuu myös paljon maanjäristyksiä. Karttoja vertaamalla (kuva 1 ja 2) voi huomata juuri tämän yhtäläisyyden.

 

Kuva 2. Tulivuorien sijoittuminen maailmankartalla.

 

Tulivuoria sijaitsee lähes jokapuolella maailmaa, mutta pääosin juuri litosfäärilaattojen siirroskohdissa. Monia tulivuoria on myös kuumien pisteiden kohdalla keskellä mannerlaattaa ja näin syntyy usein suuria supertulivuoria. Tyynen meren tulirengas on täynnä tulivuoria, joka johtuu juuri mannerlaattojen liikkeistä. Afrikassa sijaitsee myös varsin paljon tulivuoria.

 

Kuva 3. Pudonneiden meteoriittien sijoittuminen maailmankartalla.

 

Pudonneita meteoriitteja on maailmassa paljon niin kuin voi kartasta (kuva 3) huomata. Suuret kohdat, joissa ei ole ollenkaan pisteitä kartan mukaan, ei omista ollenkaan dataa ja sen takia näkyy kartalla tyhjänä, ihan kuin sinne ei olisi tullut ollenkaan meteoriitteja. Kartan mukaan siis lähes jokapuolelle on pudonnut meteoriitteja.

 

Tämän viikon tehtävä oli mielenkiintoinen ja varsin helppo, kun asiat oppi ja sai oikeassa muodossa Qgis:n.

 

https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/search/

https://www.ngdc.noaa.gov/nndc/struts/form?t=102557&s=5&d=5

https://data.nasa.gov/Space-Science/Meteorite-Landings/gh4g-9sfh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *