Osahankkeet

Hanke toteutetaan kolmessa työpaketissa (TP), jotka kuvataan alla ja joita havainnollistetaan Kuviossa 1.

Kuvio 1. Hankkeen työpaketit, yhteydet, menetelmät ja niiden tuottama tieto.

TP1. Maatalousyrittäjien muutosjoustavuus ja politiikkatoimien kohdentaminen

 Maatalousyrittäjille suunnatun kyselyn ja haastatteluiden avulla tunnistetaan sopivimmat kohteet tuotantoon kohdistuville politiikkatoimenpiteille ja tilaneuvonnalle. Eri tuotantosuunnille suunnatussa kyselyssä ja haastatteluissa selvitetään maatalousyrittäjien kestävyysodotuksia sekä muutosvalmiuksia ja -kyvykkyyttä, esteitä sopeutua meneillään olevaan muutokseen sekä keskeisten kestävyysmurrosta tukevien politiikkatoimenpiteiden hyväksyttävyyttä. Aineistoja analysoidaan määrällisin ja laadullisin menetelmin.

Tulosten avulla saadaan käsitys maatalousyrittäjien lyhyen ja pitkän aikavälin muutosvalmiuksista sekä toimenpide- ja neuvontatarpeista. Ne auttavat myös politiikkatoimenpiteiden kohdentamisessa potentiaalisimmille ryhmille.

Vastuutaho: Luke, muut osapuolet: ProAgria, TY, HY

TP2. Kuluttajien kestävyysodotukset ja politiikkatoimien hyväksyttävyys

Hankkeeseen sisältyvät laadullinen kuluttajatutkimus ja kuluttajakyselyt tarkastelevat ruoankulutuksen murrosta, kestävyyden tärkeyttä kuluttajille, kuluttajien valmiuksia tehdä kestävyysmuutoksia sekä odotuksia kestävälle ruokajärjestelmälle ja politiikkatoimille. Hankkeessa hyödynnetään aikaisempia laadullisia ja määrällisiä aineistoja ja kerätään väestöä edustava kuluttajakysely. Kysely tarkastelee kestävyyden merkitystä ruoankulutuksessa, muutosvalmiuksia ja kestävyyttä koskevia tulevaisuudenodotuksia sekä politiikkatoimien hyväksyttävyyttä erilaisissa kuluttajaryhmissä. Aineisto analysoidaan monimuuttujamenetelmin.

Vastuutaho: HY, muut osapuolet: Luke, TY

Kyselytutkimuksen tutkimustiedote kyselyn vastaajille

Kyselytutkimuksen tietosuojailmoitus kyselyn vastaajille

TP3. Ruokatulevaisuudet ja muutosvalmiuksien yhteiskehittäminen

Hankkeen vuorovaikutteinen, toimijoita yhteisiin ruokatulevaisuuksiin johdattava tulevaisuusprosessi sisältää työpajoja ja muuta vuorovaikutusta ruokajärjestelmän keskeisten toimijoiden ja tiedontuottajien kanssa. Työpaketissa kartoitetaan ja päivitetään ruoantuotantoa ja -kulutusta koskevia tulevaisuuskuvia ja tunnistetaan ruokajärjestelmään vaikuttavia muutostekijöitä ja -potentiaaleja. Lisäksi suunnitellaan ja kehitetään tulevaisuustyökalu, joka lisää toimijoiden osaamista vaihtoehtoisten ruokatulevaisuuksien tunnistamisessa ja vahvistaa heidän muutosvalmiuksiaan. Tavoitteena on helppokäyttöisen työkalun avulla auttaa ruokajärjestelmän toimijoita näkemään suunnistusreittejä yhteisiin ruokatulevaisuuksiin. Tulevaisuustyöpajoissa konkretisoidaan hankkeen tuloksia ja avataan näkymiä vaihtoehtoisiin ruokatulevaisuuksiin käyttämällä tulevaisuustyökalua maataloutta edustavien järjestötoimijoiden ja yrittäjien kanssa.

Vastuutaho: TY, muut osapuolet: ProAgria, Luke, HY