Yhteystiedot

Hankkeeseen osallistuvat Helsingin yliopisto (HY), Luonnonvarakeskus (Luke), Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus (TY) ja ProAgria.

Lisätietoa hankkeesta antavat Mari Niva (mari.niva(at)helsinki.fi), Terhi Latvala (terhi.latvala(at)luke.fi) ja Anna Kirveennummi (anna.kirveennummi(at)utu.fi).

Helsingin yliopiston tutkimusryhmä

Hankkeen vetäjänä toimii Mari Niva (FT, dosentti), joka on kuluttajatutkimuksen professori taloustieteen osastolla. Hänen tutkimuskohteitaan ovat kestävä ja poliittinen kulutus sekä kulutuksen, erityisesti ruoan kulutuksen, kulttuuriset merkitykset ja sosiaaliset käytännöt. Hän vetää taloustieteen osaston kuluttajatutkimuksen ryhmää.

Johanna Mäkelä (VTT, dosentti) on ruokakulttuurin professori kasvatustieteiden osastolla. Hän on ruoka- ja kulutustutkimukseen erikoistunut sosiologi, joka on tutkinut mm. aterioita, syömisen tyylejä ja käytäntöjä, ruokakulttuurin muutoksia ja tulevaisuutta, kestävää ruokavaliota, ruokakasvatusta ja ruokatajua.

Laura Salmivaara (ETT) on tutkijatohtori Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa ja kestävyystieteen instituutissa (HELSUS). Hän on tutkinut kuluttajien kestäviä (ruoka)valintoja ja niihin liittyvää sosiaalista vaikuttamista, sosiaalisia normeja ja identiteettejä.

Mia Silfver (VTT) on sosiaalipsykologian tutkija ja yliopistonlehtori Itä-Suomen yliopistossa. Hän on tutkimuksissaan keskittynyt moraaliajattelun ja moraalisen motivaation muovautumiseen vuorovaikutuksessa ja suhteessa kulttuuriseen ympäristöön, ja uusimmissa tutkimuksissaan hän on tarkastellut ympäristökestävää käyttäytymistä moraalin ja arvojen näkökulmasta.

Helsingin yliopisto vastaa hankkeen kokonaisuudesta sekä työpaketista 2.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusryhmä

Terhi Latvala (MMT) on erikoistutkija Luonnonvarakeskuksessa. Hänen tutkimuksensa ovat käsitelleet useita ruokajärjestelmän kestävyysteemoja: lihan kulutusmuutosta, palkokasvien lisäämistä ruokavaliossa, eläinten hyvinvointimerkkiä sekä peltoviljelyn monimuotoistamista.

Timo Karhula on tutkija Luonnonvarakeskuksessa. Hänen asiantuntemusalojaan ovat maatalousekonomia, laskentatoimi, tunnuslukuanalyysi, kannattavuus ja tukipolitiikka. Hän on selvittänyt maatalousyritysten taloudellista tilaa ja alkutuotantoon liittyviä erilaisia taloudellisia näkökulmia sekä osallistunut tukipolitiikan suunnitteluun ja arviointiin. Luonnonvarakeskus vastaa hankkeessa työpaketista 1.

Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen tutkimusryhmä

Anna Kirveennummi (FT) on projektitutkija ja Riikka Saarimaa (FM) on tutkimuskoordinaattori Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa. He ovat tulevaisuudentutkimuksen ja toimintaympäristöjen muutosten asiantuntijoita, joilla on pitkä kokemus työpajamenetelmien suunnittelusta ja toteutuksesta. Heidän aikaisempi kokemuksensa liittyy ruokajärjestelmiin sekä arjen ruokatilanteisiin ja toimintaympäristöihin sekä kulttuuristen muutosten sekä ruokaturvan ja lähiruoka- ja kiertotalousnäkökulmien erilaisille toimintaympäristöille luomiin systeemisiin haasteisiin.

Turun yliopisto vastaa hankkeen työpaketista 3.

ProAgria Keskusten Liitto

ProAgrian toimitusjohtaja Harri Mäkivuokolla (FT, dosentti) on laaja osaaminen maatalousalan kehittämisessä. Operatiivinen johtaja Jussi Juholalla (KTM) on pitkä kokemus neuvonnan tiedonkeruussa.

ProAgria osallistuu hankkeen työpaketin 1 suunnitteluun ja toteuttamiseen.