Ytterligare information

Penningspel under och efter undantagstillståndet åsamkat av corona: Spelares och anhörigas upplevelser

Coronaviruspandemin har haft omfattande effekter. Myndigheter över hela världen har infört begränsningar för att förebygga smittspridningen. Pandemin har även påverkat pengaspelandet, till exempel har spelutbudet begränsats.

Den 13 mars 2020 meddelade Finlands spelmonopolbolag Veikkaus att man stänger alla spelautomater och spelhallar. Även om kupongspel och lotter ännu finns till salu, kan regeringens rekommendation om att undvika allmänna platser ha minskat efterfrågan. Vadslagningsverksamheten har begränsats i brist på vadslagningsobjekt:  så gott som alla sportligor har avbrutit sina turneringar. På nätet och i mobilen kan man emellertid spela som vanligt. Många tjänster som avser att stöda personer med spelproblem har varit tvungna att stänga sin verksamhet.

Den här undersökningen utreder på vilket sätt förändringarna i spelutbudet och de minskade spel- och stödmöjligheterna kan ha inverkat på spelbeteendet, problemspelandet, samt spelarnas och deras anhörigas upplevelser.

Undersökningen är del av ett nordiskt samarbetsprojekt. Förutom CEACG-enheten vid Helsingfors universitets och Institutet för hälsa och välfärd från Finland, ingår Universitetet i Bergen, Norge, och Stockholms universitet, Sverige. Syftet är att skapa en helhetsbild av hur undantagstillståndet påverkat pengaspelandet i de olika länderna och jämföra effekterna.

Syftet med enkäten är att kartlägga spelares och deras anhörigas erfarenheter under undantagstillståndet. Den finländska enkäten genomförs i samarbete med organisationer som förebygger och behandlar spelproblem såsom Peluuri, Peliklinikka, stiftelsen Sosped och Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete (EHYT rf). Stiftelsen Sosped och EHYT gör också egna enkätundersökningar för att förbättra sina tjänster. Samarbetspartnerna kommer att kunna sinsemellan tillhandahålla varandra med de olika insamlade materialen.

Genom att besvara enkäten ger du forskarna och samarbetspartnerna rätten att använda svaren i forskning och i utveckling av tjänster. Alla enkätsvar är anonyma. Enkätsvaren rapporteras i vetenskapliga publikationer. Dessutom kan materialet komma att delas med de ovannämnda organisationerna för att utveckla behandling och förebyggande arbete.

I slutet av enkäten ber vi om deltagarens e-postadress ifall hen förhåller sig positivt till att delta i ytterligare forskning i ämnet. Den planerade följdstudien omfattar gruppintervjuer, som utförs efter att undantagstillståndet upphört. Allt deltagande är frivilligt, liksom även uppgivandet av e-postadress.

Under arbetets gång kommer inte adresserna att kopplas ihop med enkätsvaren och det är inte möjligt att identifiera enskilda enkätdeltagare. Om du vill stryka din e-postadress från studien, går det enkelt genom att skicka ett mail till de nedanstående e-postadresserna.

Alla enkätsvar och e-postadresser sparas bakom lösenord på Helsingfors universitets servrar. Både svaren och e-postadresserna förstörs efter att forskningen avslutats och de överlåts inte åt utomstående.

Enkäten har utarbetats i enlighet med Forskningsetiska delegationens (TENK) och EU:s dataskyddsförordnings anvisningar. Registerbeskrivningen hittar du här.

För undersökningen svarar forskningscentret CEACG vid Helsingfors universitets statsvetenskapliga fakultet. Ansvarig forskare är pol.dr. Virve Marionneau.

Om du önskar mer information om forskningen kan du kontakta forskarna per e-post:

tuulia.lerkkanen@helsinki.fi, virve.marionneau@helsinki.fi.