Onnistuuko Kainuu? Tulokset koskettavat jokaista

Jokaiselle tuntuu olevan selvää, että Kainuu on syrjäseutu, jonka ongelmat ovat mittaluokaltaan valtavat. Useimmiten kun kerron millaisessa hankkeessa työskentelen, ihmiset toteavat kaksi asiaa. “Niin, etkös sinä itsekin ole sieltäpäin kotoisin?” (En ihan, olen Pohjois-Pohjanmaalta) ja toiseksi “Kainuussa on taatusti paljon kehitettävää”.  

“Olet mahdottoman asian edessä”, totesi entinen kollegani.  Hän oli siviilipalvelusta Kainuussa suorittaessaan laskenut, että kyseisestä kylästä ihmiset katoavat vuoteen 2052 mennessä. Työskentelen 2-vuotisessa Palmenian koordinoimassa Menesty-hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää paikallisia työyhteisöjä Kainuussa.

Väestörakenteen muutos, väestön huoltosuhteen heikentyminen, palvelutarpeiden muuttuminen, työvoiman ikääntyminen, työvoiman riittävyys ja saatavuus sekä kuntatalouden haasteet.  Näin listasi Kainuun maakunta –kuntayhtymän henkilöstöjohtaja Markku Hämäläinen Menesty –hankkeen orientaatiopäivässä syksyllä 2012 Kainuun ongelmia. Hän tiivisti hyvin Kainuun keskeiset haasteet, joiden kohtaamiseen hankkeemme pyrkii antamaan työkaluja.

Hämäläisen luottelemat seikat eivät ole vain Kainuun ongelma, tulevien työelämän kehittämishaasteiden perässä tulee lopulta koko Suomi. Väestö ikääntyy ja suuret ikäluokat jäävät seuraavien parinkymmenen vuoden aikana eläkkeelle. Toisaalta on yhä vaikeampi saada eri alojen työntekijät ja työpaikat kohtaamaan; työttömyys on jälleen kasvanut. Tammikuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa oli yhteensä 292 500 työtöntä työnhakijaa. Se on 34 200 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsauksesta.

Pääkaupunkiseutu ei tarjoa töitä samalla tavalla kuin ennen. Korkeat asumiskulut hiertävät pienipalkkaisia.

Kainuu ei ole ongelmissaan niin uniikki kuin yleensä ajatellaan. Koko maamme tulevalle kehitykselle on tärkeää, että Itä- ja Pohjois-Suomen alueelliseen osaamiseen panostetaan.

Hallitus päätti helmikuun lopussa jakaa lähes 200 miljoonaa euroa aluekehitysrahaa uusien yritysten ja työpaikkojen syntymiseen.

Erilaisista aluetuista huolimatta niiden mahdollinen puute ei ole Kainuun ja muiden syrjäseutujen suurin ongelma, vaan kuten Virve Kähkönen kirjoittaa Helsingin Sanomissa 21. tammikuuta, minä ja minunlaiseni. “Me, jotka hylkäämme kotikylämme, me, joille Savon-retki on vain vaihtoehto kaupunkilomalle Pariisissa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *