Artikkeli 1

Artikkelissa käsiteltiin kahden päällekkäisen koropleettikartan havainnollisuutta kuvaamaan erilaisia ilmiöitä. On tärkeää lukijan kannalta, ettei luokkia ole kahdessa päällekkaisessä koropleetikartassa liikaa. Ymmärryksen kannalta on myös tärkeää, että luokkien värit on valittu tummenemaan harmoonisesti, jottei synny vääriä tulkintoja viallisesti valittujen tummuserojen kautta.

Artikkelissa kerrottiin tutkimuksesta, jossa selvitettiin kahden päällekkäisen ja toisaalta yhden ilmiön kuvaamien koropleettikarttojen havainnollisuutta. Tulokseksi saatiin, että koropleettiakartoissa, joissa esitetään vain yhtä asiaa on helpompi havainnoida jonkin ilmion levinneisyyttä. Kahden päällekkäisen koropleettikartan avulla taas on helpompi havainnoidan kahden muuttujan välistä suhdetta. Tutkimuksesta selvisi, että päällekkäiset koropleettikartat ovat vaikealukuisia, mutta hyvin tehtyinä kuvastavat hyvin ilmiöiden välistä suhdetta. Tällaisessa kartassa luettavuuten vaikuttavat luokkien tarpeeksi pieni määrä ja luokkien ja rasterien selkeä erottuvuus toisistaan.

Tällainen esitystapa tuo lisäarvoa niin, että kahta eri muuttujaa voidaan havainnoida helposti samanaikaisesti. Tällöin vertailu helpottuu, kun eri ilmiöt voidaan tuoda samaan karttaan tarkasteltavaksi.  Maantieteessä on monia ilmiöitä, joita voitaisiin verrata tämän esityksen avulla, esimerkiksi vaikka asukastiheyttä ja kaupungistumisastetta.

Artikkelin alussa oli mielestäni vaikeita kohtia, joita oli hankala ymmärtää.  Kun ei ymmärrä jotain sanaa tai lausetta, on kuitenkin yritettävä löytää asian ydin asiayhteydestä . Nämä vaikeudet johtuvat varmasti siitä, ettei vielä ole   harjaantunut lukemaan tieteellistä tekstiä ja vielä vieraalla kielellä.

Kartan legenda toimii kartan symboolien ja arvojen selittäjänä. Sen avulla pyritään helposti selittämään kartan visuaalisten merkkien selityksiä. Lainatakseni Markus Jylhää “Kahden päällekkäisen koropleettikartan legenda näyttää varmasti tottumattomalle erittäin poikkeukselliselta, joten siihen perehtyminen voi hidastaa kartan lukemista. Yhdistetyn kartan nopealukuisuudesta saatava hyöty saattaa siis osittain kadota legendaan tutustumiseen käytetyn ajan muodossa.”

Kun lukija tarkastelee kahta päällekkäistä koropleettikarttaa, hänen tulee havainnoida karttaa tarkasti, sillä tämä ei ole yhtä helppoa kuin, jos kyseessä olisi vain yhden koropleettikartan esitys. Hänen tulee havainnoida toista esitettävää ilmiötä värien tummuusasteiden mukaan ja toista eri rastereiden mukaan. Tällainen havainnointi vaatii lukijalta enemmän ja on vie enemmän aikaa.

Lähde: Jylhä, M. (2011). Markus Jylhän blogi. Kurssikerta 2. Helsingin yliopisto. 4.2.2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *